Home > Doelman Mignolet toch in het doel straks voor Club – Dynamo Kiev

Doelman Mignolet toch in het doel straks voor Club – Dynamo Kiev

Geschreven op 25 februari 2021 om 16:32 door Mario De Wilde

Matchday! Vanavond staat de belangrijke Europa League-wedstrijd tegen Dynamo Kiev op de planning. In de late namiddag wordt er op het Basecamp verzameld voor een sportmaaltijd en een tactische meeting, waarna de spelers afzonderlijk richting Jan Breydel vertrekken voor de laatste voorbereidingen op de match. Club recupereert in ieder geval Simon Mignolet voor vanavond. De doelman heeft in tweede instantie negatief getest op het virus. Charles De Ketelaere niet. De Belofte van het Jaar blijft in quarantaine en is er straks niet bij tegen Kiev. In afwachting schotelen wij jullie alvast de Club Facts voor!

OVER DE WEDSTRIJD
Dit is de 329ste Europese wedstrijd van Club Brugge en de 391ste van FC Dynamo Kiev. Bovendien is het de 72ste wedstrijd van Blauw-Zwart in de UEFA Europa League en de 16de in de eindfase. Club Brugge kan zich bovendien voor de 2de keer plaatsen voor de 8ste finales van de UEFA Europa League. Eerder lukte ons dit in 2015 tegen Aalborg BK. Club haalde in Europa vier keer eerder een 1-1 uitslag op verplaatsing in de heenmatch van een duel met rechtstreekse uitschakeling. En telkens kon Club zich voor de volgende ronde plaatsen.

-1975-76 | 1/2e finale UEFA Cup | Hamburger SV (Ger) – Club Brugge KV 1 – 1. Terugmatch: 1 – 0.
-1990-91 | 1e ronde Europacup I | Lillestrøm SK (Nor) – Club Brugge KV 1 – 1. Terugmatch: 2 – 0.
-1998-99 | 2e ronde UEFA Cup | VfB Stuttgart (Ger) – Club Brugge KV 1 – 1. Terugmatch: 3 – 2 (n.v.).
-2002-03 | 3e voorronde UEFA Champions League | FC Shakhtar Donetsk (Ukr) – Club Brugge KV 1 – 1. Terugmatch: 1 – 1 (4-1 n.p.)

Club is geplaatst voor de achtste finales als het wint of als het een clean sheet houdt. Mocht de stand na 90 minuten en verlengingen ook 1-1 zijn, dan volgen er strafschoppen. In het verleden kwam het voor Blauw-Zwart 4 keer tot een penalty-shootout. Telkens kon Club zich plaatsen, waaronder tegen Dynamo’s landgenoten FC Shakhtar Donetsk in de UCL-voorrondes in 2002. Dynamo kende Europees nog maar 1 penalty-shootout. In 1998 schakelden de Oekraïeners Sparta Praag uit in de penaltyreeks.

OVER DE TEGENSTANDER
Afgelopen weekend kwam het team van Mircea Lucescu in de eigen competitie niet verder dan een 1-1-gelijkspel tegen middenmoter Olimpik Donetsk. Daardoor ziet het Shakhtar terug naderen tot op 1 punt in de stand. Sinds de eerste uitmatch in het Jan Breydelstadion kon FC Dynamo in zeven Europese uitmatchen slechts één keer winnen: in de UCL-voorronde kwam de club met 1-2 winnen op het veld van KAA Gent.

Voor FC Dynamo Kiev is het ook de zesde maal dat het in de Ronde van 32 van de UEL speelt. Vier keer lukte het hen om zich te plaatsen voor de 1/8ste finales: tegen Besiktas JK (2011), EA Guingamp (2015), AEK Athene (2018) en Olympiacos Piraeus (2019). Eén keer lukte hen dit niet: tegen Valencia CF (2014). Bovendien konden ze al tien jaar niet meer op verplaatsing winnen in een Europese match na nieuwjaar. De laatste keer dateert van 2011 toen het met 1-4 ging winnen bij Besiktas JK.

LEUK WEETJE
Nabil Dirar blaast vandaag 35 kaarsjes uit. Hopelijk kan hij zichzelf met de kwalificatie nog een extra verjaardagscadeau geven. Dirar kan later dit seizoen in de top 20 van oudste Club-spelers komen, een ranking die aangevoerd wordt door Timmy Simons (41 jaar, 5 maanden en 9 dagen). Ignace Van der Brempt kan zijn 10de match voor Blauw-Zwart spelen.

OVER DE SCHEIDSRECHTER
De Servische ref Srdjan Jovanović werd aangeduid voor de wedstrijd. Hij wordt bijgestaan door: assistent-refs Uroš Stojković en Milan Mihajlović (Srb), vierde official Fran Jović (Cro), VAR Sascha Stegemann (Ger), geflankeerd door Luis Miguel Branco Godinho (Por). UEFA scheidsrechterswaarnemer is de Duitser Lutz-Michael Fröhlich. UEFA-afgevaardigde is de Fransman Olivier Chovaux. Jovanović is een 34-jarige Serviër uit Belgrado. Sinds 2014 fluit hij in eigen land op het hoogste niveau. Eén jaar later startte zijn internationale carrière. Hij is een UEFA-ref van Categorie 1, het op één na hoogste niveau. De Serviër floot nooit eerder een officiële match van Club. Wel leidde hij al een match van Antwerp (in 2019 UEL-voorronde bij AZ Alkmaar (1-1)) en KRC Genk (in 2018 UEL-groepsfase bij Malmö FF (2-2)). Het is nog maar de 4de ref uit Servië (of Joegoslavië of Servië & Montenegro) die een Europese match van Club leidt.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.