Home > Duitse Legokunstenaar Jan Vormann zorgt vanaf vrijdag voor kleur in straatbeeld van Wevelgem

Duitse Legokunstenaar Jan Vormann zorgt vanaf vrijdag voor kleur in straatbeeld van Wevelgem

Geschreven op 14 september 2022 om 09:20 door Mario De Wilde

De Duitse Legokunstenaar Jan Vormann zal vanaf vrijdag 16 september zorgen voor kleurrijke toetsen in het straatbeeld. Wevelgem heeft daarmee een mooie primeur beet, want het is de eerste keer dat hij en zijn assistente actief zijn in België. Zijn werk zal te zien zijn op een tiental verschillende locaties, verspreid over alle deelgemeentes. Er mag geen half gat in een muur zitten, of de Duitse streetartkunstenaar vult het op met Legoblokjes. Jan Vormann begon al in 2007 met zijn lego-installaties. Hij gebruikte reeds tienduizenden blokjes om afbrokkelende gaten in gebouwen en muren te dichten en te ‘repareren’. De steentjes imiteren de bakstenen of geplaveide straten. Het zijn kleine kunstwerkjes met veel kleur en originele composities.

In Moorsele zullen de kunstwerkjes gecentreerd worden bij de Vrije Basisschool BAMO in de Rozenstraat. In Gullegem is er gekozen voor de Gulleboom Bovenbouw in het straatje tussen de Poststraat en Meiweg, en in Wevelgem zullen de blokjes verschijnen bij de SPWe basisschool in de Schoolstraat en het oude zwembad. Er komen ook nog enkele verrassingslocaties. Er zal niet minder dan 40 kilogram Lego verwerkt worden om grote en kleine gaten op te vullen.

Primeur
Jan Vormann is een 39-jarige Duitser uit Bamberg die in Chili woont. Zijn werk is inmiddels te zien op verschillende plaatsen in de wereld. Het is pas de eerste keer dat hij en zijn assistente naar België komen voor een kunstinstallatie. Vrijdag beginnen ze met bouwen, maandag werken ze de kunstwerkjes verder af.

Streetart
“Enkele jaren geleden starten we een traject om via toegankelijke kunst kleur te brengen in het straatbeeld. De vijf muurschilderijen, maar ook de ‘gepimpte’ elektriciteitskasten van Surprieze maken hier onderdeel van uit”, zegt schepen van Kunstenbeleid Kevin Defieuw. “Met de komst van Vormann zetten we een nieuwe stap. Niet toevallig met Lego, dat dit jaar 90 jaar wordt, want in het Big Bang Wetenschapsbad werd int​ensief met Legoblokken gewerkt. We hopen zo opnieuw wat extra kleur en positiviteit in het straatbeeld te brengen.” Foto’s Jan Vormann

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.