Home > Einde oktober gratis paardenrennen in het unieke decor van De Haan

Einde oktober gratis paardenrennen in het unieke decor van De Haan

Geschreven op 13 oktober 2021 om 15:37 door Mario De Wilde

In het weekend van 30 en 31 oktober wordt het strand van De Haan omgetoverd tot een volwaardige hippodroom. Zo’n 40 paarden en hun drivers nemen deel aan de tweede editie van Pop-Hippodroom, een wervelende kennismaking met shorttrack paardenrennen. In korte sprints draven de paarden en hun drivers door het zand, met de Noordzee op de achtergrond. Na de eerste succesvolle editie van Pop-Hippodroom in de lente van 2019, krijgt het grote publiek opnieuw de kans om op een laagdrempelige manier paardenraces te beleven. Deze vinden plaats op een uitzonderlijke locatie: de tijdelijk aangelegde hippodroom op het strand van De Haan. Zowat 40 paarden, afkomstig uit de beste stallen van België, staan eind oktober aan de start van ‘shorttrack drafwedstrijden’. Dat zijn een reeks snelle, professionele races in draf – sneller dan de stap, maar trager dan galop. De paarden leggen telkens per twee een 280 meter lange sprint af over een rechte lijn op het strand. Ze worden niet bereden, maar aangespoord door de kleurrijke drivers op hun lichte karretjes of sulky’s achter het paard. Verspreid over twee dagen vinden er meer dan 60 races plaats voor de kustlijn van De Haan.

­GETIJDEN

Naast de paarden zelf speelt ook de Noordzee een hoofdrol: de tijdelijke hippodroom is immers volledig afhankelijk van eb en vloed. Zo snel als de hippodroom tot leven komt, zo snel verdwijnt hij weer onder het opkomende zeewater. De getijden bepalen de timing van de opbouw van de piste én van de paardenrennen zelf. Een heuse uitdaging voor de organisatie dus! De uren zijn met andere woorden niet definitief, maar de wedstrijden zijn theoretisch voorzien tussen 13u en 18u.

Pop-Hippodroom is gratis toegankelijk voor iedereen. Het zal ongetwijfeld een speciale beleving zijn om de paarden over het zand te zien stuiven, met de drivers in de sulky’s erachter. Ouders en kinderen kunnen daarnaast op ontdekking door het ‘paardendorp’, waar de paarden voor en na hun race in de watten worden gelegd door een heel team.

­BOOKMAKERS

Voor het grote publiek is de Pop-Hippodroom een unieke kans om de opwinding en passie rond paardenraces te ervaren. De wedstrijden worden voorzien van geanimeerd livecommentaar, bijvoorbeeld wanneer een paard gediskwalificeerd wordt omdat het van gestrekte draft naar galop overgaat. Bezoekers zullen, geheel volgens de traditie, kunnen wedden bij bookmakers, of ‘bookies’ in het Engels. Zij zijn historisch altijd aanwezig geweest langs een renbaan. Zij kunnen dan ook niet ontbreken op het strand van De Haan. In het pop-up clubhouse, met een groot terras en uitzicht op de zee en de races, zal iedereen de spanning en de passie van het gokken luidruchtig met elkaar kunnen delen. Wedden dat u met uw inzet van 2 of 5 euro de race tussen Fleming Casindra en Victorius Lord plots razend spannend zult vinden?

­OFFICIËLE WEDSTRIJD

Voor de professionele drivers en de eigenaars van de stallen maken de paardenraces deel uit van het officiële wedstrijdprogramma, ondersteund door de Belgische Federatie voor Paardenwedrennen. Het prijzengeld bedraagt 25.000 euro en zal verdeeld worden over de eigenaars van winnende paarden en de fokkers. Een kleine som gaat ook naar de Federatie, die zo de Belgische paardensport kan blijven ondersteunen. Ook in het buitenland vindt het fenomeen van de pop-hippodroom overigens weerklank. Denk maar aan Frankrijk met zijn populaire ‘Trophée des Plages’. En ook in Nederland, Duitsland en de UK verplaatsen paardenraces zich steeds vaker naar een tijdelijke hippodroom op het strand. In eigen land past geen enkele kustplaats beter bij de nostalgie van het paardenrennen dan De Haan die het uitgelezen decor vormt voor deze elegante, retro paardenactiviteit!

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.