Home > ‘De Stadsschouwburg Vertelt’: iconische cultuurtempel van Brugge kreeg drie erkenningstegels

‘De Stadsschouwburg Vertelt’: iconische cultuurtempel van Brugge kreeg drie erkenningstegels

Geschreven op 15 juli 2022 om 13:56 door Mario De Wilde

De Brugse Koninklijke Stadsschouwburg is een iconische cultuurtempel met een rijke culturele geschiedenis. Het prachtige erfgoed dat deze instelling heeft te bieden kunnen we vanaf vandaag bewonderen in de zomertentoonstelling ‘De Stadsschouwburg Vertelt’. Iedereen is het erover eens en ook artiesten en kunstenaars eren de ‘Bonbonnière’ omwille van haar architectuur, akoestiek en onmetelijke pracht en charme.

Schepen van cultuur Nico Blontrock : ”Naar aanleiding van de opening van deze zomertentoonstelling wil Cultuurcentrum Brugge ook de onuitputtelijke bron talent dat al door haar deuren is gepasseerd, eren. Vandaag onthullen we de eerste drie erkenningstegels op dit pleintje voor de Stadsschouwburg. De tegels krijgen de naam van culturele grootheden die een duidelijke link hebben met het gebouw en met Brugge. Het is de bedoeling van Cultuurcentrum Brugge om de komende jaren nog meer erkenningsegels te laten aanleggen in de tegelpartij. De tegels zijn ontworpen door Pieter Boudens, de toonaangevende schriftbeeldhouwer die het letterkappen 40 jaar geleden in Brugge heeft geïntroduceerd. Ik wil Pieter bij deze bedanken voor de vlotte samenwerking en het zeer knappe resultaat dat we straks zullen kunnen bewonderen.

De eerste tegels zullen gesierd worden door de namen van Raymond van het Groenewoud, Elisa Waut en Ignace Bernolet. Zowel Raymond van het Groenewoud als Elisa Waut zijn muzikale parels aan de kroon van de Belpop-geschiedenis die meer dan eens op de planken van de Brugse schouwburg hebben gestaan. Raymond won de award Brugs Monument tijdens de Brugotta Awards van 2017 en komt er volgend seizoen overigens opnieuw langs met zijn nieuwe theatervoorstelling ‘Op Algemene Aanvraag’, op 2 februari is dat. Elisa Waut kreeg dan weer de Life Time Achievement Award toebedeeld kreeg tijdens de Brugotta Awards van 2020 en gaf er toen ook een onvergetelijk gastoptreden”.

Ignace Bernolet is dan weer de helaas te vroeg overleden Brugse beeldende kunstenaar die een schitterende in situ installatie heeft gerealiseerd in de kleine foyer van de Stadsschouwburg en daardoor steeds verbonden is met het gebouw. Jaarlijks blijft het werk van Ignace trouwens leven wanneer de Stedelijke Academie in samenwerking met Cultuurcentrum Brugge de Ignace Bernolet-prijs uitreikt aan een verdienstelijke KSO-leerling. Over de nieuwe wandeling in de stadsschouwburg: de tweede editie van de belevingsexpo ‘De Schouwburg vertelt’.

Schepen van cultuur Nico Blontrock: “Een volledig nieuw parcours leidt het publiek doorheen het 19de eeuwse gebouw. Het publiek maakt kennis met publieke locaties zoals de inkomhal of de imposante zaal, maar deze keer laat de Koninklijke Stadsschouwburg ook zijn verborgen hoeken zien. En daar zijn we bijzonder trots op. Sluip doorheen de oude catacomben, verken de artiestenloges of sta in de spotlights op de scène. Ook de jongsten halen hun hart op via een interactief kinderparcours. Naast de basisformule voorzien we trouwens twee bijzondere bezoekformules: via rondleidingen en via ontbijtsessies”.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.