Home > Dit zijn de 19 nieuwe 100% West-Vlaams streek- en hoeveproducenten

Dit zijn de 19 nieuwe 100% West-Vlaams streek- en hoeveproducenten

Geschreven op 2 oktober 2020 om 17:44 door Mario De Wilde

Twaalf producten krijgen voortaan de erkenning van 100% West-Vlaams streekproduct en zeven hoeveproducenten mogen voortaan het label 100% West-Vlaams dragen. Dat brengt het totaal op ruim 260 erkende 100% West-Vlaams streekproducten en hoeveproducenten.

Streekproducten
In de Westhoek kreeg koffieproducent Coffee Matubu uit Oostvleteren twee erkenningen voor hun Coffee Castar en Café l’Auguste. Belinda’s Kitchen uit Koksijde krijgt een erkenning voor hun kaaskoekje met kaas van De Moerenaar, ook een 100% West-Vlaams hoeveproduct. Ook de ambachtelijke lukken van De Vredestuin uit Passendale en de honing van Patrick Caestecker uit Ieper komen op de lijst. Duin & Polder Den Uytkant uit Diksmuide kreeg drie erkenningen: voor hun Uytkanterbier, choco en choco met geitenmelk.

In de Leiestreek zijn er erkenningen voor Grootmoeders Koffie uit Gullegem voor hun Coureur Espresso en voor Chocolatier Vandenbulcke uit Kortrijk voor hun Praline Cortryck en Paardenkopjes. En in het Brugse Ommeland zijn de Zwevezeelse Florentientjes van Brood & Banket Danny uit Zwevezele voortaan 100% West-Vlaams streekproduct.

Hoeveproducenten
Zeven hoeveproducenten zijn voortaan ook 100% West-Vlaams. In de Westhoek zijn dat Hoeveslagerij ’t Lindenhof in Koekelare, ’t Drevehof in Hollebeke (Ieper), Over Vlees in Alveringem en Kapelleweidehof in Sint-Pieters-Kapelle (Middelkerke). In de Leiestreek zijn Demyfruit uit Geluwe (Wervik) en hoeveslagerij Basile Ten Hove uit Kerkhove (Avelgem) voortaan erkende verkooppunten, net zoals het Sint-Amandshof in Pittem in het Brugse Ommeland.

Kwaliteitslabel
Met de nieuwe erkenningen breidt het aanbod van 100% West-Vlaams uit binnen de categorieën koeken, chocolade, koffie, honing, zoet broodbeleg en streekbiertjes.

100% West-Vlaams is een kwaliteitslabel waaraan men de echte hoeve- en streekproducten (h)erkent. Producten met het label 100% West-Vlaams zijn authentiek, ambachtelijk gemaakt, hebben een band met de streek en zijn van onberispelijke kwaliteit. De verschillende partners Provincie West-Vlaanderen, POM West-Vlaanderen, Inagro vzw en Unizo West-Vlaanderen werken actief mee aan het label en het concept. Zowel hoeve-als streekproducenten maken kans op het kwaliteitslabel.

www.100procentwest-vlaams.be

REGIO WESTHOEK

Castar en Café l’Auguste
Producent: Coffee Matubu uit Oostvleteren
Castar
Een complexe en subtiele toets, echt een fijnproevertje voor koffieliefhebbers. “Coffee Castar” is een mengeling van hoogwaardige bonen; BAR/ (blend after roast) perfecte espresso. Het verfijnde aroma van deze koffie heeft hints van zoethout, peperkoek, rode bessen en zwarte chocolade. Volmondige smaak met toetsen van nootjes. De nasmaak is complex en verfijnd.
Café l’Auguste
Extra fijne koffie met zeer zachte smaak. Hij is subtiel, crèmeux, elegant. Een uitgesproken Mokka karakter met toetsen van kaneel en bosbesjes. Hints van hazelnoot, zoethout en een licht minerale afdronk.
Contact:
Coffee Matubu
Kasteelstraat 50
8640 Oost-Vleteren
0473 301 545
www.coffee-matubu.com

