Home > Dit zijn de 13 ‘Hartelijke Plekken’ die je in heel Brugge kan vinden

Dit zijn de 13 ‘Hartelijke Plekken’ die je in heel Brugge kan vinden

Geschreven op 11 januari 2024 om 09:33 door Mario De Wilde

Wist je dat er ook in jouw buurt veel mensen in eenzaamheid leven of niet zo makkelijk toegang vinden tot de samenleving? Erbij horen is nochtans cruciaal om je goed in je vel te voelen. Deelnemen aan het sociale leven in een stad of wijk lukt maar moeilijk zonder verbinding. Toch is een breed vangnet niet voor iedereen vanzelfsprekend. Een plaats waar mensen gewoon binnen wandelen om de smartphone op te laden, een glas water te drinken, een krant te lezen of een babbel te slaan. Dat is het concept achter de 13 Hartelijke Plekken die je vanaf nu in Brugge vindt. Op woensdag 10 januari om 11:00 wordt het startschot gegeven voor het initiatief, in KORF (Naaldenstraat 4).

Brugge stapt als elfde stad in het netwerk van Hartelijke Plekken. Plaatselijke handelaars, burgers, vrijwilligers en projectpartners maken van Brugge een Hartelijke Stad en promoten solidariteit, waar ontmoeting en verbinding centraal staan. Enchanté vzw zet samen met tal van Brugse partners1 een netwerk van deelnemende Hartelijke Handelaars op. Het principe achter de Hartelijke Plekken is eenvoudig, onderstreept Marlies Hamels, projectverantwoordelijke van ‘Vierkant tegen Eenzaamheid’.

Marlies Hamels: “Klanten van de dertien hartelijke zaken in Brugge worden uitgenodigd om een consumptie te trakteren. Het kan gaan om een koffie, een kom soep of een maaltijd. Als ze een extra consumptie betalen, hangt de handelaar een bonnetje op aan een prikbord. Op die manier kan iedereen zien of er een uitgestelde traktatie beschikbaar is, waar anderen gebruik van kunnen maken. Je hoeft niet te bewijzen dat je er nood aan hebt: de uitgestelde diensten zijn voor iedereen beschikbaar. Je vraagt het aan de uitbater van de zaak, waardoor ontmoeting aangemoedigd wordt én het bonnetje gebruikt.”

Die zichtbaarheid is belangrijk, leert de ervaring uit andere steden. Zo verlaagt de drempel om een uitgestelde consumptie te vragen. Mensen die er nood aan hebben, kampen immers vaak met een schaamtegevoel. Dat wil Enchanté vzw, de organisatie achter Hartelijke Plekken, helpen veranderen.

Nele Roelens, Enchanté vzw: “Enchanté is een non-profitorganisatie die van solidariteit een evidentie maakt. We zijn van mening dat onze samenleving alleen maar beter wordt als we zorg dragen voor elkaar. Daarom zetten we maatschappelijke uitdagingen op de agenda en verbinden en sensibiliseren we burgers, beleid, organisaties en bedrijven. We spreken hen aan op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en benadrukken het belang van gemeenschapszin en de kracht van gedeelde momenten.”
Via hartelijke initiatieven, verspreid over heel Vlaanderen, streeft Enchanté vzw een samenleving die leeft en waar iedereen erbij hoort. Ze hebben er in Brugge voor gekozen om de doelgroep van de Hartelijke Plekken, van bij de start te betrekken.

Nele Roelens: “Dat gebeurde via Brugge Dialoogstad, de ervaringsgroep van de lokale armoede-adviesraad. Een aantal mensen van Brugge Dialoogstad trok naar Gent om daar Hartelijke Plekken te bezoeken en uit te testen. Hun ervaring diende als basis voor de uitrol van de Hartelijke Plekken in Brugge. Op dit moment maken 13 plaatselijke handelaars deel uit van het Brugse netwerk.”

Op termijn moet dat aantal uitbreiden, bij voorkeur ook richting Brugge-Noord en de deelgemeenten Zeebrugge, Dudzele, Koolkerke, Zwankendamme en Lissewege. Intussen zorgen de huidige handelaars en deelnemers voor promotie op maat en maken ze hun klanten warm alvast warm om een steentje bij te dragen aan het verhaal.

Schepen Pablo Annys: “Alle deelnemende handelszaken staan vermeld op een Hartelijke Plekken-kaart en ze zijn herkenbaar aan een sticker. We nodigen iedereen in Brugge uit om deze zaken te bezoeken en af en toe een extraatje te trakteren. Dat levert telkens een bonnetje aan het prikbord op, waarmee je voor enkele euro’s iemands dag goed kunt maken. Het is een mooie en eenvoudige manier om voor nog meer verbinding te zorgen in de stad. Wie graag mee op de kar springt, vrijwilliger wil worden of een schenking wil doen, kan terecht op de website van Enchanté. Je duidt er je stad aan en doet een gift naar keuze.”

De Brugse Hartelijke Plekken zijn: Snuffel Hostel (Ezelstraat 42), Grand Café De Republiek (Sint-Jakobsstraat 36), Korf (Naaldenstraat 4, t Spel op de wagen (Langestraat 108), Dees Koffiebranders – Bar (Langestraat 82), Karmamarkt (Langestraat 22), Het Paradijs (Kruitenbergstraat 11), Daverlo Sport-, Lees- & Eetcafé (Dries 2), Tafel & Toog (Xaverianenstraat 13 Bus 1), Parazzar (Torhoutse Steenweg 10), In de vriendschap (Gistelse Steenweg 620), Hoptimist (Rijselstraat 60), Lindenhove (Leiselestraat 2)

Een overzicht van alle ‘Hartelijke Plekken’ vind je op www.enchantevzw.be

1 reactie

Roland Dewulf
Geschreven op 2024-01-11 17:28:42
Als Daverloklant zal ik geregeld een traktatie achterlaten. Proficiat met het initiatief.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.