Home > Eerste burgerbudget in Kortemark gaat naar aanleg van wijkspeelpleintje

Eerste burgerbudget in Kortemark gaat naar aanleg van wijkspeelpleintje

Geschreven op 15 maart 2021 om 09:49 door Mario De Wilde

De eerste laureaat van het Kortemarkse burgerbudget is bekend. Na een stemming bij het ruime publiek, de adviesraden en het schepencollege ging het voorstel van Sofie Segaert uit Kortemark met de hoogste score lopen. Zij kan nu gebruik maken van een budget van 5.000 euro om haar project ook effectief te realiseren.

Eind 2020 keurde de gemeenteraad van Kortemark het reglement van het Burgerbudget goed. Volgens dat reglement voorziet Kortemark tijdens deze legislatuur voortaan elk jaar een maximumbudget van 5.000 euro om een voorstel uit te werken, ingediend door een burger, een vereniging of andere organisatie. De eerste jaargang ging nog wat voorzichtig aftastend van start: van de acht ingediende projectvoorstellen voldeden er slechts twee aan de wedstrijdcriteria. Sofie Segaert wilde graag een speelpleintje op de wijk achter de brandweerkazerne in Kortemark, aangezien daar vele jonge gezinnen met kinderen wonen. En Green Forward vzw wilde het Irie Vibes-festival volledig gratis maken voor alle inwoners van Kortemark en het tegelijk ook inclusiever dan ooit maken.
55,5 versus 44,5 op 100
Na telling van de stemmen van publiek, adviesraden en college kwam het project van het speelpleintje als uiteindelijke winnaar uit de bus, met een score van 55,5 op 100. Het initiatief van Green Forward strandde op 44,5 punten op 100. De publieksstemmen waren goed voor 35 procent van de score, net als de stemmen van de adviesraden. Het college had zijn zeg in de laatste 30 procent. Er werden in totaal 290 geldige stemformulieren ingediend. In die formulieren werd ook gepolst naar de bereidwilligheid van de stemmers om zelf het project van hun voorkeur mee op poten te willen zetten. Zo’n 20 mensen gaven aan mee hun schouders te willen zetten onder het project van het speelpleintje. Op die manier ontstaat er ineens ook een bijhorende groepsdynamiek, die de bewoners van de woonwijk alleen maar dichter bij elkaar kan brengen.
“Niet verwacht”
Sofie Segaert, die het projectvoorstel indiende, is verrast door het resultaat. “Dit nieuws maakt me uiteraard blij, want ik had het eerlijk gezegd niet verwacht”, zegt ze. “Oké, ik had dan wel zelf de Facebookgroep ‘Speelplein Koutermolen’ opgestart om het verhaal te laten leven en zo al meer dan 250 mensen kunnen bereiken, maar gezien de populariteit van Green Forward en Irie Vibes, met een grote groep vrienden en sympathisanten, dacht ik daar nog altijd niet tegenop te kunnen.”

“Ik doe de komende weken en maanden mijn best om iets te verwezenlijken dat alle buurtbewoners leuk vinden en waar kinderen van verschillende leeftijden aan hun trekken komen.” En daarbij zal ze dus ook kunnen rekenen op de hulp van heel wat andere inwoners die het project genegen zijn.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.