Home > Eén bibliotheekpas voor de hele regio Jabbeke, Gistel, Zedelgem en omgeving

Eén bibliotheekpas voor de hele regio Jabbeke, Gistel, Zedelgem en omgeving

Geschreven op 6 mei 2020 om 19:05 door Mario De Wilde

Je zou het bijna vergeten in coronatijden als deze, maar er valt ook nog goed nieuws te rapen. Uit de bibliotheeksector komt er zelfs een heuglijke melding: voortaan word je in de Ginterregio met je lenerspas meteen lid van acht bibliotheken! Een schatkamer aan informatie die voor je opengaat… In het najaar van 2018 startten de bibliothecarissen van de Ginterregio (intergemeentelijk cultureel samenwerkingsverband van Gistel, Oudenburg, Ichtegem, Koekelare, Kortemark, Torhout, Zedelgem en sedert dit jaar ook Jabbeke) een nauwere samenwerking op tussen de bibliotheken van de regio. De samenwerking kadert in de stapsgewijze aansluiting van alle Vlaamse bibliotheken op het ‘Eéngemaakt bibliotheeksysteem’ (EBS) van de Vlaamse overheid.

De bibliotheken maakten van de gelegenheid gebruik om één en dezelfde lenerspas in te voeren voor de hele regio. Dit betekent dat je met slechts één pasje (of je eID voor wie dit gebruikt) automatisch lid bent van alle acht de bibliotheken. Deze mogelijkheid is begin april samen met de integratie naar het EBS in werking getreden. “Op deze manier gaat voor iedereen een enorme rijkdom aan boeken, multimedia en informatie open”, licht de trotse cultuurschepen van Torhout en voorzitter van Ginter Lieselotte Denolf toe. “Wie dus lid is of wordt in bv. Torhout, is dat voortaan met dezelfde lenerskaart ook in Zedelgem, Kortemark, Koekelare, Ichtegem, Gistel, Oudenburg en Jabbeke. Hetzelfde geldt voor alle bibliotheken. Speciaal hiervoor werd ook een nieuw, uniform pasje ontworpen door een jonge maker uit onze regio.”

“Voor mensen die bv. werken in een andere gemeente of nu al lid zijn in meerdere bibliotheken, biedt het zowel een economisch als een praktisch voordeel”, vervolgt de fiere voorzitter. “De mogelijkheden die zo ontstaan, zijn fenomenaal. Met dit initiatief willen we een betere service bieden voor de bibliotheekbezoekers van de regio en het aanbod gevoelig verruimen. Ik zou dan ook iedereen warm willen aanbevelen om van deze mogelijkheid gebruik te maken!” Vijf van de acht bibliotheken bereikten daarnaast ook een akkoord over het gelijkschakelen van hun uitleenreglement, wat de service en het gebruiksgemak voor de bibliotheekbezoekers nog verder verhoogt. Dit gemeenschappelijk, regionaal lidmaatschap en de nieuwe uitleenreglementen zullen in de praktijk hoofdzakelijk van toepassing worden van zodra de bibliotheken terug volledig opengaan en hun normale werking herneemt na de sluiting door de coronamaatregelen. Meer info kan je verkrijgen bij de betrokken bibliotheken van de regio (zie respectievelijke website), via info@ginter.be en op het nummer 0498 17 07 36.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.