Home > ‘De Langste Stoel’ in Brugge krijgt tweede editie op vrijdag 28 mei

‘De Langste Stoel’ in Brugge krijgt tweede editie op vrijdag 28 mei

Geschreven op 19 mei 2021 om 08:53 door Mario De Wilde

Na de succesvolle editie van 2020 roept Brugge haar inwoners opnieuw op om op vrijdag 28 mei een stoel buiten te zetten en te klinken op verbondenheid. Dat gebeurt onder de noemer ‘De langste stoel’. Het evenement kadert in de Week van de Verbondenheid en het Brugse project Vierkant tegen Eenzaamheid.

Jaarlijks organiseren Samenlevingsopbouw en Bond zonder Naam de “Week van de Verbondenheid”. Het is een oproep om op een laagdrempelige manier te werken aan verbondenheid en samenhorigheid. Zo willen de organisatoren vereenzaming tegengaan. De Week van de Verbondenheid loopt dit jaar van 29 mei tot 7 juni.
Burgemeester Dirk De fauw: “Vanuit ons actieplan ‘Vierkant tegen Eenzaamheid’ ontstond enkele jaren geleden ‘De langste tafel’. Mensen konden aanschuiven aan één lange tafel om samen te eten en gewoon met elkaar te praten. De formule werd gewaardeerd en kon op heel wat publiek rekenen. Door de coronamaatregelen moesten we ‘De langste tafel’ vorig jaar omdopen tot ‘De langste stoel’: mensen ontmoeten elkaar letterlijk voor hun eigen deur, met een stoel en een glas, op voldoende veilige afstand van de buurtbewoners. Ook die nieuwe formule was een groot succes. Daarom breien we er een vervolg aan.”

Schepen Pieter Marechal: “Vanuit het stadsbestuur doen we een warme oproep om op vrijdag 28 mei vanaf 19.30 uur ‘s avonds een stoel buiten te zetten voor je woonst. Zo kun je op veilige afstand uiteraard met buren of kennissen klinken op de verbondenheid die er onmiskenbaar is in Brugge. Die verbondenheid is vandaag belangrijker dan ooit.”

Schepen Mathijs Goderis: “28 mei is niet toevallig de Dag van de Buren. Daarmee zet Europa sociale banden in de buurt en wederzijds begrip in de kijker. ‘De langste stoel’ past perfect in dit opzet. Omdat we de acties van Brugse buurtbewoners graag in beeld brengen, zal er een drone overvliegen die het evenement filmt.”

Schepen Pablo Annys: “Bruggelingen kunnen foto’s van hun deelname aan ‘De langste stoel’ op sociale media delen met de hashtag #langstestoel2021. We roepen ze op om die foto’s openbaar te posten en ook te delen op de Facebookgroep van Vierkant tegen Eenzaamheid. Op die manier creëren we op 28 mei een intense virtuele verbondenheid, die mensen moed en steun zal geven. Zo onderstrepen we opnieuw dat Brugge een stad is die draait om mensen en waar iedereen welkom is.”

De langste stoel is een samenwerking tussen VZW Wieder, dienst Integratie Brugge, CAW, Mintus, Beweging.net, Stad Brugge, Brugge Solidair, FMDO, Vrije tijd en participatie Brugge, Brugge(n) voor jongeren, de vrijwilligerscentrale, Samenlevingsopbouw, OCMW Brugge en Vierkant tegen Eenzaamheid.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.