Home > Doelstelling gehaald in Ieper: de 100.000ste boom is een geboorteboom

Doelstelling gehaald in Ieper: de 100.000ste boom is een geboorteboom

Geschreven op 12 februari 2024 om 09:18 door Mario De Wilde

Gisteren vond in Ieper de jaarlijkse geboorteaanplantacties plaats. Gezinnen die in 2023 een kindje mochten verwelkomen krijgen de kans om meerdere bomen en struiken aan te planten op 2 locaties. Bij het begin van de legislatuur sprak het stadsbestuur de ambitie uit om 100.000 bomen en struiken aan te planten. Deze doelstelling wordt dit weekend gerealiseerd tijdens een eerste aanplantactie in het Ypermanpark.
Verdere versterking van Passendaleveld
In de voormiddag planten gezinnen uit Boezinge, Dikkebus, Hollebeke, Vlamertinge, Voormezele, Zillebeke en Zuidschote bijna 1700 inheemse bomen en struiken aan langs het Passendaleveld in Zillebeke. In dit gebied wordt door het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) sterk ingezet op natuur- en bosontwikkeling. Deze aanplant sluit mooi aan op recente aanplantingen van ANB in samenwerking met heel wat partners. Wandelaars zullen hier in de toekomst kunnen genieten van een prachtig mozaïeklandschap bestaande uit poelen, houtkanten, bossen en open plekken. De deelnemende gezinnen worden met treintjes naar de plantlocatie gebracht. Nadien kunnen ze genieten van een drankje en attentie aangeboden door de verschillende Gezinsbonden.


Eerste aanplanting in het Ypermanpark
In de namiddag zijn de gezinnen uit Brielen, Elverdinge, Sint-Jan en Ieper aan de beurt. Ten zuiden van de Groenestraat wordt een houtkant aangeplant van 280 meter als visuele en ecologische buffer tussen de woningen en het parkgebied. Dit wordt de eerste aanplantactie in het toekomstige Ypermanpark en geeft zo het startsein voor een grootschalig natuurproject in het noorden van de stad Ieper. De gezinnen planten in totaal 850 stuks bomen en struiken aan met soorten als meidoorn, hazelaar, gele kornoelje, sporkehout en hondsroos. Deze soorten zullen het gebied landschappelijk mooi inkleden, voedsel- en schuilgelegenheid bieden aan heel wat insecten en vogels en met bloesems kleur brengen in de lente. Voor de aankoop van het plantgoed kan de stad rekenen op de financiële steun van het bedrijf Kronospan. Na de aanplant worden de gezinnen door de Gezinsbond van Ieper getrakteerd op een warm drankje en een plantdiploma.

Met deze aanplant wordt de eigenlijke start gegeven voor de inrichtingswerken van het Ypermanpark. Dit parkgebied van bijna 15 hectare wordt op korte termijn gerealiseerd en zal heel wat te bieden hebben aan bezoekers: gevarieerde robuuste natuur met hagen, houtkanten, bloemenweides, een boomgaard en een voedselbos. Poelen, grachten en wadi’s voeren water doorheen het park. Daarnaast zal sterk worden ingezet op zachte recreatie en erfgoed. Een schitterend nieuw wandel- en rustgebied op enkele kilometers van de Grote Markt.

Schepen van milieu en landschap: “Met de symbolische aanplanting van de 100.000e boom in het Ypermanpark bereiken we vandaag een prachtige mijlpaal. Dit is het resultaat van een gedreven inspanning van het stadsbestuur in samenwerking met tal van partners en enthousiaste Ieperlingen. De voorbije jaren hebben we consequent ingezet op de vergroening van onze stad. We versterkten bestaande natuurgebieden zoals Passendaleveld, legden nieuwe groene stapstenen aan zoals het Westkaaipark en het speelbos Brielen, verbonden we bestaande natuurgebieden via hagen en houtkanten, planten we bomen en struiken aan op stukjes restgrond. Ook de particulieren en landbouwers deden hun deel via de acties ‘Behaag je tuin’ en ‘Ieper Boomt’. Met deze 100.000 extra bomen en struiken maken we Ieper niet alleen groener en aantrekkelijker, maar we dragen ook bij aan een betere luchtkwaliteit, meer biodiversiteit en een verhoogde weerbaarheid tegen klimaatveranderingen.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.