Home > Elia bouwt offshore servicecenter in de Oostendse haven. Tegen einde 2025 operationeel

Elia bouwt offshore servicecenter in de Oostendse haven. Tegen einde 2025 operationeel

Geschreven op 17 mei 2023 om 10:36 door Mario De Wilde

De Noordzee wordt de elektriciteitscentrale van de toekomst. De Europese Commissie, de ministers van Energie en de staats- en regeringsleiders van 9 Europese landen hebben die gezamenlijke ambitie eind april nog versterkt tijdens de North Sea Summit in Oostende. De internationale energietop werd georganiseerd op initiatief van ons land. Het opschalen van hernieuwbare energiebronnen en een doorgedreven elektrificatie van onze energie-intensieve industrie, zorgen voor urgenties die snel bijkomende netinvesteringen vragen. Door tijdig voldoende transmissiecapaciteit te voorzien, maken we ons energiesysteem onafhankelijker, weerbaarder en duurzamer.

Van 2,3 naar 6 GW tegen 2030
België heeft momenteel een totale offshore windcapaciteit van 2,3 GW (9 windparken) die tegen 2030 opgetrokken wordt naar 6 GW; dankzij de ontwikkeling van een tweede offshore windzone (Prinses Elisabeth zone). Daarnaast plant ons land bijkomende onderzeese interconnectoren om massale hoeveelheden wind uit andere zeegebieden aan land te brengen.

Om die doelstellingen waar te maken, zal Elia in het komende decennium heel wat infrastructuur op zee bouwen; zoals het kunstmatige Prinses Elisabeth eiland en onderzeese interconnectoren met het Verenigd Koninkrijk (Nautilus) en Denemarken (TritonLink). Om die infrastructuur te bouwen en te onderhouden is een uitvalsbasis aan land nodig.

Elia kiest bewust voor Haven Oostende die een belangrijke hub is voor offshore wind. De Belgische windparken, offshore leveranciers en vele maritieme autoriteiten en administraties hebben er kantoren. Ook heel wat R&D-bedrijven in offshore hebben hun thuisbasis in Oostende. Elia huurt momenteel een gebouw in de haven maar met het oog op de geplande uitbreiding is er niet voldoende ruimte.

Duurzaam ontwerp
De tender voor het ontwerp van het gebouw is afgelopen week gelanceerd. Deelnemende architectenbureaus krijgen de opdracht om een duurzaam gebouw te ontwerpen met internationale uitstraling en diverse functies. Zo krijgt het gebouw op de eerste verdieping een polyvalente ruimte (500 m²) die zal dienen als offshore expertise- en bezoekerscentrum.

Het toegekende concessiegebied beslaat een oppervlakte van ca. 3000 m2 en huisvest diverse activiteiten zoals een controlekamer die Elia’s offshore activiteiten monitort en een magazijn met werkmateriaal en reserveonderdelen. In de kantoren zullen tot 30 mensen werken waarvan 2/3de techniekers zijn die geregeld de zee opgaan voor inspecties en onderhoudswerken. De site heeft een louter administratieve en operationele functie. Er worden geen hoogspanningsinstallaties of hoogspanningsmasten voorzien. Eind 2025 wordt het gebouw in gebruik genomen.

Foto v.l.n.r.: Head of Asset Support Elia Group Danny Vanderhaeghen, Charlotte Verkeyn, CEO Haven Oostende Dirk Declerck, CEO Elia Group Chris Peeters, Burgmeester Stad Oostende Bart Tommelein, Commercieel Directeur Haven Oostende Jan Allaert en Head of Assets Offshore Elia Group Geert Moerkerke

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.