En je kan het kopen: studenten VIVES Roeselare ontwikkelen meststof op reststromen van schapenwol
Zeven studenten van VIVES campus Roeselare, waaronder Ira Block (Aalter), Amélie Weyne (Oostende), Noah Logghe (Diksmuide), Eline Denoo (Middelkerke), Kahina Putseys (Steenokkerzeel), Lies Braet (Wenduine) en Cato Jacquemin (Leuven), hebben het afgelopen jaar een innovatieve oplossing bedacht voor de reststroom van wol die vaak door hobbyschapenhouders wordt weggegooid of verbrand. Ze besloten om deze reststroom een tweede leven te geven door een duurzame meststof te ontwikkelen: Wollies.
Productieproces
Wollies is een 100% biologisch product, volledig gemaakt van schapenwol, zonder toevoeging van extra chemicaliën. Noah: “Het productieproces bestaat uit het versnipperen van de wol in kleinere stukjes, waarna deze door een pelletperser gaan om een compacter formaat te vormen. Hierdoor is Wollies gebruiksvriendelijk en eenvoudig aan te brengen in de bodem.”
Meststof voor een duurzame toekomst
Wollies biedt een oplossing voor hobbytuiniers die op zoek zijn naar een natuurlijke meststof die eenvoudig aan te brengen is tussen planten of in de bodem. Wollies geeft essentiële voedingsstoffen gedurende 6 tot 12 maanden geleidelijk vrij, wat de plantengroei ondersteunt. Daarnaast kan de meststof tot drie keer zijn eigen gewicht aan water opnemen, wat het waterhoudend vermogen van de bodem verbetert en de bodemstructuur bevordert.
Eenvoudig in gebruik
Volgens de studenten kan je met Wollies heel vlot aan de slag. “Voor een optimaal resultaat maak je de grond eerst los. Bij grotere oppervlakten gebruik je best een hark. Daarna steek je de Wollies enkele centimeters diep in de potgrond bij potplanten, of strooi je ze over de losgemaakte grond in de moestuin. Tot slot geef je water tot de grond goed vochtig is,” aldus Kahina. Voor een optimale werking raden de studenten aan om de bodem één keer per jaar met Wollies te bemesten.
Hoeveel heeft u nodig
Potplanten hebben 30 g per plant nodig en vruchtgewassen in een pot zoals aardbei en tomaat hebben 80 g per plant nodig. Voor een moestuin met stikstofbehoeftige planten zoals paprika heb je 160 g/m² nodig en de overige moestuinplanten hebben 120 g/m² nodig.
Prijzen
De studenten hebben zakken met 3 hoeveelheden gemaakt: 500g, 1 kg en 2 kg. De zak Wollies van 500g kost 5 euro, die van 1kg en 2kg respectievelijk 8 en 15 euro.