Home > En het is niet eens een grap: Spinvis komt vrijdag 1 april naar Brugge

En het is niet eens een grap: Spinvis komt vrijdag 1 april naar Brugge

Geschreven op 29 maart 2022 om 15:43 door Mario De Wilde

Voor je vergeet…Komende vrijdag 1 april komt Spinvis voor een concert naar de Stadsschouwburg van Brugge. ‘Soms Breekt Er Een Hart, Soms Blaft Er Een Hond’ is de naam van de show. Tenzij je lijdt aan chronische kynofobie, gaat jouw bloed waarschijnlijk niet sneller stromen van deze titel. Laat dat nu net het verhaal zijn dat Erik de Jong alias Spinvis wil vertellen. Soms gebeuren dingen elke dag, ze doen ons niks of ze grijpen ons heel hard, hoe dan ook ze voltrekken zich. Simpele gebeurtenissen, die alleen Spinvis tot poëzie weet om te toveren. Samen met zijn muzikanten doorklieft hij de golven van het leven met zijn heerlijk woordspel. Laat je af en toe overspoelen, drijf mee en laaf je aan zijn zee vol schoonheid.

Spinvis is Erik De Jong. Of andersom. In 2002 stond hij er ineens met zijn thuis opgenomen, helemaal zelf ingespeeld en ingezongen debuut-cd, die kortweg ‘Spinvis’ heette. Deze volledig Nederlandstalige cd moest in de ‘moordlijst’ van 2002 van muziekkrant ‘Oor’ alleen Queens of the Stone Age laten voorgaan. Al snel ging Spinvis ook op tournee, langs clubs en theaters, met enkele oude rotten uit de jazz en de klassieke muziek in de rangen. Later volgde ook nog een tournee met een rockgroep.

Eind 2005 was er de opvolger ‘Dagen van gras, dagen van stro’, die al het moois wat Spinvis op zijn debuut had beloofd, bevestigde. Tussendoor bracht hij ook ‘Nieuwegein aan zee’ uit, dat live-opnames afwisselt met alternatieve opnames, en ‘Ja!’, een cd waarop Spinvis de Nederlandse beatdichter Simon Vinkenoog begeleidt. Voor het nummer ‘Voor ik vergeet’ kreeg Spinvis ook een Zilveren Harp, één van de hoogste onderscheidingen in de wereld van de Nederlandse muziek. In januari 2007 won hij op het Noorderslag-festival in Groningen de Nationale Popprijs voor zijn bijdrage aan de wereld van de Nederlandse muziek. In de zomer van 2007 volgde dan het album “Goochelaars & Geesten” met de nummers ‘Dag 1’ en ‘Wespen op de Appeltaart’. In 2008 had Spinvis opnieuw een project met Simon Vinkenoog wat uitmondde in ‘Ritmebox’. In 2009 trok Spinvis op zijn eentje van theater naar theater om er te doen wat hij ook thuis in zijn muziekkamertje doet. En toch was hij niet helemaal alleen…

Boeken kan via deze link  

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.