Home > De Mugge van Brugge verzamelt 50 cursiefjes van Willy Lustenhouwer in ‘Zie je van Brugge’

De Mugge van Brugge verzamelt 50 cursiefjes van Willy Lustenhouwer in ‘Zie je van Brugge’

Geschreven op 23 april 2024 om 07:04 door Mario De Wilde

‘Gisternaavend kwaamtie neevens me zitten bie Manse de Bubbele, in de kaffee van ’t hoekstje… ’t Woaren weer ’n ki petatten zoender spraake bie hem thuus zeittie… Rosalie keek nor hem, lik Stoffels no z’n katte, en je most biekans up z’n bloate kniên zitten voraleer dass’ heur kaakebéén opendeed…’

Gisteren stelde comedian De Mugge van Brugge een nieuw boek voor, “Zie je van Brugge”. Het werd een verzameling van cursiefjes van Willy Lustenhouwer. Die had vanaf de jaren 70 een wekelijks column in het Brugsch Handelsblad. Een selectie van 50 cursiefjes werd nu gebundeld in dit nieuwe boek.

Verzameling van 50 cursiefjes

Comedian De Mugge van Brugge (alter ego van Kevin Rombaux) is een notoire Willy Lustenhouwer fan. Dit nieuwe boek, Zie je van Brugge, is daar een hard bewijs van. Vanaf midden jaren 70 had Willy Lustenhouwer een wekelijks cursiefje in het Brugsch Handelsblad. Op z’n Lustenhouwers schreef hij er volkse verhalen, boordevol humor én in het Brugse dialect. Kevin Rombaux selecteerde 50 cursiefjes die gepubliceerd werden tussen 1974 en 1979. Naar eigen zeggen vond hij het belangrijk om dit Brugse erfgoed niet te laten uitdoven in de kranten van toen, middels dit boek geeft Rombaux de cursiefjes een tweede leven. De selectie gebeurde vooral op inhoud. “Sommige stukken die destijds geschreven werden hebben te veel referenties naar die tijd, waardoor de finesse van dat stuk vandaag verloren gaat. Omdat de verwijzingen al meer dan 40 jaar achter ons liggen, zijn politici uit die tijd vandaag niet altijd meer bekend. Dus dan gaat dat wat verloren. Die stukjes lieten we dus links liggen. We gingen vooral voor tijdloze verhalen, met een grote humorfactor in” aldus Rombaux. “Het zijn gewoon echt leuke, volkse verhalen. Typisch Lustenhouwer, alles is bovendien in het Brugs dialect uitgeschreven” gaat hij verder. Het boek zit nog in druk maar kan alvast vooruitbesteld worden via shop.groep24.be. Bovendien is de omslag van het boek ook een speciale verwijzing naar Lustenhouwer. De retro lijnen en de beige achtergrond is een subtiele referentie naar de platenhoes van de “Derde one man show” van Lustenhouwer.

Momenteel in druk

Het boek wordt momenteel gedrukt en zal er zijn tegen de hommage voorstellingen aan Willy Lustenhouwer. Op 19 mei (middag- en avondvoorstelling) en op 9 juni speelt De Mugge van Brugge een hommage aan Lustenhouwer in de Brugse Stadsschouwburg. Daar zal het boekje ook te koop zijn na de voorstelling. Vanaf dan zal het ook te koop zijn in de Brugse boekhandels. Wie zich nu al wil verzekeren van een exemplaar kan er eentje vooruitbestellen of pre-orderen via shop.groep24.be en wordt opgestuurd vanaf 14 mei. Het boek kost 17,50 euro.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.