Home > Een nieuw huis, een nieuw verhaal voor de Brugse vrijzinnige gemeenschap

Een nieuw huis, een nieuw verhaal voor de Brugse vrijzinnige gemeenschap

Geschreven op 23 juni 2019 om 18:50 door Mario De Wilde

De Brug, Centrum voor het Vrije Denken en het HuisvandeMens Brugge hebben sinds kort een nieuwe stek in de Hauwerstraat 3A en 3C, op het Beursplein. Dit is het startschot voor een vernieuwde werking waarbij vanaf september de Bruggeling tal van activiteiten zal kunnen meepikken. Tijdens het openingsweekend 22 en 23 juni is iedereen welkom om de gebouwen te bezoeken en kennis te maken met de vrijzinnige organisaties. Het voormalig politiecommissariaat in de Hauwerstraat biedt nu onderdak aan De Brug, Centrum voor het Vrije Denken (het voormalig Vrijzinnig Centrum De Sleutelbrug) en het huisvandeMens Brugge. Ook fungeert de locatie als thuishaven voor de Brugse vrijzinnige verenigingen. Om dit te realiseren werd het bestaande gebouw volledig gerenoveerd en werd een tuinpaviljoen met polyvalente zaal bijgebouwd. Op de ligging huist ook het nieuwe Brugse Studentenhuis ‘The Student Village’. Er was reeds lange tijd behoefte aan een standplaats voor de vrijzinnigen met voldoende ruimte voor kantoren en om activiteiten te laten plaatsvinden. De accommodatie die er was in de Jeruzalemstraat 51 en de Beenhouwersstraat 1-3 voldeed niet meer aan de noden en er was geen mogelijkheid tot uitbreiding.

Na een lange zoektocht en politieke onderhandelingen kwam de doorbraak er in mei 2013: ‘een Brugs Vrijzinnig Huis’ werd opgenomen als agendapunt in het beleidsplan 2013-2018 van de Stad Brugge en in de zomer van 2014 besliste het schepencollege over de bestemming van de vrijzinnige gemeenschap. De werkzaamheden zijn gestart op 8 januari 2018. 17 maanden later zijn de gebouwen afgewerkt. De werken aan de binnentuin en het voorplein zijn nog lopende. De Brug verenigt de Brugse vrijzinnige verenigingen in een los samenwerkingsverband. Het huisvandeMens is een dienstverlenende instantie waar je onder meer terecht kan voor de uitwerking van plechtigheden op maat bij sleutelmomenten in het leven, dit elke weekdag tijdens de kantooruren en op afspraak. Vrijzinnig humanistische organisaties zetten de mens als eigen zingever centraal en verdedigen het recht op vrije meningsuiting en het zelfbeschikkingsrecht. Ruimer: alle mensenrechten. Die mensenrechten worden ook onder de aandacht gebracht op de nieuwe locatie: via een meerjarenproject waarbij de 30 artikelen van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens op een creatieve manier geïntegreerd worden binnen de infrastructuur. Martin Courtens, voorzitter Instelling Morele Dienstverlening (IMD) West-Vlaanderen -het orgaan dat de werking van de vrijzinnige gemeenschap in de provincie financieel ondersteunt: “Dankzij een intense samenwerking tussen heel wat diensten en mensen konden we tot dit resultaat komen. Dat is net wat we beogen met onze werking: in een samenleving met toenemende polarisatie mensen laten omgaan met verschillen en hen verbinden.”

William Pharasyn, voorzitter De Brug, Centrum voor het Vrije Denken: “Met deze nieuwe stek begint een nieuw verhaal. Hoe konden we dit beter symboliseren dan met onze nieuwe naam: De Brug, Centrum voor het Vrije Denken? Met deze naam behouden we de link met het verleden en met de stad Brugge. Maar bovenal typeert het onze waarden van openheid, respect en betrokkenheid naar anderen toe.” Els Goderis, directeur huizenvandeMens West-Vlaanderen: “De nieuwe accommodatie geeft een boost aan onze werking. De ruimtes laten o.m. toe om vrijzinnige plechtigheden bij geboorte, huwelijk of afscheid en herdenking te laten plaatsvinden. Dat was vroeger niet mogelijk. We vinden dat elke mens recht heeft op maatschappelijke en culturele ontplooiing, daarom zetten we verder in op vormende activiteiten. Ook op een dienstverlening die bijdraagt tot een humane, inclusieve maatschappij. We willen groeien en zichtbaarder worden, we hopen dat mensen sneller de weg naar ons vinden.”

De nieuwe accommodatie maakt het mogelijk om verder een kwalitatieve dienstverlening uit te bouwen en om veel activiteiten aan te bieden aan de Bruggeling. Vanaf september presenteert de Brugse vrijzinnige gemeenschap aan het ruime publiek een rijk gevuld programma in de zalen in de Hauwerstraat. Het scala omhelst zowel inhoudelijke activiteiten als ontspannende activiteiten. Er zijn reeksen zoals de ‘Bruggenbouwers’ met experten die een positief alternatief bieden voor onverdraagzaamheid. Er zijn klimaatlessen, een filmreeks en yogalessen, activiteiten op regelmatige basis zoals ‘samen zingen met No Notes’ en zo meer. Mensen zullen er kunnen ontmoeten, bijleren, ontspannen, cultuur beleven, ontdekken en zorgen voor zichzelf. Voor zover de eigen programmatie het toelaat worden de zalen verhuurd aan derden. Eind augustus vinden de inwoners van Brugge de mooie programmabrochure van De Brug in hun bus. Wie niet zo lang kan wachten vindt de brochure al in onze zalen en kan ze online raadplegen op www.vrijzinnigbrugge.be. Tijdens het afgelopen openingsweekend was iedereen welkom om de gebouwen te bezoeken en deel te nemen aan de activiteiten.

(©)Foto De Brug

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.