Home > Elia start in Brugge met de bouw van een hoogspanningsstation aan de Pathoekeweg

Elia start in Brugge met de bouw van een hoogspanningsstation aan de Pathoekeweg

Geschreven op 5 maart 2024 om 10:26 door Mario De Wilde

Elia, de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet, werkt momenteel aan de bouw van een nieuw
hoogspanningsstation gelegen aan de Pathoekeweg te Brugge. Daarnaast legt Elia ondergrondse 36kV
(kilovolt)-elektriciteitskabels aan die het nieuwe hoogspanningsstation zullen verbinden met het bestaande hoogspanningsnet. De werken zijn bedoeld om het lokale elektriciteitsnetwerk te versterken. De werken zullen duren tot eind 2026.

Begin 2023 diende de hoogspanningsnetbeheerder een aanvraag tot omgevingsvergunning in met het verzoek om het hoogspanningsstation en de ondergrondse kabels met een spanningsniveau van 36kV aan te leggen. Uit een studie bleek immers de nood voor een nieuw hoogspanningsstation en extra verbindingen voor de energiebevoorradingszekerheid en de stijgende elektriciteitsvraag van bedrijven aan de Pathoekeweg. De bestaande ondergrondse 36kV-kabels waren immers verouderd. In februari 2024 gingen de werken van start. De werken aan het nieuwe hoogspanningsstation zullen duren tot eind 2026. De ondergrondse kabels zullen naar verwachting allemaal in dienst genomen worden vanaf eind 2025. Het nieuwe hoogspanningsstation bevindt zich in het midden van de bedrijvensite aan de Pathoekeweg en is belangrijk om de bevoorradingszekerheid van de bedrijvensite aan te passen aan de stijgende elektriciteitsvraag. De werken zullen gefaseerd verlopen: in een eerste fase wordt het terrein genivelleerd, en voorbereid voor de werken. In tweede fase start de bouw van de relaiszaal, het controle-orgaan van de hoogspanningspost (tegen de zomer van 2024) en worden ook de elektrische hoogspanningsinstallaties opgebouwd.
Versterking van het lokale hoogspanningsnet.
Elia versterkt via het project Brugge-Pathoekeweg het lokale hoogspanningsnet om het toenemend
elektriciteitsverbruik en de stijgende energieproductie door de samenleving op te vangen. Groeiende industriële en commerciële activiteiten en de elektrificatie van onze samenleving liggen aan de basis van deze vraag.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.