Home > De Scute uit Blankenberge krijgt de Marnixring Blinckaert Cultuurprijs

De Scute uit Blankenberge krijgt de Marnixring Blinckaert Cultuurprijs

Geschreven op 22 april 2024 om 08:46 door Mario De Wilde

Afgelopen weekend werd in Blankenberge de Blinckaert Cultuurprijs uitgereikt aan de vereniging De Scute. Deze cultuurprijs wordt elke twee jaar door de Marnixring De Blinckaert uitgereikt aan een Nederlandse en een Vlaamse kunstenaar/ vereniging. Dit jaar is deze eer voor De Scute uit Blankenberge, een vereniging met meer dan vijftig werkende leden en heel wat occasionele medewerkers.

Het verhaal van De Scute is uniek. De Scute stelde zich tot doel de verloren gegane scheepstypes van de Vlaamse vissersgemeenschappen te herbouwen of te restaureren en deze opnieuw te laten varen. Zodoende kon het dreigend verlies aan “know how” in de houten scheepsbouw vermeden worden en kon tevens de kennis van het varen met oude scheepstypes, nieuw leven ingeblazen worden. Een vaag idee van enkelen groeide meer dan 30 jaar geleden uit tot een ‘insti¬tuut’ dat vandaag een voortrekkersrol speelt op het vlak van het maritiem erfgoedgebeuren in Vlaanderen en ver erbuiten. De Scute is een referentie geworden voor alles wat met materieel en immaterieel maritiem erfgoed te maken heeft. De erfgoed- en museumwerking in de Scuteloods, de zeetochten met de Sint-Pieter en de Jacqueline Denise, de organisatie van en de deelname aan maritieme evenementen, … vormen de ruggengraat van deze Vereniging. De cultuurprijs werd door Francis Vanneste, voorzitter van de Marnixring De Blinckaert, overhandigd aan Frank Panesi, voorzitter van De Scute, in aanwezigheid van de burgemeester Björn Prasse, schepen Kathy Kamoen en Patrick De Klerck.

Foto: Op de foto vlnr Jean-Marie Van Mullem, lid Marnixring en Frank Panesi, voorzitter De Scute vzw. Foto Pieter Corneillie

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.