Kaaskoekje
Producent: Belinda’s Kitchen uit Koksijde
Een aperitiefkoekje met kaas van de Moerenaar (100% West-Vlaamse Hoeveproduct) uit de streek dat resulteerde in een lekker kaaskoekje.
Contact:
Belinda’s Kitchen
Zeedijk 488
8670 Oostduinkerke
058 52 42 97
www.belindaskitchen.be

Ambachtelijke lukken
Producent: De Vredestuin uit Passendale. Krokante goudgele koekjes waarmee je het hele jaar door geluk cadeau doet. Ook heerlijk bij een verse tas koffie. Oma’s recept kreeg dankzij een scheutje ’t Vintje, een likeur van Vintage Heuvelland, een streekgebonden smaak. Met veel handarbeid en liefde bakken Stefaan en Kristien de wafeltjes.
Contact:
De Vredestuin
Canadalaan 47a
8980 Passendale
051 56 68 77
www.devredestuin.be

Honing (zomer-, lente-, en koolzaadhoning)
Producent: Imker Patrick Caesteker uit Ieper
Imkerij van vader op zoon… Imker Patrick Caesteker erfde de passie voor bijen bij de dood van zijn vader. Wat doe je met de bijenkasten van je vader? Patrick volgde een cursus imkerij, nam de bijtjes onder zijn vleugels en zou ze meer dan twintig jaar later niet meer kunnen missen. Het is leven op het ritme van de natuur met een natuurlijk product als eindresultaat. Honing te verkrijgen zolang de voorraad strekt, ook hier volgt Imker Patrick het natuurlijke pad. De lichtgele kleur van lente- of voorjaarshoning komt door de voorjaarsbloeiers: wilgen, fruitbloesems, esdoorn, wilde kastanje…
Zomerhoning is donkerder van kleur door stuifmeel van de linde, tamme kastanje, lavendel, courgettes… Koolzaadhoning is licht van kleur, zeer aromatisch, een honing die bijna 100% van dezelfde bloemensoort komt.
Contact:
Patrick Caesteker
Kennedylaan 17
8900 Ieper
057 20 21 81

Uytkanterbier, choco, choco van geitenmelk
Producent: Duin & Polder Den Uytkant uit Diksmuide Duin en Polder is een kleine woon- en werkgemeenschap die mensen in verschillende levensdomeinen ondersteuning kan bieden. De belangrijkste pijlers zijn: verbondenheid met elkaar, veilige en liefdevolle relaties (gentle teaching) en verankering in de plaatselijke samenleving. Op boerderij Den Uytkant creëren ze met het goeds dat ze op het ritme van de natuur kweken heerlijke streekproducten.
Uytkanterbier
Het idee om bier te brouwen als zinvolle dagactiviteit komt van medewerkers en een vrijwilliger/hobbybrouwer van Den Uytkant. Het biertje kreeg de naam ‘Uytkanter’. Bierbrengt de inwoners ook samen met de mensen uit de buurt. Kleine bierbatches worden nog op den Uytkant zelf gebrouwen. Voor hun grotere hoeveelheden werken ze nauw samen met brouwerij Fort Lapin uit Brugge. De Uytkanter is te koop op de Uytkantboerderij. Dit kan zowel onder de vorm van losse flesjes, per krat van 24 of in een kratje van 6 flesjes. (zie foto) Overigens wordt het kleine houten kratje ook op Den Uytkant gemaakt uit gerecycleerd palettenhout.
Choco
Artisanaal bereide choco met hoeve-eieren van Den Uytkant.
Choco van geitenmelk
Artisanaal bereide choco met hoeve-eieren van Den Uytkant en geitenmelk van een lokale boer.
Contact:
Duin & Polder Den Uytkant
Generaal Baron Jacquesstraat 78
8600 Diksmuide
051 50 28 30
www.duinenpolder.be

