Home > Diksmuide wil deze week fietsdiefstalplaag aanpakken met preventieacties

Diksmuide wil deze week fietsdiefstalplaag aanpakken met preventieacties

Geschreven op 23 april 2024 om 09:56 door Mario De Wilde

Van 22 tot en met 28 april is het de nationale actieweek tegen fietsdiefstal onder de noemer: ‘Elke schakel telt in de strijd tegen fietsdiefstal’. Het lokaal bestuur springt samen met politiezone Polder op de kar, en zet het belang van fietsdiefstalpreventie in de kijker. Vanmorgen kregen reizigers handige diefstalpreventietips van de wijkagent en gemeenschapswachten. Ook maakten pendelaars kennis met het nieuwe nationale fietsregistratiesysteem ‘mybike’, dat vandaag gelanceerd werd.

Diksmuide telt heel wat mooie fietsroutes, nu de lente in het land is stappen meer mensen op de fiets. Om optimaal van die fietsomgeving te genieten, zijn niet alleen investeringen in de fietsinfrastructuur nodig maar is ook fietsdiefstalpreventie belangrijk. Tijdens de nationale actieweek zet het lokaal bestuur samen met politiezone Polder het belang van diefstalpreventie in de kijker.

Elke schakel telt

Fietsdiefstal is een ernstig probleem dat nog te vaak onder de radar blijft. In maart 2023 alleen al werden er 2.383 aangiftes (cijfers federale politie) gedaan, maar lang niet iedereen doet aangifte bij de politie. De nationale slogan ‘elke schakel telt in de strijd tegen fietsdiefstal’ wijst op het belang van elke schakel bij de strijd tegen fietsdiefstal: fietsers, gemeenschapswachten, getuigen, politie, etc.

Cijfers fietsdiefstallen

De afgelopen vier jaar kreeg politiezone Polder – dat actief is in Diksmuide, Houthulst, Kortemark en Koekelare in totaal 214 aangiftes van fietsdiefstallen binnen. Daarvan werden 95 aangiftes in Diksmuide doorgegeven, 72 in Kortemark, 28 in Koekelare en 19 in Houthulst.

Nieuwe registratiesysteem

Daarnaast introduceren we er ook ‘mybike’. Dit nationale fietsregistratiesysteem vervangt de klassieke sticker- en graveeracties waarmee fietsen geïdentificeerd worden. Via mybike kan je je fiets eenvoudig registreren en identificeren via een sticker. Je verkleint hiermee het risico op diefstal én kan je fiets sneller terugvinden mocht ze gestolen worden.

Zo werkt het

Fietseigenaars kunnen hun stalen ros gratis registreren via mybike​.bel​gium​.be. Eens geregistreerd krijgt je fiets een unieke QR-code en identificatienummer die je op je fiets kunt plakken. Die sticker ontvang je thuis na de online registratie, of krijg je van de gemeenschapswachten tijdens fietsmerkmomenten. De sticker beschadigt je kader niet en is weersbestendig. Alle codes komen in één centraal systeem waarmee zowel politiediensten, stadsdiensten als potentiële kopers in enkele kliks de eigenaar van een gestolen fiets terug kunnen vinden.

Fietsmerkmomenten 2024

De komende maanden staan ook verschillende fietsmerkmomenten op de kalender waarbij de gemeenschapswachten paraat staan om je te helpen en te informeren over het nieuwe systeem ‘mybike’. Je kunt je fiets op volgende momenten laten merken:

-Elke tweede maandag van april tot en met september tijdens de maandagmarkt
-Op 27 juli en 24 augustus tijdens de boerenmarkten
Boerenmarkt XL – Superkoopzaterdag: zaterdag 23 maart (Grote Markt). Plattelandsdag: 29 september

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.