Home > Een maand april lang Boek(ver)binderij-expo in de bib van Poperinge

Een maand april lang Boek(ver)binderij-expo in de bib van Poperinge

Geschreven op 4 april 2023 om 08:04 door Mario De Wilde

De hele maand april loopt in de bib een tentoonstelling rond het project Boek(ver)binderij, een samenwerking tussen De Lovie vzw, Lokale Dienstencentra Poperinge en de bibliotheek zelf. Het centrale thema is de verbindende krachten van boeken. Je krijgt werken van deelnemers aan tien heel diverse deelprojecten te zien.
Na twee jaar onderbreking door de coronapandemie, konden de verschillende partners in het najaar van 2022 activiteiten organiseren die een link creëerden tussen boeken, kunst en verbinding maken. Deelnemers kwamen via de bib, De Lovie vzw en de Lokale Dienstencentra maar ook via andere meewerkende partners zoals de lokale woonzorgcentra, buurtwerking Bellewijk, basisscholen uit Krombeke en Reningelst en de Kunstacademie.
Veel te zien
De werken die je in de bib te zien krijgt zijn heel divers: een duurzaamheidspaard, boekenmuizen gemaakt van oude romans, stripfiguren in papiermarché, boekenwormen, woordenwolken, receptenboekjes, tot leven gebrachte sprookjesboeken, een lange collage met een fantasieverhaal en nog veel meer. De expo toont je de resultaten, maar ook de weg ernaartoe.
Iedereen heeft talent
Eén van de deelnemers aan de grote collage, een beeldverhaal van zeven meter lang, is Joshua Liefooghe, uit het Proveniershuis van De Lovie vzw. Met enkele vrienden van De Lovie en personen met dementie uit woonzorgcentrum Emmaüs werkte hij samen aan dit project:
“Op de grote bladen fantaseerden we het verhaal van een vlinder, met de naam Papillon, met een ‘er was eens’-begin. Dat deden we met allerlei knipsels uit tijdschriften, eigen tekeningen en teksten, heel spontaan en in feite een beetje absurd. Helemaal op mijn lijf geschreven, want ik ben iemand met heel veel fantasie, in mijn hoofd kan ik wel 1000 verhalen verzinnen. In feite droomde ik er altijd van om met kinderen te werken, maar met ouderen lukt het ook goed. Ik ben nu eenmaal iemand die graag mensen helpt.”
Op de opening van de expo, waar alle deelnemers samen aanwezig waren, bracht Joshua het uitgebeelde verhaal naar voor. “Lezen doe ik niet veel meer, maar voorlezen vind ik de max. Het is een beetje zoals toneelspelen, wat ik heel graag doe”, voegt hij er nog aan toe.
Zaadjes voor de toekomst
Frederik Desodt van De Lovie vzw ontdekte de voorbije maanden het potentieel van samenwerking tussen de partners uit dit project: “Hoewel de tentoonstelling de afsluit is van Boek(ver)binderij, stopt de samenwerking tussen de verschillende organisaties niet. We voelen de verbinding als sociale partners. Vanuit ieders sterktes en talenten werden de voorbije maanden zaadjes geplant voor nieuwe ideeën en samenwerkingen. Deze kunnen in de toekomst verder ontkiemen en uitbloeien tot een prachtige bloementuin”.
De verzamelde werken van Boek(ver)binderij zijn van 1 tot 29 april te bezichtigen tijdens de normale openingsuren van bibliotheek De Letterbeek, Veurnestraat 71, 8970 Poperinge.

Op de foto: Schepen Loes Vandromme, schepen Bryan Vanderhaeghe, Katrien Schorreel (De Lovie), Frederik Desodt (De Lovie), Charlotte Devrekere (De Bres), Louise Bequoye (De Buurtbres), Jos Derycke (De Lovie), Marc François (De Lovie), Lieve Campforts (bibliotheek) en Valérie Pattyn (De Buurtbres). © stad Poperinge

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.