Home > Driedaagse ‘Buren bij Kunstenaars’ (de laatste) start vandaag met o.a. Lieselot en Clem uit Gullegem

Driedaagse ‘Buren bij Kunstenaars’ (de laatste) start vandaag met o.a. Lieselot en Clem uit Gullegem

Geschreven op 18 oktober 2019 om 08:53 door Mario De Wilde

Wist jij dat er een kunstenaar in je buurt woont? Buren bij kunstenaars laat zien dat beeldende kunst springlevend is. Ontdek beeldend werk waar je het niet had verwacht. Trek er dit weekend op uit in West-Vlaanderen en laat je verrassen door het grote aanbod. Meer dan 2600 beeldhouwers, schilders, keramiekkunstenaars, tekenaars, glaskunstenaars, fotografen en andere beeldend kunstenaars nemen deel. Heel wat van deze kunstenaars tonen niet alleen hun werk maar zetten ook hun ateliers open voor bezoek. Ook heel wat collectieven, zoals academies, kunstkringen, verenigingen en woonzorgcentra laten hun atelierwerking zien. Dit wordt tegelijk ook de laatste West-Vlaamse editie van Buren bij kunstenaars. We hebben plannen om het open atelierweekend over heel Vlaanderen te organiseren. Daarmee gaan we in 2021 van start! In 2020 nemen we tijd om dit grote evenement grondig voor te bereiden en ontmoetingsdagen te organiseren met kunstenaars en lokale cultuurwerkers. Hierover geven we volgend jaar meer nieuws. Maar nu gaan we uiteraard nog voor een succesvolle laatste West-Vlaamse editie!

Een dagje Buren bij kunstenaars

Zo kan je langsgaan bij Dirk Santens in Ichtegem. In zijn atelier maakt hij monumentale bronzen sculpturen van dieren. Elk beeldhouwwerk start met een uitgebreide studie van een levend dier. In zijn atelier heeft alles een vaste plaats. Met veel vakjes en ophangsystemen voorkomt hij dat het een puinhoop wordt. Meer info schilderen of textiel? Dan kan je bijvoorbeeld langsgaan bij Carine Booghs in Oostende. Haar atelier staat vol doeken en penselen, en soms speelt ze viool in haar atelier. Het zoeken naar een mooie toon lijkt voor haar op het zoeken naar een mooie kleur. Of breng een bezoekje aan Sophie Vanwynsberghe in haar atelier in Kortrijk. Zij maakt textiel (sjaals, dekens) met garen die enkel bestaan uit natuurlijke materialen. Bewonder de weefgetouwen in haar werkplek of ontdek haar inspiratiebronnen aan de muren, die volhangen met kleine weefsels, foto’s, posters… Meer interesse in steviger werk dat in een ruig atelier wordt gecreëerd? Dan kan je langsgaan bij Marcel Vlamynck in Brugge, die glazen sculpturen maakt. Misschien kan je wel een demonstratie met de glasbrander meepikken. Je snapt het: er is voor ieder wat wils! Je vindt alle deelnemers van Buren bij kunstenaars terug op www.burenbijkunstenaars.be. Op de website vind je alle adressen, openingsdagen en contactgegevens. Zo kan je makkelijk je eigen route uitstippelen. Of bestel er het handig en gratis magazine waarin alle deelnemende kunstenaars en collectieven terug te vinden zijn.

Een aan te bevelen adresje is dat van Lieselot en Clem uit Gullegem. Op 1 juli 2019 kwam de eerste collectie van LunaLotta Jewellery, het nieuwe merk van ontwerpster Lieselot Geeregat, uit. “Op de webshop vind je mijn eigen collectie, maar ik realiseer ook heel veel maatwerk. In mijn ontwerpen heb ik geen limieten. De personaliteit van mijn klanten zijn het belangrijkste stijlkenmerk in de juwelen, een unieke meesterwerk op maat van de klant.
Ik vind mijn inspiratie vooral in de natuur en architectuur. Een grote inspiratiebron voor mij is het werk van Gaudi. Elke collectie draagt een naam van een dame met stijl. In mijn hoofd bedenk ik een persona waaraan ik het ontwerp van mijn juweel weerspiegel. De 3 grote lijnen in deze collectie zijn: Martha, Marit & Tiny Colours. Voor mijn kunstjuwelen ga ik aan de slag met recyclagemateriaal van damascusstaal gemaakt door mijn man Clem Vanhee (Atelier185, de messenmaker).”

Lieselot haalde als eerste West-Vlaamse de prijs binnen van “Best Jeweller” tijdens de Wedding Industry Awards. Een erkenning binnen de huwelijksleveranciers die staat voor kwaliteit en vakmanschap. Voor haar vakmanschap ontving Lieselot ook begin dit jaar het label “Erkend Ambacht” toegewezen door de Commissie Ambachtslieden van de FOD Economie. Deze erkenning bekrachtigt het authentieke karakter van haar activiteit, het manuele aspect van haar werk en haar knowhow als ambachtsvrouw.
Lieselot werd dan ook één van de boegbeelden voor de campagne “Tijd voor digitaal”, een campagne van de Federale Overheid dienst Economie, KMO & Middenstand en Energie. (https://www.lunalotta.be/pers/)

Ook haar man Clem Vanhee, messenmaker van Atelier185 met wie ze vaak samenwerkt behaalde de erkenning als ambachtsman. Clem is een van de weinige messenmaker in België die zijn eigen damaststaal fabriceert. Hij maakt ruw staal en een onbewerkt stuk hout prachtige keukenmessen: een messcherpe stiel. Met trots kondigen we ook zijn bekroning tijdens de komende Designregio Kortrijk Award (23 oktober 2019), die ook in het innoverende Designx50 boek zal opgenomen worden. Een boek waar vernieuwende creatieve producten een extra erkenning verdienen. Samen met haar man Clem Vanhee (messenmaker van Atelier185) en schoonmoeder Tinne Devulder (ambachtelijk boekbindster) stellen ze komend weekend (18-19-20-21 oktober) hun atelier open in Gullegem tijdens Buren bij Kunstenaars. (https://www.lunalotta.be/events-expo/) Buren bij kunstenaars, dat is het jaarlijkse open-atelierweekend in West-Vlaanderen. Beeldend kunstenaars zetten dan de deuren van hun atelier open en gunnen je een kijkje achter de schermen. Het ideale moment om beeldend werk en inspirerende ateliers te ontdekken!

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.