REGIO LEIESTREEK
Coureur Espresso (bonen & gemalen)
Producent: Grootmoeders Koffie uit Gullegem
Uit liefde voor de koers is deze koffie ontstaan voor zowel sporter als supporter. De Coureur bestaat uit 100% arabica bonen en is zowel beschikbaar in bonen als gemalen koffie.
Contact:
Grootmoeders Koffie
Kleine Ieperstraat 11
8560 Gullegem
056 41 21 89
www.grootmoederskoffie.be

Praline Cortryck en Paardenkopjes
Producent: Chocolatier Vandenbulcke uit Kortrijk De familiezaak Vandenbulcke bestaat sinds 1949. Het gezellige bedrijfswinkeltje in Heule hult je meteen in de overheerlijke geur van chocolade. Tijdens een bedrijfsbezoek ontdek je de verborgen gangen van de chocoladewereld. Door de productie van chocoladeproducten met traditionele smaken, innovatieve vormen en stijlvolle verpakkingen wil Confiserie Vandenbulcke NV een zoete toekomst uitbouwen voor medewerkers, klanten, alsook voor mens en milieu.
Praline Cortryck De Broeltorens uit Kortrijk schitteren op deze praline. Het overblijfsel van de middeleeuwse stadsomwalling die in 1684 door Lodewijk XIV verwoest werd, staan aan de Broelkaai in Kortrijk en op deze heerlijke praline. Praline met gepofte rijst gehuld in fondant- of melkchocolade.
Paardenkopjes:
Geïnspireerd door de paardenkoersen specialiseerden chocolatiers in de Leiestreek zich in de paardenkoppraline. Ze gebruikten een standaard moule van een paardenkop, vulden die met hazelnoot praliné en voegden een krokante toets toe. Iedere chocolatier legt zijn nuances anders maar de basis is dezelfde: hazelnoot praliné met een krokantje.
Contact:
Chocolatier Vandenbulcke
Oude Ieperseweg 64
8501 Heule (Kortrijk)
056 36 40 80
www.vandenbulcke.com

REGIO BRUGSE OMMELAND
Zwevezeelse Florentientjes
Producent: Brood & banket Danny uit Zwevezele De Zwevezeelse florentientjes zijn een uitvinding van bakker Danny Steenhuyse. ‘Ik zit ondertussen al jaren in het vak. Ooit werkte ik bij een patissier uit Brugge die zeer lekkere pralines maakte. Eentje was zo lekker dat ik het sterk vereenvoudigde tot dessertkoekjes’, vertelt bakker Danny. De afgeleide van de praline werd uiteindelijk een krokant koekje met gekaramelliseerde amandeltjes en crème gedrenkt in witte chocolade. ‘Het is vooral de combinatie van de smaken die de florentientjes zo aangenaam in de mond maken.’
Contact:
Brood & banket Danny
Hille 109
8750 Zwevezele
051 61 15 37
Volg bakker Danny op Facebook

