Home > ‘De Zielsgeliefde’ van Mariane Fack met Lissewege en Knokke als rode draad

‘De Zielsgeliefde’ van Mariane Fack met Lissewege en Knokke als rode draad

Geschreven op 7 februari 2020 om 18:14 door Mario De Wilde

Vanavond wordt in Aurora in Lissewege het ideale Valentijnboek van Mariane Fack voorgesteld. Het ideale valentijnsboek is een ode aan de liefde. Het verheft de liefde naar een hoger niveau. Het leert je te geloven dat pure liefde bestaat en dat er iemand is die voor eeuwig met jou verbonden is. Een zielsgeliefde. In de joodse mystiek noemt men die zielsgeliefde een besjert. Een eeuwige wederhelft die bij de schepping voor jou bestemd is. Dit boek heeft het allemaal. Maar wat als de wereldse omstandigheden die liefde in de weg staan en zelfs onmogelijk maken? Wat als de leefregels van je culturen lijnrecht tegenover elkaar staan? Wat als de religie waarmee je bent opgegroeid en die je hele leven bepaalt, je liefde verbiedt?

De zielsgeliefde is meer dan zomaar een liefdesverhaal. De schrijfster toont een soort liefde die culturen en religies overstijgt en beschrijft vooral de spirituele reis die de hoofdpersonages moeten ondernemen om hun perfecte liefde te bereiken. Het boek neemt de lezer bovendien mee in de joodse cultuur. Daarmee ontsluit het een leefwereld die voor velen totaal onbekend is en soms zelfs afgesloten overkomt. Het verhaal speelt zich af in Knokke-Heist, Antwerpen en Jeruzalem (en ook een klein stukje in het geliefde geboortedorp van de schrijfster: Lissewege).

Het ideale valentijnsboek is een ode aan de liefde. Het verheft de liefde naar een hoger niveau. Het leert je te geloven dat pure liefde bestaat en dat er iemand is die voor eeuwig met jou verbonden is. Een zielsgeliefde. In de joodse mystiek noemt men die zielsgeliefde een besjert. Een eeuwige wederhelft die bij de schepping voor jou bestemd is. Maar wat als de wereldse omstandigheden die liefde in de weg staan en zelfs onmogelijk maken?
Je hebt aardse liefde in elke mogelijke vorm. Maar dan heb je ook zielsliefde: een intense, onvoorwaardelijke liefde voor je unieke zielsgenoot, bestemd bij de schepping. Een eeuwige liefde die tijd en ruimte overstijgt, en ver verheven staat boven religieuze dogma’s en overtuigingen. Maar dan blijkt die liefde voor je unieke zielsverwant verboden …

Chaim Jacobson, een orthodoxe jood en diamantair uit Antwerpen, vindt zijn zielsgeliefde – zijn besjert – in de vrijgevochten, Céline Denoyel, hoteleigenares in Knokke. Volgens de wetten van zijn streng geloof is Céline totaal onbereikbaar. Hij wordt verscheurd door het ondraaglijke conflict tussen zijn hart en zijn verstand. Voor Celine is het juist andersom: zij is vrij maar ziet haar leven steeds gecompliceerder worden in haar drang voor altijd bij haar zielsgeliefde te zijn. Zal de voorbestemde, hemelse liefde uiteindelijk zegevieren over de wettische overtuigingen van Chaims orthodoxe religie?

Het boek ( deel 1 van de trilogie De Besjert) wil de lezer meenemen in de schoonheid van het judaïsme, maar hem tegelijkertijd laten geloven in de verheven schoonheid van pure Liefde op zielsniveau. De schrijfster toont een soort liefde die culturen en religies overstijgt en toont vooral de spirituele reis die de hoofdpersonages moeten ondernemen om hun hemelse liefde te bereiken. Het boek neemt de lezer bovendien mee in de joodse cultuur. Daarmee ontsluit het een leefwereld die voor velen totaal onbekend is en soms zelfs afgesloten overkomt.
Het verhaal speelt zich af in Knokke-Heist, Antwerpen en Jeruzalem (en ook een klein stukje in het geliefde geboortedorp van de schrijfster: Lissewege).

Mariane Fack (1959) verdiepte zich tijdens haar levenslange zoektocht naar de zin van het leven, onder andere in het jodendom. Ze las, studeerde, praatte met gelovigen en godsgeleerden. Door het hoofdpersonage Celine hetzelfde te laten doen, slaagt ze erin de lezer een hoop kennis mee te geven zonder belerend te zijn.

‘De zielsgeliefde’ is het eerste boek van een trilogie met de naam ‘De Besjert’.
Het woord besjert is jiddisch en betekent zoveel als zielsverwante, je wederhelft die volgens de Joodse mystiek bij jou hoort. Ooit was je samen met je besjert één ziel.  Delen 2 en 3 zullen snel volgen. ‘De zielsgeliefde’ neemt je mee op een innerlijke reis, keert je binnenstebuiten, raakt je diepste verdriet en je grootste vreugde aan om je uiteindelijk achter te laten met een brandend hart en het diepe besef dat ware liefde geen sprookje is, maar werkelijk bestaat’.

 

2 reacties

Georges Wintein
Geschreven op 2020-10-04 17:56:21
Marianne, Proficiat met je boek.👏 Ik ben zeer verheugd kontakt met jou te kunnen maken , dat doet mij terugdenken aan mijn jeudjaren(bijna 80 jaar geleden)dat ik spreeuwen vangde met je pa in de tuin. Groetjes G.
Mariane Fack
Geschreven op 2020-02-09 13:00:22
Beste boekenvrienden, door onvoorziene omstandigheden kon de boekvoorstelling van De Zielsgeliefde afgelopen vrijdag niet doorgaan. Onze excuses hiervoor. Een latere datum voor de presentatie wordt u tijdig meegedeeld. Het boek is inmiddels wel al verkrijgbaar in alle boekhandels en online, of bij mij persoonlijk. Ik stuur u het boek graag gesigneerd op. Email: info@debesjert.be. Met vriendelijke groeten, Mariane Fack

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.