Home > ‘Draak komt van haar Staak’: het boek dat alle Ieperlingen bindt en boeit

‘Draak komt van haar Staak’: het boek dat alle Ieperlingen bindt en boeit

Geschreven op 15 december 2020 om 13:12 door Mario De Wilde

In het Yper Museum werd gisteren het boek ‘Draak komt van haar Staak’ voorgesteld. “Nu de Lakenhallen en het Belfort een opknapbeurt krijgen, zet het Yper Museum de geschiedenis van dit gebouw in de kijker. Op een wetenschappelijke, licht ludieke manier Ieperlingen en bezoekers warm maken voor de geschiedenis van de stad, is een missie van het museum. De draak Margriet logeert ondertussen twee weken in ons museum en speciaal voor haar organiseren we een tentoonstelling, een reeks wetenschappelijke artikels over de betekenis van drakenwindwijzers, een kinderboek, een speurtocht, een reeks ludieke filmpjes en straks ook een participatieproject.” Aldus directeur Sandrin Coorevits.
Kinderboek ‘Draak komt van haar Staak’
Het Yper Museum noemt de draak Margriet, een naam met veel historische connecties uit de Ieperse geschiedenis: namelijk twee invloedrijke vrouwen Margareta van Constantinopel en Margareta van Ieper. Maar draken spreken tot ieders verbeelding. Ook van het museumteam! Want, wat doet een draak eigenlijk nu ze vaste voet aan de grond krijgt? Vanuit die vraag schrijft het Yper Museum een fictief kinderverhaal vol avonturen en met veel verwijzingen naar het middeleeuwse Vlaanderen. Bruggeling Pieter Slabbynck werd aangesteld als copywriter.

Peter is vooral bekend als zanger van Red Zebra, veel minder bekend is dat Peter ook gids, copywriter en jeugdauteur is. Hij heeft al vijf kinderboeken op zijn naam.
“Margriet de draak zet voorzichtig een poot op de grond. En dan een tweede. Gelukkig ligt de Markt van Ieper er op dit vroege uur verlaten bij. Het is geen gezicht, zo’n stoere draak die met moeite een poot durft verzetten. Het is dan ook al lang geleden dat Margriet nog vaste grond onder haar poten had. Het voelt onwennig aan. De laatste keer dat ze van het Belfort naar beneden kwam… ach, daar wil ze nu liever niet aan denken.” Zo begint het kinderverhaal ‘Draak komt van haar staak’.

In het tweede deel van het boek komt de geschiedkundige context over de middeleeuwse belforten en drakenwindwijzers aan bod. Omdat het boek gebaseerd is op het levendige verleden van de stad, spreekt het niet alleen kinderen maar ook volwassenen aan. Het boek zit vol mooie tekeningen en is prachtig vormgegeven. Hiervoor nam het museum illustrator Jan Van Lierde onder de arm die vroeger heeft gewerkt voor Ketnet en BBC.
‘Draak komt van haar Staak’ is online te koop, aan de balie van het Yper Museum en in de museumshop van de dienst toerisme. Dankzij de steun van het Ieperse stadsbestuur en verschillende stadsdiensten kan het Yper Museum dit boek te koop aanbieden voor €9.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.