Home > Elsje Margodt (Bella Donna, Brugge) ontving UNIZO-authenticiteitslabel ‘Handmade in Belgium’

Elsje Margodt (Bella Donna, Brugge) ontving UNIZO-authenticiteitslabel ‘Handmade in Belgium’

Geschreven op 7 februari 2020 om 15:56 door Mario De Wilde

Vandaag weet je als consument niet altijd meer zeker wat je koopt. Consumenten zijn meer dan ooit op zoek naar originele producten en willen daarvoor een authenciteitsgarantie. En die vinden ze bij ambachtelijke ondernemers via het HIB-label. Het is voor consumenten vaak niet gemakkelijk om de ambachtelijke ondernemers en hun producten te onderscheiden van de industriële. Anderzijds is het voor deze ondernemers niet makkelijk op te boksen tegen de concurrentie van onder meer industriële producten. En de term ‘ambachtelijk’ is, in tegenstelling tot Frankrijk, in België niet beschermd. Iedereen kan zichzelf ‘ambachtelijk’ noemen. Daarom lanceert UNIZO het label Handmade In Belgium (kortweg HIB). Enkel wie aan de strikte criteria van het label voldoet, komt in aanmerking. Het is een jury van ondernemers en expert die dit label toekent.

UNIZO reikte deze voormiddag het label uit aan Elsje Margodt uit Brugge. Zij wordt zo UNIZO-ambassadeur van HIB. Elsje startte de zaak 2 jaar geleden. Als verpleegkundige bleef Elsje in haar vrije uren juwelen maken. “Ik voelde dat er telkens meer muziek in zat. En als je die gedrevenheid bij jezelf opmerkt, dan moest ik er meer mee doen.” zegt Elsje. “Ik ben begonnen met lokale kunstmarktjes. Mijn allergrootste stap naar een fysieke shop is en blijft een pop up in The Box. Dit was meteen een ideaal platform om je product te testen bij je doelpubliek. Daarnaast krijg je met The BOX een realistisch beeld over het runnen van een fysieke winkel, in goede en kwade dagen. Elsje werk heel graag met natuurstenen en geometrisch vormen, zowel symmetrisch en asymmetrisch. Bij Bella Donna koop je juwelen met een persoonlijkheid, sieraden die je alleen in de Geldmunstraat 19 kunt bekomen.

Definitie – criteria
Enkel wie aan strikte voorwaarden voldoet, komt in aanmerking voor het label. Zo moet de ambachtelijke ondernemer zijn beroep in hoofdberoep uitoefenen, mag hij of zij maximum 20 werknemers in dienst hebben, moet het product minstens 50% ‘handmade’ zijn, heeft het product een zekere nutsfunctie en is het uniek in zijn soort. http://www.handmadeinbelgium.com/

Logo
UNIZO lanceerde via een crowdsourcing platform een challenge om het HIB-logo te ontwerpen. Zo’n 2.000 jongeren en studenten kregen de kans hun ideeën in te sturen. Uit zo’n twintigtal ontwerpen koos UNIZO voor het logo van Wim Dussels, een jonge twintiger uit Limburg. Wim is recent afgestudeerd aan de MAD-faculty in Limburg en is productontwikkelaar en graphic designer.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.