Home > Drie nieuwe leden voor vzw Keurbroederschap De Witte Ranke uit Poperinge

Drie nieuwe leden voor vzw Keurbroederschap De Witte Ranke uit Poperinge

Geschreven op 29 september 2021 om 09:45 door Mario De Wilde

Eergisteren introniseerde de vzw Keurbroederschap De Witte Ranke uit Poperinge 3 nieuwe leden, nl. hopboer Bart Boeraeve, culturele duizendpoot Renaat Devos en regiomanager Toerisme Westhoek Valérie Heyman. Net voor de intronisatie gaf gastspreker José Lemahieu een uiteenzetting over de ontstaansgeschiedenis en de troeven van de wijnproductie in Heuvelland.

Jaarlijks houdt de vzw Keurbroederschap De Witte Ranke een intronisatiefeest in september. Deze vzw, gesticht in 1983, ijvert voor de belangen van streekgastronomie, hop(scheuten) en toerisme in Poperinge en bij uitbreiding de Westhoek. In 2020 kon het feest niet doorgaan. Gelukkig dit jaar wel. Traditioneel start deze feestelijke dag met een ‘Groet aan het Beeld’ op de binnenkoer van het hopmuseum. Daar staat immers de Dochter van Pupurn, naar aanleiding van de 20ste verjaardag van de vzw in 2003 aan de stad geschonken. Voor het eerst was er een digitale groet vanuit OC De Bollaard in Watou, een artistieke klus die keurbroeder Wim Chielens met slam poetry en rap (op accordeon) op zich nam.

Baljuw Bart Wemaere startte de academische zitting met een hulde aan Ghislain Kuyle. Hij is sinds 1990 lid en was tot eind november 2020 gedurende 30 jaar lid van de raad van bestuur. De vzw dankte hem om zijn jarenlange engagement en schonk hem een kunstwerk van Nele Boudry, ook een lid van De Witte Ranke.

Gastspreker José Lemahieu ontpopte zich als sommelier en oud-voorzitter van Vintage Heuvelland als een eminent causeur. Hij lichtte de ontstaansgeschiedenis, de productie, en de successen van de Heuvellandse wijnbouwers toe. Uiteraard kon, met hulp van keurbroeder Martin Bacquaert, een degustatie niet ontbreken.

Na de gastrede volgde de intronisatie. Meter Martine D’hondt stelde Bart Boeraeve voor. Bart studeerde biologie aan de KULAK en KUL en deed nog een master na master in Gent voor milieuwetenschappen. Hij startte als consulent voor boomkwekers bij het algemeen verbond voor de Belgische sierteelt, werkte later bij Inagro (o.a. als begeleider van de hopboeren) en beantwoordde in 2016 de mooie lokroep om het ouderlijke landbouwbedrijf over te nemen, samen met zijn echtgenote Annebel. Sindsdien ontpopt Belhop zich tot een belangrijk hopbedrijf en een bezoekboerderij. De uitbaters brachten ook al het biertje Lokaal uit (met 100% hop van Belhop) en intussen staan er op de Wulfhulle 1.000 druivenranken en er zijn plannen voor nog 2.000 extra ranken. Vanaf 2024 is er dus ook Poperingse wijn op de markt.

Peter Luc Deschodt stelde Renaat Devos voor, een begenadigd leraar die zich ook al decennia inzet voor de Sint-Stanislasspeelschaar én zijn sporen verdiende bij de culturele vzw Lady-Kant. Bijzonder sterk is hoe Renaat het verhaal bekendmaakte hoe de leerlingen, de priesterleraars en de principaal van de colleges van Poperinge en Veurne in 1918 vluchtten naar het kasteel van Martragny in Normandië. Op basis van dat verhaal organiseerde hij in april 2015 een vertelconcert over het wedervaren van het college tijdens de Eerste Wereldoorlog. Later nog eens overgedaan in Martragny (met o.a. de inzegening van een officiële gedenkplaat). Nog een jaar later trok hij met enkele leerlingen op stap van Poperinge naar Martragny, met de vlag van de oud-strijders op hun rug… Renaat (57) is gehuwd met Roos Herman en vader van Ilse, Bart en Annelies.
Valérie Heyman (44) is een echte Poperingse die als opgroeiende tiener al bijzonder trots was met haar deelnames aan de hoppestoet of haar engagement binnen sportverenigingen of het majorettenkorps van Sint-Cecilia. Zij studeerde af aan Howest aan de studierichting toerisme en recreatiemanagement. Na omzwervingen in de Schelde-, Leiestreek en Oost-Vlaanderen werd ze in 2009 regiomanager Toerisme Westhoek/Westtoer in opvolging van Johan Martin, een oud-lid van De Witte Ranke. Valérie leeft werkelijk voor de regionale toeristische sector en is dan ook hét gezicht van Toerisme Westhoek. Zij is gehuwd met cameraman/producer Yoeri Decraene (o.a. Focus-WTV) en moeder van Matthis en Yannice. Peter van Valérie is Johan Claerhout.
Na de officiële intronisatie werd het feest verder gezet in restaurant ’t Hommelhof in Watou bij keurbroeder Stefaan Couttenye.
Foto ©Francine Osteux

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.