Home > En de groene pluimen gingen in Ieper dit jaar naar….

En de groene pluimen gingen in Ieper dit jaar naar….

Geschreven op 31 januari 2019 om 14:31 door Mario De Wilde

Al voor de vierde keer heeft de Ieperse milieuraad haar Groene Pluimen uitgereikt. Een groene pluim is een symbolische prijs voor een duurzaam, milieuvriendelijk initiatief in Ieper. Zowel een individu, een bedrijf als een vereniging kon worden genomineerd en er liepen maar liefst 12 kandidaturen binnen. De winnaars van de pluimen, mogen zich vanaf nu een jaar lang duurzame ambassadeur van Ieper noemen.

In de categorie personen:

Kathleen Bevernage stelde in november 2018 haar huis al voor de 4e keer open in het kader van het project Ecobouwers. Dat is een systeem waar je potentiële bouwers ontvangt en adviseert via eigen ervaringen. Haar huis is een zeer laagenergiewoning, met bio-ecologische materialen. Het is in houtskelet gebouwd en heeft een norm K18, dat is een bijna-passiefhuis. Daarnaast is Kathleen één van de trekkers van Lets Ieper. Letsen doe je door diensten of materialen onderling te ruilen. Daarnaast ken je haar ook van de heerlijke vegetarische hapjes op de recepties van de milieuraad, met producten van de voedselteams en de wereldwinkel. Ze is ook vrijwilliger bij diverse activiteiten, o.a. de biolunch in de Palingbeek.

In de categorie bedrijven:

Luc Goossens en Kris Vanderstichele zijn “schone boeren”: hun bedrijf “Tuinsappen Lombarts Calville” maakt artisanale sappen en cider op basis van biofruit. Rietvelden zorgen voor zuivering van het afvalwater, er liggen heel wat zonnepanelen op hun bedrijfsgebouwen en ze zijn ook een zorgboerderij. Tenslotte: de bedrijfswagens rijden op CNG en er is een landschapsplan voor het bedrijf, om het op een waardige manier in het landschap in te passen.

En in de categorie verenigingen:

Fietsersbond Ieper heeft een vrijwilligerswerking van ongeveer 15 mensen. De fietsersbond overlegt met de mobiliteitsambtenaar van stad Ieper, volgt de verkeerscommissie op en overlegt met diverse stadsdiensten. In aanloop van de lokale verkiezingen was er een lijsttrekkersfietstocht.

Foto copyright Stad Ieper

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.