Home > Dit zijn de drie nieuwe ridders in de Diksmuidse Orde van de Beuterwaeghe

Dit zijn de drie nieuwe ridders in de Diksmuidse Orde van de Beuterwaeghe

Geschreven op 21 mei 2024 om 08:19 door Mario De Wilde

Tijdens de Boter- en Kaasfeesten op Pinkstermaandag in Diksmuide werden drie nieuwe personen tot ridder in de Orde van de Beuterwaeghe bekroond. Het gaat om een uiteenlopend maar select kransje van echte kenners….Een overzicht:
1. Isabel Bulcke
Isabel groeide op in een landbouwersgezin en zwoer ooit om zelf nooit boerin te worden. Na haar studies ging ze enkele jaren als ergotherapeut aan de slag maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan: ze ontmoette boer Stijn, en ze nam samen met haar man en schoonbroer de boerderij van haar schoonouders over: Den IJsbol in Beerst. Na de overname nam Isabel samen met haar schoonmoeder de melkverwerking in handen, terwijl de mannen aan de slag gingen met de melkkoeien, het vleesvee en de akkerbouw. Ze brengen elke dag met veel zorg verse producten aan de man, en delen hun korteketenverhaal graag tijdens een degustatie of heerlijke maaltijd op de boerderij. Den IJsbol maakt elke week verse boter die ze verkopen op markt en verwerken in hun wafels en pannenkoeken die je ook kunt proeven op de boerderij. En natuurlijk vind je er ook de meest heerlijke ijsjes.
2. Johan Pattyn
Diksmuideling Johan Pattyn groeide op in Beerst, op de boerderij van zijn ouders. Hij volgde technische studies en sloot onlangs een carrière van meer dan dertig jaar bij stad Diksmuide af als teamleider van de gebouwendienst. Naast z’n professionele carrière is Johan sinds 1989 actief bij hulpverleningszone Westhoek, post Diksmuide. Hij werkte zich op tot korporaal, sergeant en uiteindelijk z’n huidige graad als adjudant, en was ook achttien jaar lang brandweerman-ambulancier. Johan kent de Boter- en Kaasfeesten vanbinnen en vanbuiten. Hij werkte sinds 1990 elk jaar mee aan het evenement. Het pinksterweekend stond meer dan dertig jaar lang steevast in het teken van de sinksenmarkt. Naast de drukke brandweeragenda geniet Johan volop van z’n pensioen samen met z’n vrouw Katrien en (schoon)kinderen Dries en Charlien, Evy en Daphne en kleinzoon Mathis.
3. Philippe De Cock
Kapitein-ter-zee stafbrevethouder Philippe De Cock, groeide op in Blankenberge en bouwde na zijn studies een indrukwekkende carrière op die zich zowel op zee als op land afspeelde. Zijn varende carrière omvatte inzet op wereldzeeën en bij conflicten: deelname aan NAVO-maritieme eskaders, mijnenopruimingsoperaties in de Perzische Golf tijdens de Golfoorlog, embargocontrole in de Adriatische Zee tijdens het Balkanconflict, humanitaire missies in de Indische Oceaan na een aardbeving in Indonesië en maritieme grenscontrole en reddingsoperaties in de Middellandse Zee in het kader van migratieproblematiek. Naast de talrijke functies aan boord van schepen van de Belgische Marine nam hij ook deel aan een uitwisselingsprogramma aan boord van een Brits fregat, en vervulde hij staffuncties binnen het Belgisch-Nederlands Fregattensquadron en het Belgisch-Nederlands Eskader. Hij voerde het commando over de mijnenjager M917 CROCUS, de hulpschepen van de marine, het fregat F910 WIELINGEN en het mijnenbestrijdingscommando- en steunschip A960 GODETIA.
Aan wal bekleedde hij posities in de staf van de Marine in Zeebrugge, de
stafdepartementen ‘Operations & Training’ en strategie van de Defensiestaf, bij de Task Force voor het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie (in 2010), en bij de Belgische Militaire vertegenwoordiging bij de NAVO.

Hij beëindigde zijn actieve carrière als provinciecommandant van de provincie West-Vlaanderen. Het is tijdens die periode dat hij nauwe en warme banden smeedde met onze stad, in het bijzonder in zijn hoedanigheid als voorzitter van het Organiserend Comité van de Vierdaagse van de IJzer.
Hij beëindigde in september 2023 zijn carrière als actieve marineofficier, na een lange staat van dienst bij de Belgische strijdkrachten. Philippe is getrouwd en trotse vader van drie kinderen. Hij woont in Brugge, waar hij als gediplomeerd stadsgids zijn passie voor de stad deelt met de bezoekers die hij mee op sleeptouw neemt.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.