Home > Eerste editie Reiefestival brengt in augustus14 nieuwe creaties op en rond de Brugse reien

Eerste editie Reiefestival brengt in augustus14 nieuwe creaties op en rond de Brugse reien

Geschreven op 22 maart 2023 om 08:05 door Mario De Wilde

Fans van podiumkunsten moeten van 18 tot en met 20 augustus in Brugge zijn voor het gloednieuwe Reiefestival. Brugge Plus, Kunstencentrum KAAP en Concertgebouw Brugge zetten, in opdracht van Stad Brugge, hun schouders onder het driejaarlijks festival dat de brug slaat tussen erfgoed en hedendaagse podiumkunsten. Veertien nationale en internationale kunstenaars maken unieke creaties geïnspireerd door het thema ‘Geloof’ en het rijke erfgoed van Brugge. Locaties op en rond de reien komen sfeervol tot leven tijdens meer dan 50 speelmomenten van grote kleppers en opkomend talent.

“Het Reiefestival wordt – in een rotatie met Triënnale Brugge en Gouden Boomstoet – een nieuwe, driejaarlijkse cultuurtraditie in openlucht. De bezoeker ziet cultureel Brugge van een verrassende, vernieuwende kant. De Bruggelingen zien ‘hun’ water als rode draad doorheen het festival”, aldus Franky Demon, voorzitter Brugge Plus vzw

BREED THEMA, INSPIREREND PROGRAMMA

Voor de eerste editie koos het Reiefestival voor het thema ‘Geloof’ in de brede zin, gaande van bijgeloof en rituelen tot spiritualiteit en zelfs de zoektocht naar waarheid. In september 2021 werd een open oproep gelanceerd die resulteerde in 104 projectvoorstellen. Kunstenaars die een voorstel wilden indienen konden inspiratie halen uit een ‘inspiratiebox’, die werd samengesteld door de Brugse erfgoedorganisaties om materiaal en informatie aan te reiken rond het thema geloof. Dit gaat van gedichten van Guido Gezelle, tot ex voto’s en heksenverhalen. Het publiek ontdekt tijdens het Reiefestival de verbinding tussen deze bronnen en de voorstellingen.

Geen curator, maar een jury uit het professionele veld (met daarin de Brugse schepen van Cultuur Nico Blontrock, Steven Slos als cultuurbeleidscoördinator van Stad Brugge, Lieve Moeremans als toenmalig directeur van Brugge Plus vzw, projectverantwoordelijke Alan Quireyns, Merel Vercoutere van Kunstencentrum KAAP, Albert Edelman van Concertgebouw Brugge en externe juryleden Elke Decoker, Nora Mohammed, Christel Simons en Bert Schreurs) selecteerde uit de 104 inzendingen 14 projecten. Deze creaties zullen tot leven komen op plekken die tot de verbeelding spreken, verspreid over historische locaties in de stad.

In het festivalcentrum in Salon Arents (Dijver 16) kan het publiek terecht voor informatie, tickets en om iets te drinken.

“Het Reiefestival toont aan dat Brugge meer is dan een historische cultuurstad. We zijn altijd een stad geweest waar kunstenaars inspiratie vonden voor nieuwe creaties, Dit nieuwe kunstenfestival is een creatiefestival: dat wil zeggen dat het nieuwe culturele creaties stimuleert en genereert. Dat past ook in onze ambitie om in 2030 opnieuw één van de culturele hoofdsteden van Europa te zijn”, voegt burgemeester Dirk De fauw daar graag aan toe.

KUNSTENFESTIVAL IN OPENLUCHT

Tijdens het Reiefestival passeren heel wat disciplines de revue waaronder processies, performances, theatervoorstellingen, installaties, een belevingsconcert, … Een greep uit het programma.

Modeontwerper Nadav Perlman en theatermaker Rino Sokol katapulteren de Brugse processies naar de 21e eeuw met ‘Procession’ op zaterdag 19 augustus. Performers, gekleed in liturgische kledij, komen samen uit verschillende hoeken en voeren rituele handelingen uit. De bijzondere optocht komt samen aan de Sint-Salvatorskathedraal rond het sluitingsuur van de omliggende winkels. Omstanders worden uitgenodigd om zich even los te maken van het ‘hier en nu’ door deel te nemen aan deze bevreemdende en intrigerende beleving.

