Home > Deze voormiddag schenking Yper Museum ‘aan de fijne kant’

Deze voormiddag schenking Yper Museum ‘aan de fijne kant’

Geschreven op 4 februari 2020 om 15:18 door Mario De Wilde

Vanmorgen is ‘Aan de fijne kant’ voorgesteld in het Yper Museum. Dat is een mini-tentoonstelling naar aanleiding van een mooie schenking van de familie Vermeulen-Thevelin, de ouders van modeontwerper Eduard Vermeulen van het Modehuis Natan.

GANGMAKERS
Deze voormiddag heropende het Yper Museum na de jaarlijkse sluiting en lanceert meteen een gloednieuw project. Gangmakers wordt een mini-exporeeks die schenkingen, restauratieprojecten en ongekende kleine deelcollecties in de kijker zet in de inkomhal of in de tentoonstellingsgang. Ieper aan de fijne kant bijt op 4 februari de spits af met unieke Ieperse kant geschonken door de ouders van Edouard Vermeulen, gekend van het modehuis Natan.
AAN DE FIJNE KANT
De Ieperse familie Vermeulen-Thevelin schonk in het najaar van 2019 tien stukken handwerk en kledij uit de negentiende en twintigste eeuw aan het museum. De stukken zijn in Ieper vervaardigd en al die tijd familiebezit gebleven. In de kledij zit Ieperse kant verwerkt, de zogenaamde Valencienneskant. De schenking omvat twee delicate slabbetjes, een zakdoek en twee tafelkleden waarvan één versierd met taferelen uit de fabels van Jean de La Fontaine. Pronkstukken zijn het aandoenlijke doopmutsje, de doopsluier en de twee mooie doopkleedjes, waarvan één met bijpassend doopmanteltje.
HET KANTVERLEDEN VAN IEPER
Het Yper Museum hecht veel waarde aan deze schenking en hoopt via deze tentoonstelling het belang van het Ieperse kantverleden opnieuw onder de aandacht te brengen. Weinig mensen weten immers dat het Ieperse kant of spellewerk in de 19de eeuw even hoog staat aangeschreven als het Brugse. Aan de fijne kant verwijst dan ook door naar de vaste tentoonstelling op de tweede verdieping van het museum waar Clara Van Zuytpeene-Lamotte de bezoeker kennis laat maken met het leven en werk van de Ieperse spellewerksters. De geschonken stukken zijn een bijzonder waardevolle aanvulling op de collectie.
WORKSHOP
Naar aanleiding van deze schenking en naar analogie met de succesvolle workshop Van schaap tot laken pakt het museum binnenkort uit met een nieuwe workshop Klossen met Clara. Hiervoor steken ze de hand uit naar de kantklossters van Kantatelier de Kersecorf uit Ieper. Scholen die het museum bezoeken kunnen de workshop bijboeken.
JAARLIJKSE SLUITING
Het Yper Museum blikt tevreden terug naar 2019, haar eerste volle werkingsjaar. Een geslaagd, maar ook erg druk jaar met veel diverse projecten waarbij zowel Ieperlingen als toeristen betrokken werden. Graven in de Stad, de tentoonstelling over de archeologische opgravingen in de Meersen, was ongetwijfeld een hoogtepunt. Evenals de expo Gerard tedju tedju waarbij veel uitgeweken Ieperlingen nostalgisch hun Ieperse woordkunstenaar Gerard Vermeersch herbeleefden. Ook over de bezoekersaantallen zijn ze heel tevreden. 2019 was ook het jaar waarin het museum de prestigieuze Internationale Badges Award binnenhaalde met de documentaire In het Spoor van het Heilig Bloed. De voorbije sluiting in januari was het ideale moment voor het groot onderhoud en enkele toevoegingen aan de vaste opstelling. Vitrines werden gestofzuigd, de middeleeuwse collectie insignes kreeg de juiste behandeling en hier en daar werd het tentoonstellingsmeubilair verfrist met een likje verf. De documentaire ‘In het Spoor van het Heilig Bloed’ kreeg zoals beloofd een eigen expowand.

Foto copyright Stad Ieper

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.