‘De Zielsgeliefde’: ijzersterk boek van Mariane Fack uit Lissewege
Enkele weken geleden werd ‘De Zielsgeliefde’ van Mariane Fack uit Lissewege boven onze boekhandels gedropt. Zowat op hetzelfde moment brak het bekende virus uit en moest de officiële boekvoorstelling noodgedwongen uitgesteld worden. Gelukkig konden de lezers het boek ook online in huis halen en de reacties zijn bijzonder enthousiast. ‘De Zielsgeliefde’ is een heerlijke en pakkende ode aan de liefde. Het verheft de liefde naar een hoger niveau. Het leert je te geloven dat pure liefde bestaat en dat er iemand is die voor eeuwig met jou verbonden is. Een zielsgeliefde. In de joodse mystiek noemt men die zielsgeliefde een ‘besjert’. Een eeuwige wederhelft die bij de schepping voor jou bestemd is. Dit boek heeft het allemaal.
Wat als de wereldse omstandigheden die liefde in de weg staan en zelfs onmogelijk maken? Wat als de leefregels van je culturen lijnrecht tegenover elkaar staan? Wat als de religie waarmee je bent opgegroeid en die je hele leven bepaalt, je liefde verbiedt? Het verheft de liefde naar een hoger niveau. Het leert je te geloven dat pure liefde bestaat en dat er iemand is die voor eeuwig met jou verbonden is. Een zielsgeliefde. In de joodse mystiek noemt men die zielsgeliefde een besjert. Een eeuwige wederhelft die bij de schepping voor jou bestemd is. Dit boek heeft het allemaal. Maar wat als de wereldse omstandigheden die liefde in de weg staan en zelfs onmogelijk maken? Wat als de leefregels van je culturen lijnrecht tegenover elkaar staan? Wat als de religie waarmee je bent opgegroeid en die je hele leven bepaalt, je liefde verbiedt?
Liefde komt in alle mogelijke verschijningsvormen. Maar volgens de joodse mystiek is er voor je ziel een wederhelft die voor eeuwig bij jou hoort: een zielsgeliefde (besjert) die sinds het begin der tijden onlosmakelijk met jou verbonden is. Het is een intense, onvoorwaardelijke liefde voor je unieke zielsgenoot Een eeuwige liefde die tijd en ruimte overstijgt, die ver verheven is boven de aardse liefde en boven religieuze dogma’s en overtuigingen staat.
Maar wat doe je als de wereldse omstandighedenniet in de weg kunnen staan, of je liefde zelfs onmogelijk maken.
Chaim Jacobson, een orthodoxe jood en diamantair uit Antwerpen, vindt zijn zielsgeliefde – zijn besjert – in de vrijgevochten, Céline Denoyel, hoteleigenares in Knokke. Volgens de wetten van zijn streng geloof is Céline totaal onbereikbaar. Hij wordt verscheurd door het ondraaglijke conflict tussen zijn hart en zijn verstand. Voor Celine is het juist andersom: zij is vrij maar ziet haar leven steeds gecompliceerder worden in haar drang voor altijd bij haar zielsgeliefde te zijn. Zal de voorbestemde, hemelse liefde uiteindelijk zegevieren over de wettische overtuigingen van Chaims orthodoxe religie?
Het boek ( deel 1 van de trilogie De Besjert) wil de lezer meenemen in de schoonheid van het judaïsme, maar hem tegelijkertijd helpen geloven in de verheven schoonheid van pure Liefde op zielsniveau. De schrijfster toont een soort liefde die culturen en religies overstijgt en toont vooral de spirituele reis die de hoofdpersonages moeten ondernemen om hun hemelse liefde te bereiken. Het boek neemt de lezer bovendien mee in de joodse cultuur. Daarmee ontsluit het een leefwereld die voor velen totaal onbekend is en soms zelfs afgesloten overkomt.
Het verhaal speelt zich af in Knokke-Heist, Antwerpen en Jeruzalem (en ook een klein stukje in het geliefde geboortedorp van de schrijfster: Lissewege).
Mariane Fack (1959) woont in Lissewege en verdiepte zich tijdens haar levenslange zoektocht naar de zin van het leven, onder andere in het jodendom. Ze las, studeerde, praatte met gelovigen en godsgeleerden. Door het hoofdpersonage Celine hetzelfde te laten doen, slaagt ze erin de lezer een hoop kennis mee te geven zonder belerend te zijn.
‘De zielsgeliefde’ is het eerste boek van een trilogie met de naam ‘De Besjert’. Delen 2 en 3 zullen snel volgen.
Info: info@debesjert.be