Home > Eindelijk definitieve beslissing: de Planché op het strand van De Panne mag blijven liggen

Eindelijk definitieve beslissing: de Planché op het strand van De Panne mag blijven liggen

Geschreven op 18 april 2024 om 07:21 door Mario De Wilde

De Planché, het betonnen wandelpad op het strand van De Panne, mag blijven liggen. De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft het verzoek tot nietigverklaring van de tijdelijke vergunning afgewezen. In 2022 diende de vzw Bescherm Bomen en Natuur tijdens het openbaar onderzoek voor de aanleg van De Planché, een wegneembaar betonnen wandelpad van 1,5 kilometer op het strand van De Panne, een bezwaarschrift in. De vzw vreesde dat het open karakter van het strand in het gedrang zou komen en dat het project de voorbode zou worden van de betonnering van het strand. Ondanks het bezwaarschrift kreeg het lokaal bestuur van de provincie West-Vlaanderen een omgevingsvergunning voor vijf jaar. De vzw diende hierop een verzoek tot nietigverklaring in, dat nu door de Raad voor Vergunningsbetwistingen integraal afgewezen is.
Gunstig arrest voor De Panne
Het arrest van de Raad voor Vergunningsbetwistingen van 21 maart 2024 is over de ganse lijn positief voor het lokaal bestuur De Panne. De Raad is van mening dat De Planché buiten het toepassingsgebied van het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan valt. Aangezien het een wandelpad voor de zwakke weggebruiker betreft, is de uitzondering van artikel 4.4.7 van de Vlaamse codex ruimtelijke ordening (afwijkingsmogelijkheden voor handelingen van algemeen belang) van toepassing. De verleende tijdelijke vergunning blijft dus geldig t.e.m. juni 2027.
De Planché
Door de strenge coronamaatregelen legde het lokaal bestuur De Panne in 2020 en 2021 een houten pad op het strand, om het volk dat op de Zeedijk wandelde meer te verspreiden. Wandelaars, maar ook rolstoelgebruikers en ouders met kinderwagens genoten ervan om op het strand in de zon te wandelen. Bijgevolg ging het bestuur op zoek naar een alternatief. Er werd gekozen voor een pad in beton, maar met houtstructuur. Het grote voordeel van een betonnen pad is dat het duurzaam is en geen splinters in de voeten veroorzaakt.

Wim Janssens, schepen van Openbare Werken: “Ik ben enorm blij met dit positieve nieuws! De Planché wordt dagelijks, ‘s winters en ‘s zomers, gebruikt door ontelbaar veel mensen. Vooral voor minder mobiele mensen is dit strandpad van 1,5 km lang een plezier om een dosis gezonde zeelucht te komen scheppen. Voor hen is het strand van De Panne het meest toegankelijke van allemaal.”
Foto: © gemeente De Panne

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.