Home > En plots staat daar een ezel op het rond punt Brugsesteenweg van Kuurne

En plots staat daar een ezel op het rond punt Brugsesteenweg van Kuurne

Geschreven op 17 mei 2024 om 07:21 door Mario De Wilde

Wie Kuurne binnen rijdt, komt sinds gisteren een ezel tegen op het ronde punt ter hoogte van de Brugsesteenweg, de nieuwe Rijksweg en de Roeselaarsestraat.  De houten ezel, gemaakt door Jason Vandekerckhove, staat er volgens kenners ‘mooi te wezen’. De ezel werd gemaakt ter gelegenheid van 900 jaar Kuurne. Burgemeester Francis Benoit: “We wilden de ezel een vaste plek geven. Hij is mooi en kan langer meegaan dan een jaar . We zochten een nieuwe plek. Wie Kuurne binnen rijdt , ziet nu ons symbool. Als ambassadeur dan onze gemeente heet hij nu iedereen welkom.”

De ezel kijkt richting Kortrijk, zoals de legende vertelt. De ezeltjes kwamen van Kuurne en gingen naar de markt. Getooid met groenten en belletjes wekten ze de Kortrijkzanen. Deze werden wakker en zeiden: de ezels van Kuurne zijn daar.

De gemeenteraad van Kuurne en AWV (agentschap wegen en verkeer) sloten in april een overeenkomst af waardoor de ezel daar kan staan. Tot het houten kunstwerk het in al zijn glorie vol houdt. “Hopelijk nog voor enkele jaren. Ondertussen kan het gemeentebestuur misschien kijken voor een vast kunstwerk. ”

De kostprijs van de ezel bedroeg 1500 euro  en was al in de 3 kernen van Kuurne te zien . In Sente voor het slotfeest 900, op het Marktplein en  in Sint-Pieter voor de aankomst van Kuurne-Brussel-Kuurne.

Het kunstwerk werd gemaakt door Jason Vandekerckhove. Hij maakte samen met Ksa  Leiezonen elk jaar grote constructies voor het tentenkamp in Bohan voor de jeugdbeweging. Een paard, ark, Colosseum en in 2023 een kerk. “Normaal is de constructie de basis van het kampvuur. Nu wordt het niet verbrand maar een herkenningspunt voor onze gemeente. Ik ben dan ook trots.”

1 reactie

AMPE Guy
Geschreven op 2024-05-18 23:21:04
Die ezel ik gemaakt in padouk . Kan zeker 10 j mee gaan .( Ik las 2 j). Padouk is een tropische houtsoort waar wij ramen en deuren mee maken.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.