Home > De Panne reikte bij hoge uitzondering dit jaar twee Cultuurprijzen uit

De Panne reikte bij hoge uitzondering dit jaar twee Cultuurprijzen uit

Geschreven op 19 april 2024 om 10:11 door Mario De Wilde

In een feestelijke ceremonie werden dit jaar twee cultuurprijzen in ontvangst genomen in De Panne. Tegelijkertijd vierde het lokaal bestuur het 30-jarig bestaan van het gemeentelijk adviesorgaan voor cultuur, dat ook de prijzen uitreikt. De cultuurprijs is een eervolle onderscheiding die om de twee jaar wordt uitgereikt door het gemeentelijk adviesorgaan voor cultuur aan een individuele inwoner of vereniging met zetel in De Panne. De laureaat heeft zich op bijzondere wijze ingezet voor cultuur of De Panne in de regio op cultureel vlak op de kaart gezet.

Dit jaar werden uitzonderlijk twee cultuurprijzen uitgereikt: De Koninklijke Muziekmaatschappij Nu of Nooit mocht een kunstwerk in ontvangst nemen en ook José Decoussemaeker werd in de bloemetjes gezet. De cultuurprijs is telkens een kunstwerk van de gerenommeerde kunstenaar Eddy Walrave uit Adinkerke en heeft een waarde van € 2.000.
Nu of Nooit
De Koninklijke Muziekmaatschappij Nu of Nooit werd in 1949 opgericht en viert in 2024 het 75-jarig bestaan. Het ideale moment dus om de vereniging, die ook bekend staat als ‘het pullemuziek’, in de bloemetjes te zetten. Daarom bedanken we hen graag voor hun vele jaren van enthousiasme en inzet voor het culturele leven in De Panne met de cultuurprijs.


Vis in het water
José Decoussemaeker is een geboren Pannenaar die lange tijd natuur- en erfgoedgids was met een bijzondere liefde voor de Dumontwijk. Van Conscience wordt gezegd dat hij zijn volk leerde lezen, José leerde de Pannenaars en tweedeverblijvers om hun blik digitaal te verruimen. Dat doet hij met zijn website “De Bliedemaeker” waar hij nieuws brengt over actuele thema’s, politiek, natuur, cultuur, erfgoed en geschiedenis, steeds op een positieve toon. In 2019 werd hij tot Krak van De Panne uitgeroepen (een actie van de Krant van West-Vlaanderen). Op die manier is hij een ware ambassadeur van onze gemeente die zeker en vast de cultuurprijs verdient. Nicolas Luyssen, schepen van Cultuur & Erfgoed; “Zowel vereniging als figuur vielen in de prijzen als waardering voor de bijdrage tot de gemeenschap vanuit cultureel en erfgoedkundig standpunt. Een erkenning voor het vele werk en het engagement uit het verleden maar tevens een motivatie om verder te zetten naar de toekomst.”

30 jaar GAC
Die avond werd ook het 30-jarig bestaan van het gemeentelijke adviesorgaan voor cultuur gevierd. Het orgaan adviseert het lokaal bestuur en brengt nieuwe ideeën aan rond culturele materies. Ze doet dit op vraag van het lokaal bestuur, maar ook op eigen initiatief. Het GAC berekent daarnaast de jaarlijkse subsidies van de culturele en socioculturele verenigingen.

Luc Vervliet, voorzitter van het GAC: “Het GAC dankt alle betrokkenen voor de goede samenwerking en de positieve mentaliteit van die 30 jaar, in het bijzonder de vertegenwoordigers van de verenigingen, de deskundigen en de waarnemers die zich in die 30 jaar met sterke interesse en grote creativiteit voor de beleving van cultuur in De Panne en Adinkerke hebben ingezet. Talrijk waren de verwezenlijkingen in die voorbije 30 jaar. Maar onze taak is niet af, we gaan verder!”

Een overzicht van de geschiedenis van de raad:

1993: de ‘gemeentelijke culturele raad’ werd opgericht. Aanleiding hiervoor was het decreet van de Vlaamse gemeenschap van 1991 ‘houdende de organisatie van het overleg en de inspraak in het gemeentelijk cultuurbeleid’.
1995: de gemeentelijke culturele raad in De Panne wordt officieel erkend.
1993-1996: in de pioniersperiode, onder voorzitter Daniël Du Four, werden tal van activiteiten georganiseerd zoals culturele uitstappen en romantische avonden.
1996: de dienst Cultuur van de gemeente werd opgericht met Geert Vanthuyne en Riet Schockaert, het adviesorgaan nam een meer ondersteunende rol op.
2001: tweede voorzitter Claude Brysse (1996-2001) stopte na 5 jaar en Yves Vanthuyne nam de fakkel over voor meer dan 20 jaar. Onder zijn voorzitterschap kreeg de werking continuïteit en nam de ondersteunende rol toe, een voorbeeld hiervan waren de namiddagen in het kader van ‘Ons talent op het podium’.
2013: de gemeentelijke culturele raad kreeg een nieuwe naam: het gemeentelijk adviesorgaan voor cultuur of kortweg GAC.
Sinds 2022 is Luc Vervliet de nieuwe voorzitter van het GAC

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.