Home > Donderdag opent ambitieus stadsvernieuwingsproject ‘De Wijngaard’ in Kortrijk

Donderdag opent ambitieus stadsvernieuwingsproject ‘De Wijngaard’ in Kortrijk

Geschreven op 11 juni 2019 door Mario De Wilde

Aanstaande donderdagavond organiseren het stadsbestuur van Kortrijk, Woonzorgnetwerk Sint Vincentius en Projectontwikkelaars Alides en Ion de feestelijke opening van de assistentiewoningen in Residentie De Wijngaard. Dit prestigieuze project vormt de eerste fase van de heropwaardering van de buurt tussen het Shoppingcentrum K en het station van Kortrijk.

Wedstrijd voor publiek-private samenwerking
De realisatie van het bouwproject op de voormalige site van de Christelijke Mutualiteit tussen de Sint-Janslaan, de Wijngaardstraat en de Vlamingenstraat kwam er na een wedstrijd die werd uitgeschreven door het SOK (Stadsontwikkelingsbedrijf Kortrijk). Daarbij werden partners gezocht voor de publiek-private samenwerking voor een nieuwe bestemming en een opwaardering van de buurt tussen het shoppingcentrum en het station. Projectontwikkelaars Alides (uit Gent) en ION (uit Waregem) namen samen deel aan deze wedstrijd en bleken de geschikte partners voor dit ambitieuze initiatief.

Diversiteit, bereikbaarheid en betaalbaarheid
Met de steun van Stad Kortrijk sloegen het SOK, Alides en ION de handen in elkaar om de site te herbestemmen tot een prestigieus, gemengd bouwproject. Architectenbureau NERO tekende het masterplan, waarbij diversiteit de rode draad vormt. Dit uit zich in de eerste plaats in de variatie van het design. Het project bestaat uit 5 gebouwen die zich qua architectuur duidelijk van elkaar onderscheiden. De verschillende structuren zijn gebouwd rondom een groen binnenplein, dat fungeert als schakel tussen de drie straten en vanuit elk gebouw zichtbaar is. Ook de woonvormen zijn divers. Er werd geopteerd voor een mix van kantoren, klassieke appartementen, assistentiewoningen en huurappartementen.

Een mix van doelgroepen
“Door deze unieke mix van architectuur en woonvormen, zijn we erin geslaagd om met het project verschillende maatschappelijke doelgroepen te bereiken en samen te brengen,” aldus Kristof Vanfleteren, CEO van ION. De centrale plek van de residentie is de gemeenschappelijke, doorwaadbare tuin. Die zorgt voor een aangename en dynamische sfeer binnen het geheel en stimuleert de sociale betrokkenheid voor de bewoners van de assistentiewoningen.
Organisatie Ubuntu/Achtkanter is volop bezig met een kunstwerk, dat tentoongesteld zal worden in het gemeenschappelijk restaurant van de assistentiewoningen. Ook hierin zien we opnieuw de geslaagde integratie en betrokkenheid van verschillende doelgroepen rond dit project.

De kracht van een lokale zorgpartner
De assistentiewoningen van De Wijngaard worden uitgebaat door Sint Vincentius, onderdeel van Woonzorggroep GVO, die dankzij de exploitatie van De Gulden Sporen en De Houtmarkt al enige tijd stevig verankerd is in de regio Kortrijk. Door de uitbouw van een lokaal zorgnetwerk staat de zorgverlener in voor een persoonlijke benadering van elke bewoner, zodat de individuele vragen en noden maximaal beantwoord worden. Ook de bezettingsgraad getuigt van het succes van deze lokale zorgpartner. “Amper een half jaar na oplevering is al meer dan de helft van de assistentiewoningen bewoond en de interesse blijft groot,” bevestigt Bernard Bruggeman, gedelegeerd bestuurder van GVO.

Tevreden bewoners
De tevredenheid van de bewoners van De Wijngaard is hoog. Uit een bevraging blijkt dat ze zich er thuis voelen, in hun vertrouwde woonomgeving en in het bruisende centrum van de stad. Voor de meeste senioren is het belangrijk om ook op oudere leeftijd nog in grote mate zelfstandig te kunnen wonen. Deze assistentiewoningen bieden daarvoor de perfecte oplossing: een aangepaste woonomgeving, klaar voor de toekomst.

Bouw in sneltempo
Voor een project van deze omvang is de bouwperiode uitzonderlijk kort geweest. De officiële eerste steenlegging dateert van mei 2017, en in december 2018 werden de laatste assistentiewoningen van Residentie De Wijngaard al opgeleverd. Na amper twee jaar opent De Wijngaard nu ook de deuren voor het publiek.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.