Home > De voordelen van een vakantie in de natuur

De voordelen van een vakantie in de natuur

Geschreven op 11 augustus 2022 om 13:01 door Mario De Wilde

Eén zijn met de natuur brengt verschillende voordelen voor ons lichaam, geest en gesteldheid met zich mee. Vaker wel dan niet is een vakantie in de natuur gewoon wat nodig is om even bij te komen van het vermoeiende en drukke dagelijkse leven. Afgezien daarvan kan een natuurreis net het avontuur zijn dat je nodig hebt. Wat zijn nog meer de voordelen van het doorbrengen van een vakantie in een natuurrijke omgeving?

Een natuurreis is letterlijk een manier om te rebooten

Vaker wel dan niet gaan mensen op een natuurreis, alleen maar om even weg te zijn uit hun drukke leven, of zelfs om uit hun dagelijkse sleur te komen. Dit geldt vooral als ze zich al opgebrand en gestrest beginnen te voelen door allerlei factoren zoals carrière-uitdagingen, relatieproblemen en zelfs eindeloze financiële verplichtingen. In deze gevallen is een vakantie doorbrengen in de natuur letterlijk een reis om jezelf weer helemaal op te laden en te ‘rebooten’.

De voorpret begint al bij het bekijken van de vakantiehuizen die in de natuur gelegen zijn. Bij een Frans meer, in de bossen van de Ardennen, aan de rand van een berg in Oostenrijk of heerlijk landelijk in het noorden van ons land. De mogelijkheden voor een natuurreis te boeken in Europa zijn ongekend groot. Gun jezelf en jouw lichaam de rust om te herstellen van het drukke dagelijkse leven en boek een heerlijke vakantie in de natuur.

Een vakantie in de natuur vergroot je opmerkzaamheid

De felle lichten in de stad en het snelle stadsleven zorgen er vaak voor dat mensen in verwondering zijn. Maar tegelijk kunnen mensen erdoor overweldigd raken en is de kans groot dat ze hun focus verliezen door verschillende dingen die hun aandacht opeisen. In deze gevallen is een tripje in de natuur heel heilzaam.

Het voordeel van een toename van de opmerkzaamheid lijkt ook kinderen te helpen. Er zijn studies die aantonen dat kinderen die blootgesteld worden aan de natuur zich beter kunnen concentreren en zich beter op een bepaalde taak kunnen focussen, vergeleken met kinderen die vaker technologie gebruiken. Hoewel technologische vernieuwingen ook voordelen voor kinderen hebben, is het daarnaast ook belangrijk dat ze wat tijd doorbrengen in de natuur en de schoonheid ervan meer waarderen.

Natuur geeft je creativiteit een boost

Er is gewoon iets aan de natuur dat zo inspirerend is. Er zijn schrijvers die dagen, weken, maanden en zelfs jaren in blokhutten doorbrengen omdat ze het prettiger vinden te schrijven in de stilte van de natuur. Op dezelfde manier gaan dichters en componisten vaak van heinde en verre op zoek naar inspiratie om een nieuw gedicht te schrijven of hun volgende lied te componeren.

Vaker wel dan niet vinden ze wat ze zoeken te midden van een natuurreis. Hetzij door een wandeling door de bossen, door buiten te kamperen of op het strand te genieten van het geluid van de zee en de vogels. Je kan dus stellen dat de natuur op zich een bron van inspiratie is, die iemands creativiteit zeker kan stimuleren.

De natuur bevordert mindfulness

De laatste jaren verdiepen steeds meer mensen zich in het beoefenen van mindfulness oefeningen zoals yoga, meditatie en Pilates. Dit komt omdat van deze oefeningen bekend staan dat ze goed voor je zijn. Niet alleen voor lichaam en geest, maar ook voor iemands algehele welzijn.

Het opzettelijk concentreren van je aandacht en focus op specifieke geur, geluid en andere omgevingsdetails wordt gezien als de eerste stap om het doel van mindfulness meditatie te bereiken. Een vakantie in de natuur versterkt deze mindfulness oefeningen omdat het één zijn met de natuur iemands zintuigen verhoogt. Daardoor heb je meer aandacht voor je lichaam en wat er in je omgeving afspeelt.

Tijd voor een vakantiehuis in de natuur te boeken?

Met al deze voordelen in je achterhoofd, is het wellicht tijd om een vakantiehuis te boeken in de natuur. Want een natuurreis is inderdaad één van de beste activiteiten waaraan jij je kunt overgeven als jij je moe en overweldigd voelt door het drukke dagelijkse leven. Het heeft verschillende voordelen die niet alleen je gemoedstoestand of je lichaam beïnvloeden, maar het kan zelfs je geest raken. Het is misschien onverklaarbaar, maar de natuur heeft veel te bieden, en sommige dingen moeten zelfs nog ontdekt worden. Niettemin kan je er zeker van zijn dat alles wat de natuur ons geeft, weldadig is voor de verbetering van iedereen op onze planeet.

 In samenwerking met NUUK Media

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.