Home > ‘Droommachine’ voor leerlingen van het Sint-Lodewijkscollege in Sint-Michiels

‘Droommachine’ voor leerlingen van het Sint-Lodewijkscollege in Sint-Michiels

Geschreven op 9 oktober 2018 om 17:38 door Mario De Wilde

Leerlingen van het 4de leerjaar van het Sint-Lodewijkscollege in Sint-Michiels gaven deze middag enkele hogeschoolstudenten een onmogelijke opdracht: ‘Ontwerp mijn droommachine’! Het kaderde allemaal in MyMachine. MyMachine Vlaanderen is een initiatief dat ondernemingszin, creativiteit, STE(A)M vaardigheden, talentontwikkeling, maakonderwijs en kruisbestuiving wil stimuleren binnen alle onderwijsniveaus (lager-, hoger-en secundair onderwijs). In het kader van MyMachine realiseerden drie onderwijsniveaus ‘droommachines’ gedurende één school/academiejaar.
1. IDEE: Kinderen lager onderwijs bedenken een droommachine.
2. ONTWERP: Studenten hoger onderwijs ontwikkelen hiervoor een concept.
3. WERKEND PROTOTYPE: Leerlingen technisch secundair onderwijs bouwen een werkend prototype van deze droommachine

Meer dan 400 leerlingen en studenten uit 20 scholen gaan straks samen aan de slag om briljante droommachines én een droomgame te realiseren. Howest, de hogeschool West-Vlaanderen (Kortrijk) en Hogeschool PXL Limburg (Hasselt) doen mee als hoger onderwijsinstellingen met studenten van diverse bacheloropleidingen: Industrieel productontwerpen, Digital Arts&Entertainment, Elektromechanica, Elektronica-ICT, Grafisch Ontwerp en Lerarenopleiding.

Leerlingen bedenken briljante droommachines
De leerlingen bedenken, tekenen én ontwerpen straks hun eigen droommachine.
Ze worden begeleid door studenten van de Hogeschool Howest Bacheloropleiding Industrieel productontwerpen -3de jaar De studenten halen het creatiefste in de kinderen naar boven, waarna de studenten alle kinderideeën meenemen naar de hogeschool. De studenten vertalen een TOP 3 ideeën in concepten en trekken opnieuw naar de lagere school om het favoriete idee van de kinderen samen met hen te herontwerpen. Op die manier kriijgen ze een goed inzicht in de wensen van hun kleine en veeleisende klanten. Met deze ontwerptekeningen en – maquettes als inspiratiebron en rekening houdende met de mogelijkheden en beperkingen van het secundair onderwijs werken ze een finaal concept uit.

Samenwerking met Technisch instituut Heilige Familie (Maricolen) – 6de jaar Architecturale en binnenhuiskunst en met 7de jaar Ruimtelijke vormgeving

In het tweede semester komen de hogeschoolstudenten en leerlingen van het secundair onderwijs, Technisch instituut Heilige Familie, tot een werkend prototype van deze machine. Op het einde van het schooljaar wordt het hele proces van kindertekening tot tastbare machine tentoongesteld. De Huiswerkmachine, de Spokenverjager, de Dierenvertaalmachine, de Ruzie-oplosser en het Frietkanon zijn slechts enkele van de straffe uitvindingen die tijdens het MyMachine traject werden gerealiseerd in het verleden.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.