Home > Een halve eeuw seks, relaties en abortus. CGSO brengt ‘Van poepvalies tot vormingskoffer’

Een halve eeuw seks, relaties en abortus. CGSO brengt ‘Van poepvalies tot vormingskoffer’

Geschreven op 8 september 2022 om 08:31 door Mario De Wilde

Het CGSO levert al 50 jaar strijd om mensen op een gezonde en veilige manier te laten genieten van zichzelf en van elkaar. Bij de oprichting van CGSO-vzw in 1972 was het geven van informatie over voorbehoedmiddelen immers nog verboden.
Haar focus lag vele jaren op veilig vrijen en abortus (of het vermijden ervan). Het geven van interactieve workshops in scholen, voorzieningen, opvangcentra… is haar eerste doelstelling.
Vandaag is het CGSO in Vlaanderen zo goed als de enige organisatie die zich met Relationele en seksuele vorming (RSV) rechtstreeks richt naar de doelgroep jongeren en kinderen.
De update van de missie
De veranderende maatschappelijke context nodigde het bestuur van de vzw uit tot het leggen van nieuwe accenten:
• focussen op een positieve beleving van seks en relaties;
• aandacht hebben voor het feit dat mensen zelfstandig en bewust geïnformeerde keuzes kunnen maken;
• zorgen dat mensen kunnen leren en groeien om te zijn en te worden wie ze zijn.
De missie in beeldtaal
Een complete “rebranding” vertaalt de missie in een beeldtaal die zowel leerkrachten, begeleiders als leerlingen aanspreekt. Professioneel, maar toch ondeugend. Een opdracht waar Sanne en Faldona van BLVRD met verve in slaagden. Kleuren, vormen en beelden tonen dat je niet iedereen in één vakje kan steken. De suggestieve foto’s zijn een tikkeltje gedurfd, mét respect voor elkaar. In het logo zit een kleine knipoog naar een lichaamsdeel die elk van ons heeft, een tepel.
Een stukje geschiedenis:
Dat het CGSO na 50 jaar nog bestaat ligt niet voor de hand. 50 jaar geleden werd het CGSO opgericht omdat enkele wakkere kritische burgers het nodig vonden dat mensen geïnformeerde keuzes konden maken op vlak van seksualiteit. Vanaf eind jaren 70 erkende de overheid de nood hieraan en volgde subsidiëring. In 2011, na verschillende fusies met andere kleinschalige sociale verenigingen, verloor het CGSO alle structurele subsidies. Ze werd afhankelijk van giften, bijdragen van cliënten, samenwerking met andere organisaties en sponsoring via projecten zoals de Koning Boudewijnstichting.
Op vandaag is er vanuit de overheid nauwelijks nog aandacht voor relationele en seksuele vorming en is er geen structurele financiering meer. Het CGSO kan enkele projecten uitvoeren dankzij de steun van de provincie West-Vlaanderen – via middelen toebedeeld aan de IMD (Instellingen Morele Dienstverlening) en het Brugse stadsbestuur, maar een structurele financiering is er niet meer.
Het CGSO is lid van DeMens.nu, partner van Sensoa, één van de initiatiefnemers van het Brugs Regenbooghuis en werkt samen met heel wat partners om zijn missie te kunnen realiseren.

