Home > Eerste ‘campagnedoosje met nuchtere boodschap’ zopas overhandigd in Brugge

Eerste ‘campagnedoosje met nuchtere boodschap’ zopas overhandigd in Brugge

Geschreven op 23 september 2020 om 15:45 door Mario De Wilde

Er is in Brugge een nieuwe actie binnen de ‘Rij zonder alcohol en drugs #ZAD’-campagne en in die optiek overhandigden schepen van Preventie Mathijs Goderis, schepen van Burgerzaken Ann De Soete en schepen van Klantgerichte Dienstverlening Martine Matthys deze namiddag de eerste campagnedoosjes aan personen die hun rijbewijs afhalen bij de dienst bevolking.

De afgelopen jaren zag je de boodschap misschien al eens passeren: Rij altijd #ZAD, wat staat voor ‘Zonder Alcohol en Drugs’. De Preventiedienst van Stad Brugge en Politie Brugge wijzen met deze boodschap op de bijwerkingen en gevaren van alcohol, drugs en bepaalde medicatie voor wie achter het stuur kruipt. Als eyecatcher werd een medicatiedoosje ontworpen met daarin een echte bijsluiter, die de vele mogelijke bijwerkingen van die middelen toelicht. Zo kon je het campagnedoosje met nuchtere boodschap al ontvangen tijdens verkeerscontroles of op evenementen of fuiven waar jongeren worden gesensibiliseerd zich nuchter in het verkeer te begeven. Het doosje is een creatieve knipoog naar de echte medicatiedoosjes waarbij de bijsluiter vaak vermeldt dat je na inname van bepaalde medicatie niet meer mag rijden. Bij alcohol en drugs ontbreekt zo’n bijsluiter en dus besloten Politie Brugge en de stedelijke preventiedienst zelf zo’n bijsluiter met nuttige info te ontwikkelen. Wie meer wil weten, kan trouwens ook terecht op de campagnewebsite rijzad.be. In het doosje zitten ook snoepjes, wat uiteraard onschuldig is voor wie nog moet rijden.

Schepen van Preventie Mathijs Goderis: “Voor bestuurders is het halen van een rijbewijs geen eindpunt, maar een beginpunt. Het is een start om levenslang te blijven investeren in bewust verkeersgedrag. Zowel het stadsbestuur als de lokale politie blijven verkeersveiligheid als een topprioriteit beschouwen. Er zijn vandaag helaas nog te veel verkeersslachtoffers.”

Uit ongevallencijfers blijkt dat de beginnende automobilist een groot risico loopt om betrokken te geraken bij een verkeersongeval. Nieuwe bestuurders overschatten immers de eigen rijvaardigheden en onderschatten de risico’s in het verkeer. Om die reden heeft de vorige Vlaamse regering begin 2019 het terugkommoment bij een erkend rijvaardigheidscentrum verplicht. Beginnende bestuurders worden daar gesensibiliseerd om een verantwoorde houding in het verkeer aan te nemen. Er wordt ook op de gevaren van alcohol in het verkeer gewezen.

Vanuit de stad benadrukken we die boodschap nu ook nog eens bij het afhalen van het rijbewijs. De ‘RIJ ALTIJD #ZAD – Zonder Alcohol en Drugs” wijst naast alcohol ook op de gevaren van andere drugs en bepaalde medicatie in het verkeer. De focus van verkeerscampagnes ligt nog al te vaak op alcohol terwijl drugs in het verkeer ook écht een probleem lijkt. De bijwerkingen van de verschillende middelen zijn trouwens zeer verschillend: van een verdovend tot een stimulerend of hallucinerend effect. Het zijn in ieder geval gevaarlijke bijwerkingen die zorgen voor zeer onveilige situaties in het verkeer.

Bewustmakend geschenkje

Schepen van Burgerzaken Ann Soete: “Een rijbewijs behalen is voor elke bestuurder een grote stap in het leven. Een stap richting meer onafhankelijkheid, maar vooral ook één richting een grote verantwoordelijkheid. Met de ZAD-campagne wil het stadsbestuur elkeen die een eerste rijbewijs behaalt, attent maken op die grote verantwoordelijkheid en hen tegelijk feliciteren met het behalen van een rijbewijs.”

Schepen van Klantgerichte Dienstverlening Martine Matthys: “Klantvriendelijkheid is voor onze organisatie een van onze kernwaarden. De klant of de burger staat centraal bij alles wat we doen en we willen dat het contact met de stad voor elke klant een aangename ervaring is. Elke klant moet tevreden vertrekken uit het Huis van de Bruggeling (of een van onze deelgemeentehuizen) doordat men een deskundig antwoord krijgt of omdat men op een vriendelijke manier te woord is gestaan en de medewerker net dat tikkeltje meer deed dan verwacht. Dit geschenkje is hier ook een mooi voorbeeld van.”

Meer informatie: www.rijzad.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.