Home > Dit zijn de vijf verdiende winnaars van ‘Verlicht je Buurt 2021’ in Brugge

Dit zijn de vijf verdiende winnaars van ‘Verlicht je Buurt 2021’ in Brugge

Geschreven op 27 januari 2022 om 12:16 door Mario De Wilde

In het najaar van 2021 werden de Brugse buurten uitgenodigd om terug meer licht te brengen in de straten via ‘Verlicht je Buurt 2021’. De postkaartenactie van ‘Vierkant tegen Eenzaamheid’ in het kader van de lichtjesactie riep tegelijk op tot het delen van leuke en warme boodschappen voor zij die er nood aan hadden. Burgemeester Dirk De fauw: “De buurtcomités in Brugge leveren talloze inspanningen voor hun buurten en dat doen ze nog eens extra tijdens de winterperiode. In die donkere en koude maanden brachten zij opnieuw licht in de Brugse buurten. Daarbij kregen ze ondersteuning van het stadsbestuur voor de aankoop van lichtjes of van raamstiften. In het kader van ‘Verlicht je Buurt’ was er ook de postkaartenactie van ‘Vierkant tegen Eenzaamheid’. We boden gratis postkaartjes aan waarop een hartverwarmende boodschap kon worden neergepend voor een kennis, een familielid, een collega of een onbekende. Hiermee wilden we de Bruggelingen aansporen om creatief in de pen te kruipen. Met dergelijke initiatieven willen we mensen dichter bij elkaar brengen om zo van Brugge een warme stad te maken. We willen een verbonden leefgemeenschap zijn waar solidariteit centraal staat. Zeker in de huidige coronatijden merken we dat er bij veel mensen nood is aan dergelijke acties. Als ik zie hoe de buurtcomités en de Bruggelingen weer hun best hebben gedaan, kan ik alleen maar dankbaar besluiten dat het weer een groot succes was.”

‘Verlicht je Buurt’

Het is het tweede jaar op rij dat de actie ‘Verlicht je Buurt’ werd georganiseerd. Ook dit jaar werd er vanuit de Vrijwilligerscentrale een wedstrijd gekoppeld aan de actie. De winnaars werden geselecteerd door de Vrijwilligerscentrale en ‘Vierkant tegen Eenzaamheid’. Schepen van Preventie Mathijs Goderis: “Ook dit jaar namen heel wat buurtcomités deel. We mochten maar liefst 128 aanvragen ontvangen. Alle lichtjes zorgden voor een sfeervolle kerstperiode in Brugge en de deelgemeenten. Met het bijschrift #verlichtjebuurt2021 deelden heel wat buurten foto’s van hun sfeervol verlichte straten online. Dit jaar zagen we bij verschillende buurten de verlichting gecombineerd met coronaproof activiteiten zodat er toch in verbinding kon worden gegaan met elkaar. Enkele buurten toonden zich op dit vlak bijzonder creatief.”

De vijf winnaars van ‘Verlicht je Buurt 2021’ zijn: De Binnenhoffers (Sint-Michiels), Feestcomité Zwankendamme (Zwankendamme), de Buurtdriehoek (Sint-Michiels), Zeger Van Malestraat Doet Mee (Kristus-Koning), en Buurtwerking Malehoeklaan (Sint-Kruis/ Male). Deze vijf winnaars krijgen een bon voor nog meer verlichting of versiering van decorateur Frederiek Van Pamel.

Nog twee buurten kregen een eervolle vermelding omwille van hun prachtige verlichting: Buurtvereniging Lappersfortstraat (Assebroek) en de Prins Albertstraat ‘Apero Albert’ (Sint-Kruis). De Binnenhoffers, het buurtcomité dat de eerste prijs won, krijgt als extra prijs een adviserend bezoek van Frederiek Van Pamel cadeau. Van Pamel zal hen helpen om de versiering in de buurt naar een hoger niveau te tillen. De Binnenhoffers vielen op in originaliteit: van verkeerspalen als snoepstokken tot kerstballen in piepschuim. Bovendien deden ze grote inspanningen om alle buurtbewoners te betrekken.

“Ook in 2022 blijft het belangrijk dat buurtcomités met warme acties hun buurt blijven stimuleren. De creativiteit van de comités blijft iedereen verbazen. Zij zorgen ervoor dat ook in periodes waar ontmoeten moeilijker is, men steeds op de buurt kan blijven rekenen. Graag bedank ik alle buurten in Brugge om ook in deze moeilijkere omstandigheden mee het verschil te maken”, aldus schepen van Preventie Mathijs Goderis.

Postkaartenactie ‘Vierkant tegen Eenzaamheid’

De kaartjesactie van ‘Vierkant tegen Eenzaamheid’ in het kader van ‘Verlicht je Buurt’ bleek ook opnieuw een groot succes. Ruim 10.000 kaartjes werden uitgedeeld aan Bruggelingen, welzijnsorganisaties en zelfs de Brugse penitentiaire instelling werkte mee. De meerderheid van de kaarten werd door Bruggelingen aan andere Bruggelingen gegeven die een hart onder de riem of een bemoedigend lichtpuntje konden gebruiken.

Schepen van Sociale Zaken Pablo Annys: “Een honderdtal geschreven kaartjes werd tot bij ons gebracht. Deze werden met veel plezier ontvangen en verdeeld door WZC Van Zuylen. WZC Van Zuylen heeft de voorbije maanden een buddyproject opgezet in samenwerking met ‘Vierkant tegen Eenzaamheid’. Tijdens de uitwerking van het project toonde WZC Van Zuylen zich als een belangrijke partner in de strijd tegen eenzaamheid. Het was voor hen vanzelfsprekend om hun bewoners op te vrolijken met de ingediende postkaartjes.”

Info www.brugsebuurten.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.