Home > Diksmuide verenigt een verenigd Diksmuide op ‘Diksmuide verenigdt’ en nee, dit is geen spelfout

Diksmuide verenigt een verenigd Diksmuide op ‘Diksmuide verenigdt’ en nee, dit is geen spelfout

Geschreven op 26 augustus 2022 om 14:56 door Mario De Wilde

Op zondag 18 september – autovrije zondag – maken de auto’s in het centrum plaats voor de talrijke verenigingen die onze stad rijk is. Diksmuide verenigt er alle verenigingen, zij mogen zichzelf tussen 11 en 17 uur voorstellen aan de inwoners en bezoekers. Velen doen dat met een stand, anderen met een ware demonstratie. Dat onze stad zal leven en verenigd zijn, is alvast zeker! De stad telt een pak verenigingen. Hun talrijke activiteiten en de inzet van vele vrijwilligers brengen mensen bij elkaar. Niet enkel in het centrum, maar ook in de dorpen. Al die levendigheid bundelen we nu samen in een evenement Diksmuide verenigdt.

Meer dan 40 Diksmuidse verenigingen verenigingen en organisaties laten zien wat ze te bieden hebben. Sportclubs, welzijnsorganisaties, sociaal-culturele verenigingen … Alle sectoren zijn van de partij in de autovrije straten van het centrum. Kom struinen langs promostanden, neem deel aan workshops, geniet van demo’s en optredens… We voorzien een programma voor het hele gezin. Alle activiteiten zijn vrij en doorlopend toegankelijk vanaf 11 uur. Haal je stadsplan en het dagprogramma af aan de infostand op de Grote Markt. Het plan zal je helpen ontdekken en beleven!

Er zijn drie podia: de kiosk op de Grote Markt, een mobiel podium op de hoek van de Stovestraat met de Generaal Baron Jacquesstraat en een op het Kerkplein. We openen om 11 uur met een gastoptreden van de RetroFun Band. Marino Punk zorgt voor mobiele verrassende noten.

Voorlopige planning verenigingen

Grote Markt

Theater De Toverlantaarn
LIFT & RISE vzw
Hockey Diksmuide
Algemene infostand – UiTPAS – vrijetijdsdiensten
Infostand duurzaamheid en mobiliteit
Fietsgraveren
Verkeerspark met go-carts
Tuimelwagen
LDC De Klaproos
LDC Ten Patershove
Fietsclub LDC Ten Patershove
Nordic Walking LDC Ten Patershove
Sociaal Huis Diksmuide
Lokaal Opvang Initiatief
Duin en Polder vzw
Open School
CM Oppas aan huis vzw
De Lovie vzw Begijnhof en de Noordpoorte
De Lovie – Dorpspunt Pervijze
Samana Esen
Samana Diksmuide centrum
Harmonie Burgerskring
Fietsbib
Cycling Team Houtland-Westkust vzw
Petanqueclub lokaal dienstencentrum Ten Patershove
Splus en Splus Sport

Generaal Baron Jacquesstraat en Stovestraat

Child Focus – West-Vlaanderen
Zangkoor IJzergalm LDC Ten Patershove
Lijndans LDC Ten Patershove
Dansschool El Sanscha vzw
Gezinsbond afd. Diksmuide
GOSA
OKRA Diksmuide
vl@s
WZC De Zilvervogel
Winkel Claudia is open op 18/9

College

Davidsfonds Diksmuide
Diksmuidse filmclub
De Juiste Steek LCP Ten Patershove
Naaiatelie LDC Ten Patershove
Judoclub “SON-KEI” Diksmuide
Kyoshin Jiu-Jitsu Zelfverdediging vzw
Smude vzw
Volley Team Diksmuide
Fitness Diksmuide
Sport Vlaanderen Woumen
Diksmuidse Hondenclub Esen

Wilgendijk

Zeehengelclub Zeeduivels Diksmuide
Imkersbond Ijzervallei Diksmuide
Welzijnschakel ‘t Vlot
Femma Wereldvrouwen Diksmuide
VZW De Helpende Hand
TuinHier Diksmuide en Leke-Keiem
Vex IQ-groep Diksmuide

