Home > Drie dagen Den Bosch: verzameld werk van Bourgondisch leven, shoppen en Bosch ontdekken

Drie dagen Den Bosch: verzameld werk van Bourgondisch leven, shoppen en Bosch ontdekken

Geschreven op 21 april 2023 om 07:28 door Mario De Wilde

Bekentenis: ik hou van het Brabant van Nederland. Dus ‘driewerf hoera’ als daar op de redactie een uitnodiging komt aanwaaien voor een weekendje Den Bosch (officieel nog steeds ’s Hertogenbosch), op zo’n twee uurtjes rijden van West-Vlaanderen. Leuke cafeetjes, gezellige restaurants en boeiende musea, ingebed in een historisch centrum, waren drie dagen ons deel. Nog onbekend? Heel graag willen we jullie personal guide zijn…
Mario De Wilde

Een indrukwekkend gebouw, 16de eeuwse koorbanken, luchtboogstoelen, bijna honderd luchtboogfiguren en echte Brabantse gotiek. Ja, de Sint Janskathedraal is snoepgoed voor de ogen van architectuur lovers. De kerk is gebouwd tussen 1380 en 1530 en sedert de 19de eeuw voortdurend ingrijpend gerestaureerd. Terecht wordt de kathedraal gezien als één van de mooiste gebouwen in deze stijl. Leuk detail: na de laatste restauratie kreeg een beeld van een engel een broek aangetrokken en een GSM in de handen. Ja, Bosschenaren houden wel van een geintje….


Drukte annex stilte
Den Bosch is een drukke stad, maar door de combinatie van vele verkeersvrije pleinen, straten en steegjes, heerlijke wandelroutes en een mooie en groene omgeving, maakt het allemaal heel relax. Hier wachten nog een kluitje koloniale kerken, musea en huisjes. ‘De mooiste van het land’, wordt gezegd om bewonderd te worden. Op sommige plekjes –zelfs in volle stadscentrum- ontdek je dan weer een devote stilte. Onze uitvalsbasis is het splinternieuw lifestyle hotel The Den waar we gisteravond kennisgemaakt hebben met Current Rooftop Restaurant. Hier worden sensationele smaken van seizoensgerechten geserveerd met lokale producten en bereid op open vuur. Rook, hout en houtskool komen veelvuldig terug in de gerechten o.l.v. topchef Erwin Oudijk. Belangrijk: in een kwartiertje staan we, via een lange loopbrug die aan de receptie vertrekt, in het kloppend hart van het centrum.


Schouwspel Isabelle
Op zaterdag ontdekken we Fort Isabella in Vught, een vroegere legerkazerne en nu een stadse groene schakel in volle ontwikkeling. Op deze historische gronden worden lokale producten en ondernemingen gekoesterd. Voor onze ogen worden de wereldberoemde Brabantsche Worstenbroodjes van Keilekker live gemaakt. Ook een lokale brouwerij, een boerderijwinkel, een pizzeria en straks ook nog een ijssalon en een bloemenzaak maken deel uit van dit uniek stukje ‘Lokaalmarkt’. Tijd om te gaan lunchen ‘Bij Isabelle’. Hier kan je, met dank aan het uniek PIN-ON systeem je eigen gerecht, volledig naar jouw smaken en wensen, samenstellen en naar hartenlust genieten van al het lekkers wat er te bieden is. En dat is verdomd lekker. Bij Isabelle: met heel ons hart aan te bevelen…

Beleving
Even Den Bosch uit want Geert Hermans van Winery & Herbs in Schijndel wacht voor een rondleiding op zijn belevingsbedrijf waar alle Zintuigen & Co worden geprikkeld. We ervaren zelf hoe honderden verschillende soorten gewassen hier groeien, bloeien en smaken. Geert teelt zelf kruiden, druiven, groenten en fruit en maakt daar verrukkelijke streekproducten van. Noteer: Rebel, de eerste Nederlandse mousserende vruchtenwijn. In de streekwinkel staan meer dan tachtig zelfgemaakte producten. Van wijnen tot kruidentheeën en van chutneys tot honing. Achteraan ook nog een minicamping waar je mee kan helpen in de uitgestrekte wijn- of boomgaard.


Rue des Bouchers in Den Bosch
Genieten in de mooiste culinaire straat van Nederland. De Korte Putstraat kenmerkt zich door een smakelijke mix van restaurants, bars en bistro’s. Al meer dan 25 jaar weten bezoekers de straat te vinden om te genieten van een culinaire beleving. We zochten en vonden ‘s avonds een tafeltje op het verwarmd terras bij ‘Allerlei & Visserij’. Een verrukkelijke Surf & Turf-schotel als starter én als hoofdgerecht terwijl het gezelschap zich met veel plezier ontfermde over de lamskoteletjes met truffelpasta. Een Grand Dessert met een heerlijke koffie erbij zorgde voor de apotheose van een romantische avond. Intussen passeren honderden levensgenieters het smalle maar oh, zo gezellige straatje waar de sfeer elk seizoen de romantiek zelve is.


Bewustwording
‘s Anderendaags sluiten we (jammer, we hadden het hier best naar onze zin) af in Brasserie CIS in Boxtel. Frenk de Wert, voorzitter Koninklijke Horeca afd. Boxtel, schudt ons de hand en informeert hoe de driedaagse is verlopen. Terwijl we genieten van twee fijne gerechten, ook alweer gemaakt met lokale producten, bezingen we nog eens de vele troeven van Den Bosch. Een toeval is dat natuurlijk niet: diepgeworteld in de Brabantse – en katholieke – traditie, wordt het hier niet als een zonde beschouwd om te genieten van al het moois wat bloeit en gedijt, wel integendeel. We bezochten tijdens onze driedaagse ondernemers uit alle verschillende geledingen, die één ding gemeen hebben: de gedrevenheid en passie waarmee ze aan de weg timmeren. Ik zeg je: het was fijn kennismaken en toeven daar in Brabant en omgeving….

Alle info over de bezochte locaties:

www.hoteltheden.nl
www.fortisabella.nl
www.wineryandherbs.nl
www.allerlei-visserij.nl
www.brasseriecis.nl

www.denboschregion.nl

 

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.