Home > Dit zijn de Dentergemse sporttoppers van afgelopen jaar

Dit zijn de Dentergemse sporttoppers van afgelopen jaar

Geschreven op 25 januari 2024 om 10:17 door Mario De Wilde

Tijdens de kampioenenhuldiging, vorige vrijdag in het JOC, werden enkele sterke prestaties van Dentergemse sportkampioenen uitgelicht. En daar kwam flink wat volk op af. Sportief en minder sportief. We sommen de laureaten graag even voor je op.

Sportman 2023

• 1e plaats (69.1%): Thijs Vercaemer (lange afstand, 36 jaar) liep vorig jaar de 10 Miles dwars door Zulte (1e plaats), 10 Miles Aalter (2e plaats), Halve marathon Cadzand (4e plaats), Damme-Brugge-Damme (8e plaats), Mondi run halve marathon (9e plaats), Mainova Frankfurt Marathon – 3’47″/km, de Versele Laga Run – 3’35″/km en Marathon Gent (11e plaats)
• 2e plaats (68.9%): Stijn Verbeke (wielrennen), werd het voorbije jaar winnaar van de Skoda 24 hours Challenge (solo) op het circuit van Zolder. Hij fietste hiervoor 24 uur aan 1 stuk door op een bloedhete dag en nacht. Daarenboven was hij de winnaar van de 12u van Kuurne (solo)
• 3e plaats (61.8%): Jurgen Vansteenkiste (triatlon, 46 jaar) startte op zijn 40e met triathlon, vroeger was hij een beloftevolle kartingkampioen. In de zomer van 2023 liep hij in 11.32.09 de Iron man in Nice, wat hem de 29e plaats (op 198 deelnemers) opleverde.
Sportvrouw 2023
Ilona Dhaenens (atletiek, 15 jaar)
Een overzicht van de knappe prestaties van Ilona in 2023:
• goud 100m, 200m, 80mH en verspringen, PK Oost-Vlaanderen;
• vierde op de 100m alle categorieën, Athletics Classic Meeting Sint-Niklaas (tweede beste tijd allertijden van België bij de cadetten dames);
• goud op 100m (Vlaams Kampioenschapsrecord van 12.11) en verspringen (5m63), Vlaams Kampioenschap (KVV); • dubbel goud op 100 en 200m (finish in 11.96, Belgisch Kampioenschapsrecord), Belgisch Kampioenschap (BK);
• Zilveren medaille PK meerkamp Oost-Vlaanderen: verspringen en 80 mH (1e), 800 m (3e), hoogspringen (4e), kogel- en speerwerpen (6e)
Sportclub

VC Dentergem, kampioenenploeg reserve promo 4
Sportverdienste
Daniel Cathelyns
Daniel is al 20 jaar afgevaardigde van FC Wymar. Hij is het manusje-van-alles in de club. Niets is hem te veel. Daniel zijn belangeloze inzet is een voorbeeld voor velen. Hij verdient het dan ook om eens in de bloemetjes gezet te worden.
Kanditadet G-Sport

• Michiel Delmotte (27 jaar) voetbalt sinds zijn 9 jaar bij Ketfootplus Wingene. Hij traint sinds dit seizoen ook elke vrijdag bij de Tieltse G-Sportclub. Op 18-jarige en 19-jarige leeftijd nam hij deel aan de Special Olympics. Zijn voetbalploeg van de school De Hoge Kouter won toen een bronzen medaille. • Ellen Soete zwemt sinds haar dertiende en doet sindsdien mee aan de spelen. Dit jaar won ze twee keer goud op de special Olympics in Mechelen.
• Dries Van Lancker behaalde goud in de categorie softbalwerpen op de Special Olympics 2023. Voor 1.500 meter lopen ontving hij een zilveren medaille en op de 50 meter spurt werd hij vierde. Samen met sportievelingen in Mivalti trainen ze één maal per week.
• Laure-Anne Vandamme (18 jaar) startte bij Somnival met paardrijden. Sinds haar 12 jaar zwemt ze 2 keer per week en neemt ze ook deel aan zwemwedstrijden. Ze staat op de reservelijst voor het BK zwemmen. Daarnaast speelt Laure-Anne ook wekelijks op dinsdagavond badminton. In 2023 nam ze voor de 5e maal deel aan de Special Olympics in de discipline zwemmen. Ze gaf het beste van zichzelf in 3 wedstrijden: 25 meter vrije slag (5e plaats), 25 meter schoolslag (1e plaats) en 50 meter schoolslag (3e plaats)
Categorie ‘Beloftevolle Jongeren’

• Linde Delodder (atletiek, 14 jaar), lid van AC Deinze, behaalde de 1e plaats op het Interregio Atletiek – regelmatigheidscriterium meerkamp tussen 6 OostVlaamse clubs en de 6de plaats in het provinciaal meerkamp.
• Vic Notebaert (BMX) werd West-Vlaams Kampioen BMX bij de 13-jarigen.
• Mateo Vanaelst (wielrennen, 15 jaar). Als eerstejaars nieuweling boekte Mateo al enkele mooie resultaten tijdens ‘gewone’ koersen, met als hoogtepunt een 1e plaats in Zwevegem. Tijdens de interclub- en topcompetitiewedstrijden in de tweede helft van het jaar haalde hij met meer dan honderd renners aan de start in Wellin de 28e plaats, in Jemeppe de 37e plaats en in Couvin de 12e plaats. Op het BK in Hoogstraten werd hij 24e.
• Jana Van Compernolle (wielrennen, 18 jaar). Tijdens haar eerste wielerseizoen na 3 jaar blessure behaalde Jana winst tijdens het clubkampioenschap van The Lead Out Cycling Academy (Be Okay Gaverzicht) bij de eerstejaarsjunioren. Ze werd geselecteerd voor Gent-Wevelgem en de Ronde Van Vlaanderen waar ze 52e/137 en 14e Belg werd. Ze behaalde ook 13 top-10-plaatsen en 3 keer een podiumplaats. In 2019 werd ze provinciaal kampioene op de weg bij de 13- jarigen. Dansgroep Danzarté mocht de avond sfeervol openen en ook alle Dentergemse clubkampioenen en kampioenenploegen werden in de bloemetjes gezet.