Home > Dit wordt het nieuwe uitkijkpunt in De Panne, maar je moet nog wel even geduld hebben….

Dit wordt het nieuwe uitkijkpunt in De Panne, maar je moet nog wel even geduld hebben….

Geschreven op 22 maart 2023 om 12:00 door Mario De Wilde

Gisteren werd in De Panne de eerste spade in de grond gestoken voor de bouw van Westerpunt, het nieuwe uitkijkplatform op het einde van de wandeldijk. Het Westerpunt is een uitkijkpunt dat letterlijk op het meest westelijke punt van ons land ligt. Het punt, ontworpen door Studio MOTO, is een architecturaal hoogstandje dat kadert in het project Horizon 2025 van de Provincie West-Vlaanderen en Westtoer. Het bevindt zich op de wandeldijk op het strand richting Frankrijk, een unieke locatie die de wandelaar een totale landschapsbeleving biedt.
Adembenemend
Het uitkijkpunt is een geometrische, luie trap die je vanop de wandeldijk mee de hoogte inneemt, tot je uittorent boven het strand, om je dan weer verder mee naar beneden te nemen naar het lager gelegen strand of de dijk. Het verbindt symbolisch de zee met de duinen, de natuur met de kust, de bewoners met elkaar. De ligging, net naast de duinen en het Westhoekreservaat, staat garant voor een adembenemend uitzicht van 360 graden.
Burgemeester van De Panne, Bram Degrieck: “Het ontwerp is iconisch en zal ongetwijfeld een bijzonder merkpunt worden aan de Vlaamse Kust. De architecten en ingenieurs zijn erin geslaagd om een technisch hoogstandje uit te tekenen dat de natuurelementen zal moeten kunnen doorstaan. Eens gerealiseerd wordt het Westerpunt een baken, een ijkpunt op een deugddoende strandwandeling. We zijn ervan overtuigd dat het Westerpunt op vele covers van magazines zal prijken. Het was geen evidentie om enerzijds tot een omgevingsvergunning te komen, maar ook om alles budgettair rond te krijgen. Zonder de steun van de provincie West-Vlaanderen en Westtoer zou dit project niet gerealiseerd kunnen worden.”
Vertraging
De bouw van het Westerpunt, dat oorspronkelijk voorzien was in 2022, liep wat vertraging op. Door de prijsstijgingen van bouwmateriaal en de hogere loons- en realisatiekosten was het nodig om extra budget te voorzien. Dat budget werd nu gevonden.
Ontmoetingsplek Duinenpr8
Naast Westerpunt wordt ook een ontmoetingsplek gecreëerd voor omwonenden van de Houtsaegerduinen: vista Duinenpr8. De realisatie hiervan gaat hand in hand met het uitkijkpunt want voor beide projecten worden gelijke materialen en structuren gebruikt. De werken voor de vista staan gepland in augustus-september 2023. De naam Duinenpr8 komt er trouwens na een wedstrijd die georganiseerd werd door het wijkcomité Wijk d’Achte.
“Meer dan ooit is recreatie in eigen streek belangrijk. We kiezen er dan ook resoluut voor om intensief verder te timmeren aan het verhaal van Horizon 2025. In de loop van het jaar zullen we een vijftal bijkomende uitkijkpunten kunnen inhuldigen. Zo kunnen we volgende week het uitkijkplatform Klankpanorama in Dranouter officieel openen. Alle punten zijn gratis toegankelijk voor het grote publiek”, aldus Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter van Westtoer.
Over Horizon 2025
Doorheen de volledige provincie worden sinds 2017 heel wat uitkijkpunten gerealiseerd dankzij het project Horizon 2025. Dankzij de samenwerking tussen de provincie West-Vlaanderen en Westtoer worden bestaande gebouwen met een uniek zicht toegankelijk gemaakt voor het grote publiek en daarnaast worden er nieuwe uitkijkpunten gebouwd. Ook in De Panne

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.