Home > D’Expediteurs, Les Truttes en Dirk Stoops: ziedaar de affiche van Burgrock 2019

D’Expediteurs, Les Truttes en Dirk Stoops: ziedaar de affiche van Burgrock 2019

Geschreven op 16 mei 2019 om 07:53 door Mario De Wilde

Van het historisch spektakel Baselius tot de aankomst van de Guldensporenmarathon, van de stadsfestivals Moods tot WaCKo. Deze organisaties kozen of kiezen vandaag nog steeds voor het feeërieke Burgplein als decor voor hun festiviteiten. Ook het jongerenmuziekfestival Burgrock strijkt er nu al 15 jaar neer. “Toegegeven, het was even stil rond Burgrock, want deze 15de editie op donderdag 11 juli is toch wel bijzonder. We halen daarom alles uit de kast en pakken uit met een stevig programma”, vertelt Roeland Van Den Driessche, voorzitter van Burgrock vzw. Burgrock ontstond in 2005 naar aanleiding van de vele activiteiten die rond de Vlaamse Feestdag werden georganiseerd. Toen was er nog geen aanbod voor jongeren en het 11 Juli-Komitee besliste om de stedelijke jeugdraad te contacteren om samen een jeugdig evenement op poten te zetten. Doorheen de jaren professionaliseerde het festival en zes jaar geleden werd Burgrock een vzw. Naast een kernbestuur, kan het rekenen op tientallen vrijwilligers die zich elk jaar belangeloos inzetten om duizenden muziekliefhebbers op 11 juli een fijne dag te laten beleven.
Talent verdient een podium
In eerste instantie wil Burgrock een podium bieden aan plaatselijk talent. Op 11 juli krijgen ze de kans om op een unieke locatie te spelen. “Voor velen was dat al een eerste motivatie om deel te nemen. Al snel kregen we ook een goede reputatie en stroomden de inschrijvingen binnen. We beslisten daarop om samen met Jeugdhuis Comma preselecties te houden, want enkel zo zijn we zeker van kwaliteit”, vertelt Sam Claeys, bestuurslid van Burgrock. Het lijstje met winnaars oogt intussen indrukwekkend. “Voor deze 15de editie hebben we de laureaten elk afzonderlijk gecontacteerd met de vraag om het optreden van toen nog eens over te doen. Elektrik Blue, Elli Mac, Oriens en Massa Nobu gingen daar gretig op in en strijden op donderdag 11 juli 2019 voor de ultieme titel van beste Burgrockband”, vult Roeland Van Den Driessche aan. Elke deelnemende band wordt verplicht om Nederlandstalig nummer te brengen. “Het is immers onze bedoeling om het Feest van de Vlaamse Gemeenschap tastbaar te maken en jongeren te betrekken. Bovendien levert een origineel Nederlandstalig nummer aardig wat punten op en bepaalt het meestal ook wie de uiteindelijke winnaar wordt. Naast de roem en een mooi aandenken, krijgt de laureaat een fotosessie, een waardebon bij Metronoom en demo-opnametijd bij muziekstudio Fuzzyopolis”, vervolgt Sam Claeys.
Nostalgische en feestelijke avond met Les Truttes en Dirk Stoops
Eenmaal het jonge talent uitgeraasd is, kunnen de kleppers het podium betreden. Zo stonden in het verleden al De Mens, Gorki, Red Zebra, Fleddy Melculy en Janez Detd op het Burgrockpodium. “Als gratis festival dat voor een groot stuk afhankelijk is van subsidies, is het erg moeilijk om bekende artiesten te boeken. Gelukkig kunnen we rekenen op een aantal trouwe sponsors en nu, dankzij een gezond financieel beheer, stevig uitpakken”, legt Roeland Van Den Driessche uit.
Niemand minder dan Bram Lagast mag iets voor 20.00 uur zichzelf en zijn groep, D’Expediteurs, aankondigen. “Ze brengen volgroeide hiphop met veel live-feel, een sprankeltje jazz, een snuifje funk en een soeplepel soul. Bram bracht bij ons al eens zijn hit ‘Bruhhe, Bruhhe’ en hij leek ons het geknipte podiumbeest om Burgrock te presenteren en de Burg op temperatuur te brengen. Hoe hij zichzelf zal aankondigen, wordt wel nog een verrassing.”
Even later, rond 21.00 uur, wordt het dan een blij weerzien met coverband Les Truttes en Dirk Stoops, die respectievelijk in 2009 en 2014 op de Burg speelden. “Al meer dan 20 jaar is Les Truttes een gevestigde waarde in het festivalcircuit. Ze staan garant voor één groot dansfeest met meezingers. Dirk Stoops sluit de nostalgische avond af. Hij brengt een spectaculaire dj-set met reusachtige lichtgevende ballonnen”, aldus de voorzitter van Burgrock vzw.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.