Home > Elke inwoner van Regio Zuid-West-Vlaanderen krijgt gratis mondmasker

Elke inwoner van Regio Zuid-West-Vlaanderen krijgt gratis mondmasker

Geschreven op 23 april 2020 om 09:32 door Mario De Wilde

Regio Zuid-West-Vlaanderen schakelt snel en solidair: één gratis, kwalitatief en herbruikbaar mondmasker voor elke inwoner. Als 15 steden en gemeenten de handen eensgezind in elkaar slaan, kan het snel gaan. Om de geleidelijke afbouw van de coronamaatregelen voor te bereiden en een eventuele opflakkering van het virus tegen te gaan, voorzien de 13 lokale besturen van Zuid-West-Vlaanderen voor iedere inwoner ouder dan 12 jaar één hoogwaardig, herbruikbaar mondmasker. Ledegem en Wielsbeke sluiten bij het initiatief aan. De mondmaskers zullen gratis in alle brievenbussen worden bedeeld.

“Het is duidelijk dat het dragen van een mondmasker, zeker op plaatsen waar je onvoldoende afstand kan bewaren, de komende weken en maanden een cruciale rol zal spelen. Ik ben dan ook bijzonder trots dat onze steden en gemeenten op deze manier maximaal hun verantwoordelijkheid opnemen. Geen opbod tussen steden en gemeenten onderling dus, maar wel een grote eensgezindheid om deze uitzonderlijke situatie gezamenlijk aan te pakken,” zegt Jan Seynhaeve, burgemeester van Wevelgem en voorzitter van de conferentie van burgemeesters in Zuid-West-Vlaanderen.

Iedere inwoner die ouder is dan 12 jaar mag binnenkort een gratis mondmasker in de bus verwachten. Om dat voor elkaar te krijgen, doen de steden en gemeenten een beroep op de ondersteuning van streekpartners W13, Intercommunale Leiedal en hulpverleningszone Fluvia. Fluvia zal instaan voor de logistieke verdeling van de mondmaskers, zodat elke inwoner van de 15 steden en gemeenten (concreet gaat het over Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Ledegem, Lendelede, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wervik, Wevelgem, Wielsbeke en Zwevegem) tijdig over een mondmasker kan beschikken.

Samen onderzoeken de partners welke bedrijven van binnen en buiten de regio de mondmaskers kunnen produceren, hoe snel ze geleverd kunnen worden en wat de precieze kostprijs zal zijn. De stoffen mondmaskers moeten in ieder geval kwalitatief én herbruikbaar zijn. Een eerste marktverkenning is intussen gebeurd. Stad Kortrijk zal als aankoopcentrale opereren: de stad zal nu in naam van de regio een officiële prijsvraag uitsturen zodat er snel geleverd en bedeeld kan worden. Tot slot: duidelijke instructies en tips voor een correct gebruik zullen samen met de mondmaskers meegeleverd worden.

Meer info via het algemene nummer van stad Harelbeke 056 733 311.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.