Brugs acteur en theatermaker Jorre Vandenbussche treedt dan weer letterlijk in de voetsporen van de geschiedenis en laat zich inspireren door de Sint-Vitusdansers (of dansmanieën van de 15e tot 17e eeuw). De voorstelling ‘Vitus’ is een tocht naar spirituele en lichamelijke genezing voor de kunstenaar, die lijdt aan de ziekte van Huntington. Bijgestaan door mediakunstenaar Marcel Wierckx maakt hij tijdens
het festival dagelijks de oversteek van de Minnewaterbrug, onderzoekt hij zijn
eigen bewegingskunde en vertelt hij een verhaal geïnspireerd door dansmanieën.

Op vrijdag, zaterdag en zondag brengt Krapp vzw ‘De Duivels’, een verwijzing naar één van de meest beruchte heksenprocessen ter wereld. Het publiek wordt tijdens deze theatervoorstelling volksjury voor een rechtszaak waar zeventien ‘zotte nonnen’ hun priester aanklagen voor beduiveling. Deze voorstelling op het binnenplein van het prachtige Gruuthusemuseum roept de 17e eeuwse geloofscrisis tot leven.

En er is nog veel meer: Barbara T’Jonck neemt de bezoeker mee op wandel naar een toekomstig, apocalyptisch overwoekerd Brugge. Marieke De Maré en Ilke De Vries creëren in samenwerking met Larf! een voorstelling rond geloof in samenwerking met een klas van Hotel- en Toerismeschool Spermalie, Azzurra De Gregorio nodigt bezoekers uit om ex voto’s te maken …

ONTDEK HET VOLLEDIGE PROGRAMMA

TWEE BIJZONDERE BINNENLOCATIES

Hoewel het Reiefestival een openluchtgebeuren is, staan er ook twee bijzondere binnenlocaties op het programma. Myriam Van Imschoot en Lucas Van Haesbroeck nodigen de bezoeker uit om een nacht lang te mediteren met geluid en klank. Van valavond tot zonsopgang brengt ‘Nocturnes for a society’ een gemeenschap samen in de turnzaal van Howest rond de traditie van het wiegelied, en dat twee avonden op rij.

Benjamin Verdonck maakt met zijn kijkkast ‘Locus iste’ een nieuwe compositie voor de Joseph Ryelandtzaal. Orgelmuziek, licht, schaduw, veel luiken en nog meer touwtjes beloven een indringend schouwspel.

TOT IN ZEEBRUGGE EN DE BRUGSE WIJKEN

Het Reiefestival verbindt niet alleen hedendaagse kunst met het rijke erfgoed van de stad, maar ook de Brugse binnenstad met haar randgemeenten. Zo meert er in Zeebrugge een bijzondere tentboot aan. Je hoort er de stem van Peter De Graef, die vertelt over de avonturen van Kapitein Nemo. De voorstelling nodigt bezoekers van 7 tot 20 augustus uit om wensen en dromen in de tentboot achter te laten.

Johannes Verschaeve trekt als ‘Johannes Is Zijn Naam’ met het mobiel kunstenhuis Uitwijken in de hoedanigheid van prediker naar de Brugse wijken. Daar zal hij zijn geloof verkondigen en leeft het Reiefestival nog enkele dagen verder in de Brugse wijken.

Schepen van Cultuur Nico Blontrock: ‘Bij aanvang van de legislatuur zette ik in het beleidsplan van Stad Brugge dat we gingen onderzoeken of Brugge Plus de Reiefeesten op een vernieuwende manier kon organiseren. Vandaag ben ik dan ook heel fier te kunnen melden dat dat gelukt is: op 18, 19 en 20 augustus vindt in onze stad het Reiefestival plaats. Het wil kunstenaars in Brugge een nieuwe plek geven om te creëren, en sluit aan bij een lange traditie van evenementen die op en rond het water plaatsvonden. De unieke creaties van het Reiefestival brengen de bezoeker ook op hidden places en prachtige locaties langs de Brugse reien: van het Arentshuis als festivalcentrum over het Gruuthuse binnenplein tot de tuin van De Wijngaard, die uitzonderlijk zijn poort openzet.’

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.