Home > Dit worden de 19 slimme huizen op de site Stakendijke van Sijsele

Dit worden de 19 slimme huizen op de site Stakendijke van Sijsele

Geschreven op 2 september 2022 om 09:39 door Mario De Wilde

Sinds kort stelt bouwbedrijf Durabrik een gloednieuwe wijk met 19 energiezuinige woningen op de site Stakendijke te koop. Zonnepanelen en een warmtepomp zorgen voor een E-peil dat lager is dan 6, en bijgevolg ook voor een lagere energiefactuur. Daarbovenop voorziet Durabrik standaard in elk huis een energiemanagementsysteem (EMS). Zo zal bijvoorbeeld de vaatwasser en de wasmachine pas draaien op een moment dat er veel zonne-energie wordt geproduceerd.

In dit nieuwbouwproject op een boogscheut van het centrum van Sijsele zullen alle huizen een E-peil van 6 of minder hebben. Het E-peil van sommige woningen duikt zelfs onder 0, waardoor ze energieneutraal worden. Om te voldoen aan de EPB-eisen, mag een nieuwbouw sinds begin 2022 een E-peil van maximum 30 bereiken. Het E-peil is een maatstaf voor de energieprestatie van een gebouw. Hoe lager deze score, hoe energiezuiniger een gebouw is. Dankzij bijvoorbeeld warmtepompen, zonnepanelen, buitenschil isolatie en ventilatie slaagt Durabrik er in om met het E-peil ver onder de huidige norm te blijven. Meer zelfs. De woningen voldoen vandaag al aan de strenge normen die opgelegd zullen worden tot 2050. Mooi meegenomen is zo dat de nieuwe bewoners van de wijk in Sijsele straks voor vijf jaar vrijgesteld zijn van onroerende voorheffing én dat banken vandaag vaak betere leenvoorwaarden geven in het geval van energiezuinige woningen. Durabrik doet in al haar nieuwe projecten bijkomende inspanningen en dat is in Sijsele niet anders.

Zo wordt standaard in elk huis een EMS geïnstalleerd. Een centrale hub is verbonden met vijf slimme stopcontacten. Op deze stopcontacten kunnen toestellen zoals de vaatwasser of de wasmachine worden aangesloten. Deze toestellen vragen veel energie en kunnen dan ook geactiveerd worden via het systeem op het moment dat dit het voordeligst is voor de bewoner. Wanneer er bijvoorbeeld veel zon is, en er dus veel elektriciteit wordt opgewekt door de zonnepanelen op het dak, kan zo de overschot aan energie gebruikt worden voor de vaat of de was.

Evelien van Kemenade, duurzaamheidscoördinator bij Durabrik: “Het woningbouwproject in Sijsele is in eerste instantie een nieuwe wijk met energiezuinige woningen. We staan erop om woonoplossingen te ontwikkelen die duurzaam en innovatief zijn. We willen dat wie een woning van Durabrik koopt ook effectief bespaart op het energieverbruik. Deze woningen hebben een E-Peil van minder dan 10. Dat zorgt voor een sterke verlaging van de energiefactuur, maar biedt ook nog fiscale voordelen. Daarbovenop installeren we in elk van deze woningen het EMS om zo nog een stapje verder te gaan. Het is een oplossing voor de toekomst, waar de bewoners van deze nieuwe huizen nu al zullen kunnen van genieten.”

In totaal komen in de nieuwe wijk 19 nieuwe woningen. De verkoop is recent gestart. Zodra de verkoopovereenkomst ondertekend wordt, ligt de prijs van de woning vast en kan die niet meer beïnvloed worden door stijgende materiaalprijzen. De coronacrisis, materiaalschaarste, de oorlog in Oekraïne, stijgende energieprijzen en transportkosten,… het zijn allemaal factoren die een grote invloed kunnen hebben op de kostprijs van een nieuwbouwwoning vandaag. Daarom schrapte Durabrik de clausule die het mogelijk maakte om prijzen aan te passen. Zo weet wie bouwt met Durabrik vooraf waar men aan toe is. Als de bouwkosten na de contractondertekening stijgen, dan neemt Durabrik die meerprijs op zich.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.