Home > Donderdag a.s. organiseert Howest toekomstfestival ‘Over Morgen. Hoe leven in 2050?’

Donderdag a.s. organiseert Howest toekomstfestival ‘Over Morgen. Hoe leven in 2050?’

Geschreven op 16 april 2024 om 07:20 door Mario De Wilde

Overmorgen donderdag 18 april gaat in Brugge het toekomstfestival ‘Over Morgen. Hoe leven in 2050?’ van start. Het pas gerenoveerde Provinciaal Hof vormt dan tien dagen lang het decor voor het kritisch nadenken over de toekomst. “Er valt ook werk van onze studenten te bewonderen. Zij presenteren er namelijk de resultaten van drie jaar brainstormen over het leven in 2050.”

In opdracht van de provincie West-Vlaanderen dachten Howest-studenten over de opleidingen heen de voorbije drie jaar na rond de vraag hoe we zullen leren, werken, ontspannen en samenleven in 2050. Concreet gingen de studenten eerst twee jaar aan de slag met de toekomst tijdens het vak The Collective, een interdisciplinaire designstudio waar studenten samenwerken rond wicked problemen in de maatschappij.

Festival Over Morgen als showcase

Op sommige resultaten van The Collective werd verder gewerkt door de studenten van de gameopleiding Digital Arts and Entertainment (DAE). Het is dat werk dat getoond wordt tijdens het Brugse festival Over Morgen, waarvan acteur/muzikant Wim Opbrouck curator is.

Zo creëerde een groep DAE-studenten een productvideo voor een fictief bedrijf dat in 2050 een nieuw product lanceert: de Inspire B3 Pro, robotbijen die de natuur helpen te behouden door bloemen te bestuiven.

Otterworldly is dan weer een game waarin mechanimals – in dit geval een avontuurlijke otter – de wateren van Brugge bevrijden van afval. Naarmate de verschillende levels worden voltooid, wordt duidelijk hoe de wereld beetje bij beetje een schoner paradijs wordt.

Staaltjes van artistiek en creatief talent

Tijdens het hele traject stonden vooral het denkproces en het aftasten van grenzen centraal, eerder dan het presenteren van compleet afgewerkte producten. Met Holoparty ontwikkelden de studenten bijvoorbeeld een game die feestvieren revolutionair wilde veranderen door ons in staat te stellen virtueel samen te komen. Net als in de echte wereld liepen de studenten tegen hun limieten aan, in dit geval de technische mogelijkheden van de Hololens als drager van het spel.

Ook al lukte het niet om dit concept te laten werken zonder bugs of crashes, het is wel een voorbeeld van het creatieve en innovatieve potentieel van de studenten DAE. Uit de vele schetsen van mensen, dieren en omgevingen van de toekomst die tijdens Over Morgen worden gepresenteerd, blijkt daarnaast het artistieke talent van de DAE’ers.

Provinciaal Hof als place to be

Ook studenten en alumni van de bacheloropleiding Industrieel Productontwerpen (IPO) van Howest dachten na over de toekomst en creëerden prototypes. Het eindresultaat van al dat denkwerk is van 18 tot 28 april te bewonderen in het vernieuwde Provinciaal Hof op de Brugse Markt. Dat wordt omgetoverd tot een festivalsite die helemaal in het teken staat van technologie en de toekomst. Naast de studentenprojecten toont het tiendaagse Festival Over Morgen heel wat werk van toekomstdenkers. Van videokunstenaars die de grens tussen fictie en realiteit aftasten over technologen die een update geven over AI tot artiesten die technologie verwerken in hun voorstellingen.

Voor het volledige programma: www.festivalovermorgen.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.