Home > En dit zijn de winnaars van de mosselwedstrijd…

En dit zijn de winnaars van de mosselwedstrijd…

Geschreven op 11 augustus 2020 om 08:15 door Mario De Wilde

Met meer dan 450 inzendingen ontdekten we nog maar eens hoe de Vlaming gek is op mosselen. En er waren flink wat originele antwoorden bij. Helemaal onderaan de 27 winnaars die deze namiddag nog hun voucher opgestuurd krijgen.

Na een rampzalig voorjaar, lijkt het echte mosselseizoen nu pas echt goed vertrokken. Net op tijd want vanaf juli zetten onze restaurants, viswinkels en supermarkten alle zeilen bij om het zwarte goud op tafel te krijgen. Iemand die er alles over weet is ongetwijfeld Alex Van Houte uit Groede. Hij werkt intussen al 2,5 jaar bij een de grootste mosselproducenten van Europa. Nord Contact zal bij de consument niet meteen een belletje doen rinkelen, maar vanuit het Deense Sylt vertrekken wel dagelijks tientallen vrachtwagens richting onze West-Vlaamse regio en vooral de kust.

Vis, schelp- en schaaldieren: laat dat de rode draad zijn doorheen het leven van Alex Van Houte. Zijn wieg stond in Schoondijke, waar hij ook opgroeide. Op zijn vijftiende stelde zijn vader voor dat hij guldens mocht sparen voor de aankoop van een brommer. Alex: “Hij kende Vishandel Erasmus aan de Kaai in Breskens en liet me er intens vakantiewerk doen. Ik heb daar tonnen haring gekuist, rolmopsen gedraaid en vis gefileerd. Later mocht ik ook bestellingen inpakken en de inkoop doen zodat het veldwerk stilaan veranderde in bureauwerk. Nadien begon ik bij Noordzee Breskens. Ik volgde op school de richting marketing & communicatie en dat, in combinatie met vis, leverde me enorme voordelen op. Dertien jaar geleden verliet ik de school en kreeg ik een baan als marketeer bij Prins & Dingemanse. Zo ben ik in in feite in de mosselsector gerold.”
Overleven dankzij retail
Alex Van Houte zette begin 2018 de stap naar Nord Contact. Het gaat om een verkoopkantoor dat zeven jaar geleden is opgericht rond de twee grootste mosselkwekers uit het Deense Limflord (hangcultuur mosselen) en het Duitse Sylt (bodemcultuur). In Sylt heeft Nord Contact maar liefst 1000 ha mosselvelden op een uitstekende ligging, vlak bij de haven. Ze zijn daar op een ongeëvenaarde manier specialist in het kweken van grote mosselen, Jumbo’s en Goudmerk en hadden ook geluk dat het vrij warm met veel zonlicht was tijdens de voorbije maanden. Alex: “Door de coronacrisis kon er niet geleverd worden aan restaurants maar gelukkig konden we blijven leveren aan supermarkten. Net op tijd zijn intussen de restaurants en eetcafés weer opengegaan en staan mosselen weer vrijwel overal op de kaart. Ik kan iedereen nu al blij maken met de kwaliteit want de echte bodemcultuurmosselen zijn extreem lekker en goed gevuld.” Over de kwaliteit van de hangcultuurmosselen was niet iedereen het eens. Alex: “Maar de echte mosselen die we nu leveren zijn mooi volgroeid, bijzonder zacht en zilt. Vermits alle restaurants -meer dan ooit hun beste beetje zullen voorzetten – verwacht ik een historisch topseizoen.”
Hét mosselrestaurant aan onze kust: Oberbayern
Een van de vele restaurants waaraan Alex levert is het populaire familierestaurant Oberbayern, vlak aan de Blankenbergse jachthaven. Hier worden al sinds 1963 de lekkerste mosselen à volonté geserveerd. Bam! Mosselen, op vier creatieve, meesterlijke manieren bereid: patron Oswald Croes blijft duidelijk trouw aan zijn roots, en doet ze alle eer aan. Of je nu voor puur natuur gaat, met witte wijn, met look of Provençale gaat, smullen zal je.
En nog zoveel meer…
Oberbayern verleidt niet alleen met mosselen, maar ook met een zee van smaken en heel veel kwaliteit. Delicatessen als tongrolletjes, scampi’s, gebakken rog, kabeljauw op drie verschillende bereidingen en paling in ‘t groen smaken verser dan vers. Rib-eye, Ierse Angus en mixed grill zijn andere plats préférés die metier uitstralen. Sausjes zijn huisgemaakt, suggesties doen de seizoenen alle eer aan, gerechten komen zonder veel poespas maar breed glimlachend je bord op. Lachen doe je ‘s zomers ook op het terras, waar grote genieters de dag plukken en kleine lekkerbekken zich uitleven bij een driegangen kindermenu (€ 14,20). De kusttram stop overigens vlak voor de deur. Alle info vind je op www.restoberbayern.be

Winnaars mosseletentjes bij Restaurant Oberbayern in Blankenberge voor 2 personen
-Laurie en Karl Pessemier, Hertsberge
-Familie Commeijne, Lede

Winnaars 2 kg mosselen vanaf deze namiddag af te halen bij Fieret’s Viswinkel in Sluis
-Luc Vandamme, Blankenberge
-Joris Fahmi, 8730 Oedelem
-Luc Coddens, 8310 Assebroek
-Damie Louwage, 8370 Blankenberge
-Maaike Dubruque, 8200 Sint-Andries
-Jeroen Verstraete, 8490 Jabbeke
-Robaert Nancy, Koekelare
-Geert Van de Velde, Sint-Kruis
-Luc Adem, Brugge
-Marc Boel, Wielingenstraat, Cadzand
-Lieve Verhulst, 8560 Gullegem
-Jens Masscho, 9880 Aalter
-Dorine De Nolf, 8000 Brugge.
-Vera Depickere,8610 Kortemark
-Liliane Vandenberg, 8490 varsenare
-Georges Declercq, Oostende
-Marc Gilliaert, Oudenburg
-Huguette Bogaert, Zeebrugge
-Jeroen Verstraete, 8490 Jabbeke
-Carlos De Rock, Sint-Kruis
-Nick De Coene, Moerbeke
-Heidi Ringoot, 9200 Mespelare
-Rosette Callewaert, Affligem
-Karin Robert, Brugge
-Xavier Heirstraete, Gent

Allemaal smakelijk eten en komende vrijdag wacht een nieuwe wedstrijd.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.