NIEUWE ERKENNINGEN: HOEVEPRODUCENTEN

REGIO WESTHOEK
Hoeveslagerij ‘t Lindenhof in Koekelare
Hoeveslagerij ‘t Lindenhof is een gevestigde waarde in Koekelare. Je kan er terecht voor Belgisch Witblauw rundsvlees van eigen kweek en dat tegen een eerlijke prijs. Alle producten worden ter plaatste met de grootste zorg bereid. De jarenlange ambacht isduidelijk voelbaar. Wie geluk heeft kan tijdens een bezoekje aan de hoevewinkel een glimp opvangen van boer Koen in actie. Ooit al hamburgers zien maken?
Contact:
Veldstraat 158
8680 Koekelare
051 58 87 46
Volg ‘t Lindenhof op Facebook.
‘t Drevehof in Hollebeke (Ieper)
In de hoevewinkel van Evelien kan je terecht voor een breed gamma aan seizoensgroenten en fruit. Een groot deel van het gamma – denk aan pompoenen, kolen, aardappelen en aardbeien – is van eigen kweek. Daarnaast vind je er heel wat lokale streekproducten en melk vanop het eigen melkveebedrijf.
Contact:
‘t Drevehof
Kortewildestraat 25
8902 Hollebeke (Ieper)
Over Vlees in Alveringem In Over Vlees te Alveringem kan je terecht voor vacuümverpakt vers (biologisch) vlees van het West-Vlaams roodrund. De runderen worden ambachtelijk en biologisch op de hoeve afgemest. Dit zorgt voor uitstekende kwaliteit en karaktervolle smaak. Boerin Christelle helpt je graag bij de keuze van het juiste stukje vlees voor je bereiding.
Contact:
Oerenstraat 23
8690 Alveringem
0473 74 51 12
Volg Over Vlees op Facebook.
Kapelleweidehof in Sint-Pieters-Kapelle (Middelkerke)
Genieten van een lekker hoeve-ijsje op een terras tussen de koeien? Dat doe je bij Jana Bulcke van het Kapelleweidehof in Sint-Pieters-Kapelle op een boogscheut van de zee. Al tijdens haar studies experimenteerde Jana met ijs maken waardoor ze het productieproces volledig in de vingers heeft. Naast hoeve-ijs vind je er ook yoghurt van volle melk, pudding en chocomousse. Alle producten kan je ter plaatste nuttigen in de verbruikszaal of hoeveterras. De perfecte stopplaats tijdens een fietstochtje aan zee.
Contact:
Diksmuidestraat 110
8433 Sint-Pieters-Kapelle, 0476 45 66 27
Volg Kapelle Weidehof op Facebook.

REGIO LEIESTREEK
Demyfruit (Geluwe)
Op het fruitbedrijf van Christophe Demyttenaere en Emmy Gruyaert worden al drie generaties appelen, peren en pruimen geteeld. De veelheid aan soorten wordt zowel vers als verwerkt tot sappen aangeboden in de hoevewinkel. Hier kan je ook terecht voor een groot assortiment aan groenten van lokale telers en 100% West-Vlaamse streekproducten, zoals ijs van de Bossneppe en wijn van Entre Deux Monts en Wijndomein Ravenstein.
Contact:
Demyfruit
Kerkhofstraat 12
8940 Geluwe
056 32 88 55
Volg Demyfruit op Facebook.

Basile Ten Hove Hoeveslagerij (Kerkhove)
In de zoektocht naar vlees dat perfect voldoet aan hun eisen op het vlak van sappigheid, malsheid en textuur werd op de hoeve gestart met het kweken en kruisen van pure Franse rassen. Dit leidde tot een kruising van de rassen Blonde d’Aquitaine, Parthenaise, Salers en Normande. Bij Basile ten Hove worden de runderen hoofdzakelijk gevoed met eigen, hoogwaardige landbouwproducten. Daarnaast wordt gestreefd naar een zo kwaliteitsvol en stressvrij leven voor de dieren.
In de winkel word je bediend met de glimlach. Je bent er meer dan welkom voor info, suggesties en tips.
Contact:
Hoeveslagerij Basile Ten Hove
Kruisstraat 16 8581 Kerkhove (Avelgem) 0475 37 65 59
Volg Hoeveslagerij Basile Ten Hove op Facebook.

REGIO BRUGSE OMMELAND
Sint-Amandshof in Pittem
Zeg niet zomaar varken tegen de varkens van het Sint-Amandshof in Pittem. De droom van Tania en Lieven was om puur en beter varkensvlees bereikbaar te maken. Dit leverde een lange zoektocht op maar met hun unieke Belgasonne ras zijn ze er uitstekend in geslaagd. Zelf noemen ze het een Belgisch varken van zuiderse oorsprong met een verfijnde smaak. Wil je dit varkensvlees ook eens proeven? Maandelijks kan je een bestelling plaatsen. Er is keuze uit pakketten maar ook individuele bestellingen zijn mogelijk. Tijdens het afhaalmoment voorzien Lieven en Tania tijd voor een praatje. En wie wil kan een kijkje nemen in de zichtgang waar je een blik kan werpen op de dieren. En zo zal je zien dat niet enkel de klanten maar ook de dieren hier koning zijn.
Contact:
Sint-Amandsstraat 11
8740 Pittem
0477 49 61 58
www.st-amandshof.be

Foto Coffee Matubu

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.