Home > Eerste stap naar sociale kruidenier in Zedelgem gezet

Eerste stap naar sociale kruidenier in Zedelgem gezet

Geschreven op 24 april 2020 om 19:44 door Mario De Wilde

sp.a-Zedelgem is bijzonder verheugd dat het bestuur ingaat op de herhaaldelijke vraag naar een sociale kruidenier. “De eerste stap is eindelijk gezet”, zegt een tevreden voorzitter Michel Dufour. “Op de gemeenteraad werd de huurovereenkomst voor een pand goedgekeurd. Nu moet er snel werk gemaakt worden van de opstart want de sociale noden zijn niet te onderschatten, nog des te meer tijdens deze gezondheidscrisis”, vult sp.a gemeenteraadslid Günther Descheemaecker aan. In het programma voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 vroeg sp.a-Zedelgem expliciet een sociale kruidenier. Tijdens de campagne kwam er heel wat kritiek en tegenkanting. “We zijn dan ook bijzonder tevreden dat de bevoegde schepen Ellen Goes nu toch overtuigd is van het nut van een sociale kruidenier. Zo zetten we in Zedelgem eindelijk de broodnodige stappen naar een echt sociaal beleid”, zegt Michel Dufour.

De nood in Zedelgem mogen we niet onderschatten, de voedselbank helpt op vandaag maandelijks heel wat hulpbehoevenden. “Een klassieke voedselbedeling is vaak confronterend: het afhalen van een kartonnen doos, met bovendien een weinig variërende inhoud, is vaak moeilijk. Een sociale kruidenier speelt daarop in. Klanten kunnen er winkelen en kiezen. Naast het voedingsaanbod is er eveneens ruimte voor een aantal noodzakelijke hygiënische – en huishoudmiddelen zoals shampoo, maandverbanden, pampers, afwasmiddel,… Tot slot doet een sociale kruidenier dienst als aanspreekpunt, waar sensibiliserend kan gewerkt worden op voedingskeuzes”, zegt Günther Descheemaecker.

“De huur van een pand is een eerste belangrijke stap. Zeker in deze bijzondere tijden is het voor de meeste kwetsbare mensen in onze samenleving extra moeilijk. We kijken dan ook uit naar de verdere uitwerking en het bestuur kan op ons rekenen als partner in dit project. We geven dan ook graag meteen een aantal suggesties. Zo telt onze gemeente telt heel wat lokale handelaars. We raden aan om met hen in gesprek te gaan en eventuele samenwerkingen op te starten. Ook de mensen die nu reeds gebruik maken van de voedselbedeling hebben vast suggesties. En tot slot kan een oproep naar vrijwilligers in onze gemeente om deze werking uit te bouwen de solidariteit nog versterken”, besluiten Dufour en Descheemaecker.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.