Home > Dit zijn de dertien streekproducten en zes producenten erkend als 100% West-Vlaams

Dit zijn de dertien streekproducten en zes producenten erkend als 100% West-Vlaams

Geschreven op 19 april 2024 om 09:59 door Mario De Wilde

Er zijn gisteren opnieuw 13 nieuwe producten toegevoegd aan de lijst van ‘100% West-Vlaams’* streekproducten. Bovendien mogen De Mobiele Fruitpers, Brouwerij Westkwartier, Kopje Zwam, De Krulstaarthoeve, Wijndomein Lescrauwaet en Hoeve Vanneste zich nu fier 100% West-Vlaams producent noemen.

Zes nieuwe producenten
De Krulstaarthoeve, gelegen in het dorp Sint-Rita in Damme, verkoopt in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, geen varkensvlees. De specialiteiten van Geert, Annick en Kevin zijn eigen gekweekt grondwitloof en smaakvolle frambozen. Verse eitjes en aardappelen vervolledigen het aanbod dat je in de huiselijke groente- en fruitwinkel vindt. Je kan ook 24 op 7 terecht in de automaat.

Bij Wijndomein Lescrauwaet in Jabbeke groeide een hobby tot een uitdagend familieproject. 5 hectare aan wijnranken met uitsluitend klassieke Franse rassen zoals chardonnay, pinot noir en gamay. Eind 2023 konden de eerste wijnen geproefd worden, dit jaar wordt gebouwd aan een degustatieruimte en wijnkelder. De ambitie is om een plek te creëren waar de passie voor het maken van wijn en het tot rust komen op de wijngaard, genietend van een glaasje, centraal staan.

Bij Hoeve Vanneste in Ardooie kan je 24 op 7 terecht voor aardappelen, prei, broccoli van eigen teelt en kakelverse eitjes. Hun eigen assortiment vullen ze aan met seizoensgebonden producten, zoals aardbeien of tomaten, van collega’s uit de buurt. Om het winkelgevoel zoveel mogelijk te benaderen besteedden Lies en Jonas heel wat aandacht aan de inrichting van de gebruiksvriendelijke automatenschop.

De Mobiele Fruitpers in Beernem introduceerde de allereerste mobiele fruitpers in België en die staat op naam van Thijs Tanghe. Fruitoverschotten van particulieren of fruittelers en eigen fruit worden omgevormd tot een hoogkwalitatief gepasteuriseerd appelsap (met lokale smaken) onder de naam Houtlandse tuinsappen. Dankzij de soepele zak in de doos kan er geen lucht bij het sap en blijft het langer goed.

In Geluveld brouwt Lander Vieren in zijn kleinschalige Brouwerij Westkwartier licht zurige bieren met lokale ingrediënten op ambachtelijke wijze. Je dorst stillen kan met een Hilleveld of een Westkwartier Oud Bruin. De twee bieren worden bovendien gerijpt op houten vaten afkomstig van Wijndomein Ravenstein en Entre-Deux-Monts.

Kopje Zwam sluit het rijtje af. Op koffiegruis van lokale horeca en koffiebranderijen kweken Bart en Bert in de kelder van de Sint-Godelieveabdij in het hartje Brugge heerlijke oesterzwammen. Daarmee maken ze vervolgens de Zwamburger en Kopje Zwam** bitterballen.

13 lokale lekkernijen
100% West-Vlaams is 13 streekproducten rijker. Stuk voor stuk hebben ze een band met de streek, staan ze voor kwaliteit en worden ze naar ambachtelijke wijze gemaakt in West-Vlaanderen. Naast de zes producten van nieuwkomers De Mobiele Fruitpers, Brouwerij Westkwartier en Kopje zwam, zaten ook enkele reeds erkende producenten niet stil.

Brouwerij Rodenbach uit Roeselare ontwikkelde een uniek bierazijn, Rodenbach bierazijn. Het pittig bierazijn dankt z’n levendige roodbruine kleur aan de jarenlange rijping op de eikenhouten foeder 112 in de kelder van de brouwerij. Voor de Rodenbach Mosterd klopte Rodenbach aan bij Mostaard Wostyn. Piet Wostyn maakte een selectie van mosterzaden, Rodenbach bierazijn en zeezout. Het resultaat? Een fijne graanmosterd met een intense smaak en aroma. Een mooie samenwerking ook tussen twee 100% West-Vlaams producenten.

Op Wijndomein Beerbosch in Zwevegem plantten Veerle en Arne hun wijnstokken. Ze selecteerden traditionele wijnrassen zoals pinot noir en gamay, maar ook gewurztraminer. Nieuw in hun gamma zijn Eau de Vie Chardonnay en Eau de Vie Pinot Auxerrois, gerijpt in eikenhouten vaten.

Streekproducten Deschildre uit Oostende, een uniek familiebedrijf dat bekend staat voor zijn traditionele charcuterie bracht dan weer een authentiek salamirecept uit 1865 terug op de plank: Saucisson d’Ostende. De grondstoffen en het proces bleven ongewijzigd, mits aanpassing aan de huidige normen.

Charcuterie Depuydt uit Ieper, met haar authentieke uitstraling en ambachtelijke producten, kwam in 2023 in handen van De Veurn’Ambachtse. Al voor de overname maakte de familie Missiaen rillettes, potjesvlees en patés voor de familie Depuydt. Zo ook de Yperse paté. Al die vleeskunst proef je in resto ’t Potje Paté, Het Patéwinkeltje en op de markt van Ieper bij Charcuterie Depuydt.

Onder leiding van Jelle Descamps streeft Chocolatier Dumon naar perfecte chocolade en creatieve pralines zoals de Gouden Spoor praline. Kortrijkse beschuit in een chocoladen jasje met een gouden opdruk die verwijst naar de Guldensporenslag.

*Het kwaliteitslabel ‘100 % West-Vlaams’ telt ondertussen 646 erkende streekproducten en 444 producenten en verkooppunten. Alle nieuwe erkenningen werden bekrachtigd tijdens de laatste erkenningscommissie streekproducten (POM West-Vlaanderen) en de Raad van bestuur van de West-Vlaamse hoeveproducten vzw (Inagro).

** De Zwamburger en de Kopje Zwam bitterballen mogen niet worden benoemd als ‘vleesvervangers’. Het eiwitgehalte in de producten is namelijk niet gelijkwaardig aan het eiwitgehalte van vleesproducten.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.