Home > Drie elektrische deelwagens ingehuldigd in Oostkamp

Drie elektrische deelwagens ingehuldigd in Oostkamp

Geschreven op 6 maart 2020 om 10:09 door Mario De Wilde

De gemeente Oostkamp, de burgercoöperatie CoopStroom en de Provincie West-Vlaanderen huldigden drie elektrische deelwagens in. De wagens zullen gevoed worden met groene stroom afkomstig van zonnepanelen op het dak van OostCampus die gefinancierd worden door inwoners en coöperanten van CoopStroom. De Provincie West-Vlaanderen financierde de 3 deelwagens. De wagens zullen gebruikt worden door personeelsleden van de gemeente en inwoners die coöperant zijn van CoopStroom.
Klimaatproject
Het project kwam tot stand in samenwerking met en dankzij de financiële steun van de provincie West-Vlaanderen. Hiermee wordt ingezet op CO2-reductie, de vergroening van het wagenpark, autodelen en burgercoöperaties.
De zonnepanelen op het dak van OostCampus voorzien niet alleen het gebouw van elektriciteit, maar ook de laadpalen voor de wagens. Zowel coöperanten van CoopStroom als medewerkers van de gemeentelijke diensten kunnen deze wagens gebruiken. Omdat zo’n deelauto veel intensiever wordt gebruikt dan een gewone auto, vervangt hij al snel enkele privévoertuigen. Dat zorgt voor meer ademruimte in de straat.
De burgercoöperatie CoopStroom zet in op lokale duurzame energieprojecten waarbij je als coöperant niet alleen klant bent, maar ook mede-eigenaar. Zo kan je mee beslissen over de projecten, investeringen, het uitkeren van dividenden, enz. Als coöperant heb je jaarlijks recht op dividend. Bij CoopStroom vormen ecologische en sociale principes de basis.
Wie kan de deelwagens gebruiken?
Zowel gemeentepersoneel als coöperanten kunnen de wagens reserveren. Iedereen die mede-eigenaar is van de zonnepanelen op OostCampus en De Wara, kan vanaf een aankoop van 1 aandeel van 250 euro gebruik maken van de 3 elektrische deelwagens. De vaste standplaats van de wagens is voorzien aan OostCampus, waar ook de laadpalen zich bevinden. Het enige wat je nodig hebt om de wagens te kunnen reserveren en te openen, is je smartphone. Er zijn ook laadpalen voor elektrische wagens voorzien aan het Moerbruggeplein, Sint-Elooisplein in Ruddervoorde en in de Marechalstraat.
Hoe werkt het?
Het gebruik kort samengevat:
Om gebruik te maken van de elektrische deelwagens schrijf je je in als coöperant. Een coöperant is een aandeelhouder, een aandeel kost 250 euro.
Een kopie van het rijbewijs en de identiteitskaart gaat naar CoopStroom.
Na registratie door CoopStroom kan je credits kopen.
Reserveren en gebruiken van de wagen gaat via een app op de smartphone.
Bij terugkomst koppel je de wagen met de kabel opnieuw aan aan de laadpaal.
Naargelang de beschikbaarheid, heb je de keuze uit volgende deelwagens:
een kleine stadswagen – Renault Zoë met 5 zitplaatsen
een bestelwagen – Renault Kangoo met 2 zitplaatsen
een kleine camionette – Nissan ENV200 met 7 zitplaatsen
De eerste deelwagen (Renault Zoë) kan vanaf nu reeds in gebruik genomen worden, de twee andere wagens zullen binnen enkele weken beschikbaar zijn.
Infosessie voor geïnteresseerden
Op donderdag 23 april organiseert CoopStroom een infosessie voor geïnteresseerde gebruikers. Die gaat door van 20 tot 21 uur in de bovenzaal van De Valkaart.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.