Vismarkt

Kajakclub De Billander
Scouts
Serviceflats Sint Andries Diksmuide

Sint-Niklaaskerk

pastorale eenheid Sint-Pieter Groot-Diksmuide
Sint-Niklaaskoor
Wak Maar Proper
Sint-Pieterskoor

Kiekenstraat en kerkplein

Familiezorg West-Vlaanderen
Ferm Leke
Diksmuidse Kunstkring Rubensvrienden
Ampersand
Badmintonclub De Droppers
Oxfam Wereldwinkel
Kunstacademie beeld
Kadens
Carine Vermeersch
I-FIT SPORTS

Spelfout, of toch niet?

De naam van het evenement zorgde alvast voor heel wat gesprekken in de straat. Maar wie goed oplet heeft door dat de naam eigenlijk een woordspeling is. Diksmuide verenigt alle verenigingen, en zij zorgen er op hun beurt voor dat Diksmuide verenigd is. Het belang van verenigingen is zeer groot. Ze zorgen ervoor dat mensen hun passie en hobby kunnen uitvoeren, en ze brengen mensen samen. We zijn hen hier erg dankbaar voor!

Flanders Field marathon

Wie die dag wat vroeger uit de veren is, kan gerust al vanaf 10 uur afzakken naar het centrum, de 22ste Flanders Field Marathon start er immers op de Grote Markt. De deelnemers lopen door de beschermde IJzervallei om tot slot aan te komen op de markt in Ieper. In Diksmuide gaat de lus langs Tervate en Stuivekenskerke en via de IJzer.

Onderworpen aan de duurzaamheidstest

De Week van de Duurzaamheid loopt van 18 tot 25 september. De verenigingenmarkt werd onderworpen aan een duurzaamheidstest. Op het evenement zal je bij iedere stand zien staan welke SDG erbij hoort. De duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, Sustainable Development Goals of afgekort de SDGs van de Verenigde Naties vormen de basis om onze planeet tegen 2030 beter te maken, zowel sociaal, economisch als ecologisch. Denk maar aan de gelijkheid tussen mannen en vrouwen, kwaliteitsonderwijs en klimaatactie… De hele wereld engageert zich om te werken aan duurzame ontwikkeling en ontwikkelingssamenwerking.

Fietsparking op de Grote Markt

Hoewel we eigenlijk altijd de voorkeur geven aan de fiets willen we dat zeker voor Autovrije zondag extra benadrukken. Laat je wagen staan, spring op de fiets en kom af naar het centrum. We voorzien een extra fietsenparking op de Grote Markt. De historische stadskern is vanaf 9.30 uur autovrij*. Kom je toch met de auto? Parkeer dan aan het station, de Fabriekstraat, de IJzertoren of de Colruyt. Parking Beerstblote is die dag een medewerkersparking en dus niet beschikbaar voor het publiek.

* Vrije doortocht via IJzerlaan, Maria Doolaeghestraat en De Breyne Peellaertstraat. Ook het Schoolplein, de Reuzemolenstraat en de Koning Albertstraat vallen buiten het parcours (plaatselijk verkeer)

 

 

1 reactie

Sandy Crombez
Geschreven op 2022-10-07 10:45:39
Beste , hoewel Diksmuide fantastische dingen doet, vind ik de creatie van “verenigdt” eigenlijk uit den boze . Dat het zorgt voor reacties in de straat kan ik gerust aannemen. Als iemand uit het onderwijs vind ik het wel bedroevend dat jullie dit gebruiken . Onze spelling gaat al zo fel achteruit op school. Zou het dan niet beter zijn om haakjes te gebruiken … verenig(d)t ? Hoewel dit ook geen ideaal beeld geeft. Volwassenen zullen dit begrijpen maar kinderen zien dit ook. En ook Diksmuide leerlingen mogen juiste woordbeelden voorgeschoteld krijgen, of niet ? Mvg, Sandy

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.