(Op)nieuw: accent op sensibiliseren
Het CGSO werkte (noodgedwongen) de voorbije 10 jaar vooral in de besloten context van scholen en voorzieningen. Onder de impuls van het nieuwe beleidsplan organiseert ze de komende maanden en jaren ook activiteiten gericht naar een groter publiek.
• Zondag 9 oktober 2022 (11u) Abortus: (g)een basisrecht voor iedereen, gratis lezing in De Brug, Centrum voor het Vrije denken.
• Vrijdag 18 november 2022: Iedereen Vrij(t). Feestelijke viering van 50 jaar CGSO op het stadhuis met lezing van Wim Slabbinck.
• Donderdag 1 december 2022 (19u30) Gratis event: Tussen de lakens met… Chloé De Bie. Let’s talk about sex!
(zie verder uitgebreid programma)
Van Poepvalies tot vormingstas
Ook al waren de Stichters van het CGSO vooruitstrevend in hun doelstellingen en acties, toch was 50 jaar geleden les over seks in scholen lange tijd een biologisch verhaal over voorplanting. Later kwam er de interesse voor het andere geslacht, waarbij veel aandacht ging naar het genot van de man. Stilaan werd plezier hebben in seks, het ontdekken van je genderidentiteit, leren spreken over wat je leuk vindt en wat je grenzen zijn ook een gespreksonderwerp in de les.
Vandaag staan we opnieuw voor een verruiming: iedereen kan genieten van seks. Je kan er in je eentje plezier aan beleven, een vaste relatie is lang niet meer het enige kader, het binaire man/vrouw kader voldoet niet meer, enz.
De nieuwe CGSO-vormingstas speelt in op alle maatschappelijk relevante thema’s rond relaties en seksualiteit. Leerkrachten en begeleiders kunnen uit de inhoud kiezen wat ze als inspiratie voor hun leerdoelen gebruiken. Men kan de vormingstas in de context van een (klas)groep aanwenden, maar ook tijdens een individueel gesprek met een jongere. De inhoud daagt jongeren uit om na te denken en nodigt uit om te praten over gevoelige onderwerpen.
Wat zit in de nieuwe vormingstas?
• Materiaal om een ongewenste zwangerschap te vermijden en soa’s te voorkomen. Met niet alleen oog voor de bekende merken (bijvoorbeeld van condooms) maar ook voor de witte producten. Van alle beschikbare middelen zitten voorbeelden in de vormingstas die de jongeren kunnen bekijken en onderzoeken.
• Hulpmiddelen die helpen bij de seksuele beleving: niet enkel op de daad gericht, maar ook op voorspel, naspel, jezelf ontdekken of voorbereiden. Verschillende gespreksstarters werden toegevoegd. Bijvoorbeeld een 3Dmodel van de clitoris. Er is aandacht voor maatschappelijke tendensen: viagra, anale douche, seksstandjes, kink, seksuele voorkeuren.
• Methodieken en lesmaterialen om op een laagdrempelige manier met dit materiaal aan de slag te gaan en de les vorm te geven. Dit ondersteunend lesmateriaal en deze methodieken zijn direct inzetbaar, met tips, tools en handvaten.
• Digitale leeromgeving. Alle deze methodieken zijn online te raadplegen en af te drukken. Er zijn ook interessante websites en links met bijkomende info te vinden. Deze digitale leeromgeving is ter beschikking van iedereen die een vormingstas uitleent of aankoopt.
“Streven naar een humane samenleving, waar iedereen op een gezonde en veilige manier relaties en seksualiteit kan beleven, is een opdracht te groot voor ons alleen.”
De activiteiten naar aanleiding van deze 50ste verjaardag moeten het CGSO helpen een breder draagvlak te creëren en de netwerken te verstevigen met alle relevante partners in Vlaanderen en Brussel. Overtuigd dat respect, vrijheid en genieten bouwstenen zijn van elke relatie en bijdragen tot een gevoel van geluk van eenieder.
GETUIGENISSEN DOOR VOLGENDE SPREKERS 
1. Johan Mertens, gepensioneerd leraar, stichter van vzw CGSO en vrijwilliger van het eerste uur. Hij gebruikte de poepvalies om het in zijn lessen niet-confessionele zedenleer te hebben over anticonceptie en masturbatie.
2. Ymke Snauwaert, professioneel vormingsmedewerker in het CGSO, richt zich vooral op workshops in scholen. Ze maakte samen met enkele vrijwilligers een complete update van de ‘poepvalies’, niet enkel in vorm, maar zeker ook inhoudelijk.
3. Lieven Van Eeghem, gepensioneerd psycholoog, vrijwilliger in het CGSO, toen nog gevestigd in de Naaldenstraat te Brugge. Hij vertelt over de maatschappelijke context van toen en het leven in het CGSO. Hij is sinds een 10tal jaren opnieuw bestuurder van de CGSO-vzw en vrijwilliger.
4. Hanne Christiaens, liep vorig jaar stage in het CGSO en is ondertussen een enthousiaste vrijwilliger. Ze vertelt over haar ervaringen.
PROGRAMMA ACTIVITEITEN 50 JAAR CGSO
ZO 9 OKT ‘22 (11u) | ABORTUS, (G)EEN BASISRECHT VOOR IEDEREEN?! [DE BRUG]
CGSO nodigt uit samen met Willemsfonds Brugge, VVVuur – Liberale Vrouwen Brugge, Vermeylenfonds Brugge, VIVA La Vida – Socialistische Vrouwen Brugge, het Humanistisch Verbond Brugge en HuisvandeMens Brugge.
Sprekers: Francoise Dedrie, directielid van de Luna abortuscentra in Vlaanderen en Prof. Dr. Em. Jean-Jacques Amy, voorvechter van abortus.
“De vrouw die baas in eigen buik wil zijn eist haar menselijke waardigheid op, haar zelfbeschikkingsrecht, haar fysische en morele autonomie, haar verantwoordelijkheid voor haar leven.” (Marijke Van Hemeldonck)
VR 18 NOV ‘22 (18u30) | IEDEREEN VRIJ(T) – FEEST 50 JAAR CGSO [STADHUIS BRUGGE]
Feestje op het Stadhuis van Brugge met een keynote van Wim Slabbinck, onder andere gekend als huisseksuoloog van Studio Brussel, De Morgen en Charlie Mag. Hij zal focussen op wat jongens en mannen kunnen bijdragen aan goede relaties en seks, en wat we daar als samenleving voor moeten doen (en laten).
En natuurlijk de obligate jubileumreceptie!
DO 1 DEC ‘22 (19u30) | TUSSEN DE LAKENS MET… CHLOE DE BIE [DE BRUG]
Een inspiratiesessie en netwerkmoment voor leerkrachten, studenten, begeleiders en iedereen met een gezonde interesse in seks. Spreker deze avond is Chloe De Bie, seksuoloog en relatietherapeut, maakte naam met het boek ‘En ze leefden nog lang en gelukkig’ en ‘Love, Seks & Drama’ op Joe Radio.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.